Featured Image

Stand van zaken gezondheid pastoor Paul Janssen

Beste mensen,

Inmiddels ben ik ruim twee maanden ziek. Ik mis het voorgaan in de vieringen, de activiteiten ook en zelfs het vergaderen. En ik merk dat heel wat mensen mij ook missen en meeleven. Dat doet me goed.

Ik wil u daarom op de hoogte brengen van de stand van zaken.

Waar men aanvankelijk aan een longontsteking dacht, blijkt er toch meer aan de hand. Na diverse onderzoeken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is de diagnose nu duidelijk. Ik heb prostaatkanker, waarbij er ook uitzaaiingen zijn. Volledige genezing is niet mogelijk, maar een goede behandeling, waarbij ik – deo volente – de nodige jaren vooruit kan, wel. Er zijn medicijnen die de kanker als het ware in een winterslaap brengen, zodat ik minder last heb van pijn en weer zou kunnen functioneren. Met die medicijnen ben ik inmiddels begonnen. Ondertussen merk ik dat ziekzijn veel energie kost. Het zal daarom toch nog enige tijd duren voordat ik hopelijk weer de pastoor kan zijn die ik graag wil zijn. Of dat op het oude niveau van 100% zal zijn is nu nog niet duidelijk.

De komende tijd zal blijken in hoeverre herstel vordert. Wat dit betreft komt het goed uit dat het vakantietijd is – augustus is een rustige maand. Rust – al is die noodgedwongen – doet zonder meer wel.

Natuurlijk ben ik geschrokken van dit bericht. En ik verwacht dat u ook schrikt. Tegelijk besef ik dat het iedereen kan overkomen. In het ziekenhuis merk ik dat ik niet de enige ben. Ik ben ook opgelucht dat nu bekend is wat ik mankeer. Ook dat geeft rust.

Zo bent u op de hoogte. Dank u wel voor alle kaarsjes, gebeden en lieve gebaren die ik mocht ontvangen. We zien elkaar!

pastoor Paul Janssen

Featured Image

Lezing Leonard Cohen : "You want it darker'

Publiekslezing internationaal symposium "Intertextuality as reinterpreting texts" in Sint Cathrien

Op donderdag 25 juli 2024 om 20.00 uur verzorgt onze parochiaan en cultuurtheoloog Frank Bosman in de Sint Cathrien een publieke lezing over Leonard Cohens beroemde 'afscheidslied' ‘You want it darker.’ Cohens muziek zit vol met verwijzingen naar de Bijbel. Frank pluist ze voor ons uit. Zo vertelt hij dat het lied een aanklacht naar God is over het onrecht in de wereld. 'Waar was je God, in Auschwitz?', roept hij uit.

In het refrein lijkt de zanger zich op te maken om het nu voor eens en voor altijd met God uit te vechten: 'Hineni, hineni, I am ready, my Lord'. Het Hebreeuwse woord hineni, dat zoiets als 'hier ben ik' betekent, komt in het Oude Testament vaak voor. Bij Abraham, die in opdracht van God zijn zoon Isaac moet offeren. Bij Mozes in de woestijn, die bij de brandende braambos Gods geheime naam verneemt. Maar ook God zegt hineni, tegen zijn volk, tegen de mensheid die leeft in angst en beven voor oorlog en geweld. 'You want it darker' is tegelijk een aanklacht en een berusting ten aanzien van God.

De lezing begint op 25 juli om 20.00 uur, inloop om 19.45 in de Sint Cathrien. Deelname is gratis, graag wel even aanmelden via deze link.

Internationaal symposium

Deze publieke lezing is onderdeel van het internationale symposium van “Intertextuality as Reinterpreting Texts” van het Oudtestamentisch Werkgezelschap in Nederland en België (OTW), de Society for Old Testament Studies (SOTS) en het Oudtestamentische Werkgemeenschap van Suid Afrika (OTWSA) dat die week in het Sint Janscentrum wordt gehouden.

Featured Image

Update project van pater Titus in zijn geboortedorp Akputu

Zo gaat het met de kinderen in Akputu in Nigeria, het geboortedorp van pater Titus

Het is vakantie, een tijd van ontspanning en een periode om andere dingen te doen. Ik wens mensen die op vakantie gaan een heel mooie tijd toe. Mensen die thuis blijven, bedenk: oost west, thuis best.

Het gaat prima met de sponsorkinderen op school. De kinderen bereiden zich voor op hun examens voor de zomervakantie.

Christopher, een van de kinderen die bij mijn zus in de stad woont, vierde zijn verjaardag op 26 april. Het was voor hem de allereerste verjaardag die hij met zijn vrienden vierde.

Afgelopen weken is er iets heel verdrietigs gebeurd in mijn dorp Akputu. Een vrouw in mