Featured Image

Maria-expositie 'Op weg' in de Sint Cathrien

Oktober activiteiten rond Maria

De parochie Maria besteedt in de maand oktober extra aandacht aan haar patrones. In de Sint Cathrien opent op zaterdag 30 september, aansluitend aan de viering van 17.15 uur, de Maria-expositie "Op weg" van kunstenares Els de Coker. Een bijzondere tentoonstelling met maar liefst 800 Mariabeeldjes, allemaal dezelfde en toch anders. Ook zijn er in de maand oktober diverse activiteiten rond Maria.

Expositie ‘Op Weg’

De Vlaamse kunstenares Els de Coker liet zich inspireren door een Maria-schuimpje: een 'Guimauve', dat is een zacht snoepje met lichte fruitsmaak en zachte pastelkleur. Zij vergrootte het uit, maakte er een mal van en goot er gipsen beeldjes in. Voor haar is de tentoonstelling een vervolg op een boek dat zij eerder uitgaf: “Beste beentje voor”. Hierin vertelt zij over haar verlies. Veel kwam samen in haar leven. Door ziekte moet Els een voet missen. Zij verloor enkele dierbare familieleden. “Een vriendin inspireerde mij tot het maken van een beeldje,” zo vertelt Els. Van het een kwam het ander.

Op elke plek waar zij exposeert, krijgen mensen de gelegenheid om beeldjes met goudstift te beschilderen. Zo vertellen ze elk een persoonlijk verhaal. Al die beeldjes worden toegevoegd aan het oorspronkelijke aantal van 250 en gaan mee naar de volgende plek. Het groeiende aantal geeft verbondenheid aan van al die verhalenvertellers. Het wordt een overweldigend gezicht.

Op dit moment exposeert Els in Bergen op Zoom. Op 30 september komt zij naar 's-Hertogenbosch. De eucharistieviering van 17.15 uur zal in het teken van Maria staan. Aansluitend wordt de expositie geopend. De hele maand oktober is die in de weekenden van 14.00 tot 17.00 uur te zien, in de herfstvakantie dagelijks en verder op afspraak.

All Hallows Eve

Het slot van de expositie op dinsdag 31 oktober is spectaculair. Bij elk Mariabeeldje zal dan een lichtje branden. De parochie viert dan All Hallows Eve, de vooravond van Allerheiligen, met om 19.00 uur een gebedsviering die in het teken staat van de herdenking van overledenen.

Activiteiten

In oktober zijn er diverse activiteiten in de Sint Cathrien rond de Maria-expositie. Zo is er op vrijdag 6 oktober om 20.00 uur een Jongerenbijeenkomst die in het teken van Maria staat. Uiteraard mogen ook de jongeren een beeldje schilderen. Op zondag 15 oktober zingen we om 14.00 uur samen Marialiedjes. En op vrijdag 20 oktober organiseren we om 19.00 uur het vervolg van het succesvolle ‘Jezus, wat een verhaal!’: ‘Maria, wat een verhaal!’ met zang en vertelling.

Featured Image

Open Monumentendagen

Zaterdag 9 september

Sint Cathrien - 's-Hertogenbosch
10.00-17.00 uur

Dit gebouw kent een indrukwekkende geschiedenis. Laat diverse historische figuren je de verhalen vertellen. Om 15.00 uur verzorgt Willem Hörmann een orgelconcert op het monumentale Vollebregtorgel.

Zondag 10 september

Sint Lambertuskerk - Rosmalen
10.30-17.00 uur

De gehele dag is er een filmvertoning over de rijke historie van de kerk. De film laat ook de opbouw van de kerststal zien. Voor kinderen is er een snuffelroute met een rondleiding door de kerk. En je kunt een lichtje aansteken. Ze worden buiten uitgedeeld bij het KOm-festival

H. Landelinuskerk - Empel
11.00-17.00 uur

Het informatiecentrum over het Wonder van Empel is omgevormd tot museum over Dorp, Kerk en Wonder. Je vindt het aan de zijkant van de kerk. In D'n Hof is om 13.30 en 15.00 uur een presentatie over het Wonder van Empel.

Salvatorkapel - Orthen
12.00-17.00 uur

De voormalige doopkapel van de San Salvatorkerk wordt opengesteld als kapelletje. Hoor hier meer over deze plannen. Het begin van veel levens in Orthen is hier gevierd. Lief en leed werd en wordt bij Maria gebracht.

Featured Image

Bossche Bedevaart naar Uden

15 augustus 2023, Maria Tenhemelopneming

Op 15 augustus pakten we een traditie die 299 jaar geleden begon weer op: de Bossche bedevaart naar Uden op het feest van Maria Tenhemelopneming. Met zo’n twintig mensen begonnen we bij Museum Krona met koffie en een ‘kroontje’. Daar vertelde pastoor Paul Janssen over het wonderkruis dat zo’n 500 jaar geleden in de Sint Cathrien is gevonden en veel pelgrims trok. De kruisheren namen het in 1629, toen Frederik Hendrik de stad innam, mee naar Uden.

In Uden beheerden de kruisheren de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde, een beeld dat ooit in een boom gevonden werd. Ik vermoed dat de kruisheren altijd contact hebben gehouden met Bosschenaren. Het zou zomaar kunnen dat zo de bedevaart naar Uden is ontstaan.

In 2009 hebben de kruisheren het klooster verkocht. Het originele beeld van O.L.V. Ter Linde en het wonderkruis werden overgedragen aan museum Krona. En daar zijn ze nog altijd.
Wij mochten ze vanmorgen zien. Heel bijzonder. De deelnemers werden er stil van. Pastoor Janssen sprak er een gebed uit. We zongen het lied ‘ Hoort hoe God met mensen omgaat’. Fantastisch dat Museum Krona dit mogelijk maakte!

Vanuit Krona liepen we naar de kruisherenkapel. Vanaf de motor van Frank Bosman wapperde onze eigen vlag, gemaakt van een foto van het originele bedevaartsvaandel dat nog in de Sint Cathrien is, maar te kwetsbaar om mee te nemen.

In de kruisherenkapel vierden we de eucharistie. Wat een prachtige ruimte. Fijn om daar te mogen zijn. Ook deze kapel laat sporen zien van de band tussen ‘s-Hertogenbosch en Uden. Buiten herinnert een reliëf aan 150 jaar bedevaart. Binnen is een gebrandschilderd raam waarop het wonderkruis te zien is.

We vervolgden onze tocht naar het Parochiecentrum van Uden waar we gastvrij werden ontvangen en konden lunchen.

We sloten onze bedevaart af bij de zusters Birgittinessen, waar het Allerheiligste uitgesteld was en we de rozenkrans mee baden. Ook de Udense Birgitinessen hebben een relatie met onze parochie. Het klooster in Uden is opgericht vanuit het klooster Mariënwater op landgoed Coudewater in Rosmalen.

Alles bij elkaar ben ik bijzonder tevreden over de herstart van de Bossche bedevaart naar Uden. Prachtig dat zowel Brabants Dagblad als DTV (artikel en documentaire) uitgebreid aandacht hadden voor ons initiatief.

Volgend jaar het derde eeuwfeest! Dat belooft wat!

Facebook

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 393446502292260