Featured Image

Engelse mis - English mass - zaterdag 17.15 uur Sint Cathrien

Zaterdagviering Engels/Nederlands in de Sint Cathrien

Elke zaterdag is er om 17.15 uur in de Sint Cathrien een eucharistieviering. De eerste zaterdag van de maand is dit een Nederlandstalige viering. Op de andere zaterdagen is de viering in het Engels.

Hiermee sluiten we aan bij het prachtige initiatief van het Stadsklooster San Damiano, waar elke 1e zondag van de maand om 15.30 uur een Engelstalige viering is. Tegelijk proberen we de Sint Cathrien, waar oost en west al samen vieren, tot een internationale ontmoetingsplaats te maken voor expats, studenten, toeristen en iedereen die inspiratie zoekt.

Na elke viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee.

Actief meedoen

Om de vieringen en de ontmoeting goed te kunnen verzorgen, zoeken we mensen die willen meehelpen. Wij denken aan:

  • Misdienaars
  • Lectoren
  • Muzikanten / zangers
  • koffiezetters en -schenkers
  • ...

Wil je helpen, mail dan naar pastoraalwerker@parochiemaria.nl of pastoor@parochiemaria.nl

Saturday Holy Mass English/Dutch in the Saint Catherine 's-Hertogenbosch

Every Saturday there will be a Holy Mass at 5.15 p.m. at Saint Catherine church, Kruisbroedershof 4, ‘s-Hertogenbosch. We will celebrate every first Saturday of the month in Dutch, the other Saturdays we will celebrate in English

With this we join the wonderful initiative of the city monastry “San Damiano”. At the monastry Holy Mass is celebrated in English every first Sunday of the month at 3.30 pm.

Saint Catherine's church, where east and west already celebrate together, wants to be an international meeting place for expats, students, tourists and anyone looking for inspiration. You are very welcome.

After Mass there is the opportunity to meet over a cup of coffee or tea.

Join us!

In order to properly organize Mass and meeting, we are looking for people who want to help with:

  • altar boys/girls, acolytes
  • lecturers
  • Musicians / singers
  • people serving coffee and tea

Do you want to help, you can email to Johanneke Bosman pastoraalwerker@parochiemaria.nl or father Paul Janssen pastoor@parochiemaria.nl

Featured Image

Film: Adam, waar ben je? - zaterdag 1 april, Sint Cathrien

Zaterdag 1 april 2023, 20.00 uur Sint Cathrien
entree: € 10.00 (opbrengst voor hulp aan Oekraïne)

Oekraïense filmakers maakten een documentaire over de monniken op de berg Athos. Athos ligt op een schiereiland in het noordoosten van Griekenland en is een autonome monnikenrepubliek. In tientallen kloosters leven er al eeuwenlang oosters-orthodoxe monniken. De Oekraïense diaken en filmproducent Alexandr Plyska mocht in een van de kloosters filmen en maakte de documentaire Where are you, Adam?

Hoofdpersoon in de documentaire is hegumen (abt) Gregry. Hij is het meest aan het woord en is opmerkelijk open over zijn worstelingen en angsten. Zijn tranen vloeien veelvuldig. Het einde van zijn leven valt hem zwaar. “Goede werken worden slechts met pijn en moeite voltooid. Ik blijf tot mijn laatste adem in het klooster.” En even later: “Ik hoef het hoe en waarom niet te begrijpen. God weet het. Ik draag mijn lot met geduld. Dat heb ik hier op de berg geleerd.” De monniken vieren Pasen, dat natuurlijk ook in de orthodoxe Kerken het belangrijkste feest is. Er zijn bezoekers en er wordt een grap uitgehaald met een houten ei. Even later sneeuwt het. Een monnik speelt piano. En passant wordt de filmtitel verklaard: “In het paradijs heeft God aan Adam gevraagd waar hij was. Berouw is de enige weg terug naar Christus.”

'Where are you, Adam?' - 'Waar ben je, Adam?' laat je intiem en van dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem zelfs, dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Bovenal mag je als kijker voor even onderdeel zijn van de levenssfeer van de monniken. Een voorrecht!

(uit KN 19 augustus 2022)

Deze film past perfect onder de Byzantijnse koepel van de Sint Cathrien, dichtbij de kapel van de Johannes van Damascus Gemeenschap, die een Oekraïens Grieks Katholieke kerk is.

Deze documentaire is tot op heden al door mensen in 15 landen bekeken (Canada, Letland, Estland, Litouwen, Griekeland , Cyprus, Georgia, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije, Servië, Macedonia , Bosnia, Montenegro) en verovert nu steeds meer de harten van Nederlandse mensen.

De film is in het Nederlands ondertiteld en duurt 80 minuten.
Reserveren is niet nodig.

Featured Image

Vastenactie 2023 - Zuid-Soedan

Mensen onderweg

De jaarlijkse Vastenactiecampagne staat dit keer in het teken van mensen die hun huis moesten verlaten. Zij ontvluchtten bijvoorbeeld geweld of grote natuurrampen. Anderen zijn van hun land gezet. Allemaal proberen ze elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Wereldwijd waren eind 2021 meer dan 89 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 raakten door de oorlog in Oekraïne nog eens miljoenen mensen op drift. In mei 2022 hadden wereldwijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heenkomen elders. Verreweg de meeste vluchtelingen worden opgevangen in de regio.

Opnieuw beginnen

Door een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan ontvluchtten al 2,2 miljoen mensen het land en raakten 1,6 miljoen mensen ontheemd in eigen land. Meer dan de helft van de bevolking heeft niet genoeg te eten. Ondanks de moeilijke situatie helpen inwoners van rustigere gebieden hun ontheemde landgenoten om een nieuw bestaan op te bouwen. Bijvoorbeeld met een lapje grond om voedsel te verbouwen.

Wat doet Vastenactie?

Afgelopen jaar kregen zo’n 30.000 mensen hulp van Vastenactie bij het verbeteren van hun voedselzekerheid. Zij ontvingen bijvoorbeeld zaden, planten, gereedschappen en advies op het gebied van gezonde voeding en duurzame landbouw. In 2023 ondersteunt Vastenactie gevluchte gezinnen in Zuid-Soedan. Met zaaigoed en eenvoudig gereedschap kunnen zij hun eigen voedsel verbouwen. Lees meer over dit project op www.vastenactie.nl

Help Vastenactie mensen onderweg te ondersteunen

Doe uw bijdrage in de bus in de kerk of doneer naar NL21 INGB 0000 0058 50 ten name van Vastenactie in Den Haag. Doet u mee?!

 

Featured Image

Nadine van de Sande - nieuwe communicatiemedewerker

Graag stel ik me voor aan de parochianen van Parochie Maria.

Mijn naam is Nadine van de Sande en ik ben 31 jaar. Ik woon nu nog in Hilvarenbeek, maar ik hoop dat dat snel verandert. Misschien kom ik zelfs wel in Den Bosch of Rosmalen terecht!

Na de middelbare school ging ik logopedie studeren, maar na enkele jaren in dat werkveld besloot ik de overstap te maken naar het schrijverschap. Nu ben ik schrijfcoach, manuscriptredactrice en allroundschrijfster. Hoewel dat mijn droombaan is, voelt het werk soms wat als eenrichtingsverkeer. Daarom hoop ik voor de parochie Maria mijn steentje bij te dragen aan de gemeenschap en binnen de parochie gemeenschapszin te vinden.

Naast schrijven krijg ik energie van mooie muziek, Ierse dans en reizen.

Ik verheug me erop jullie te begroeten.

Hartelijke groet,
Nadine

 

Facebook

Parochie Maria

1 day 10 hours ago

BLOED, ZWEET EN TRANEN Als je verdriet hebt, als je het even niet meer ziet zitten, als je te moe en te somber bent om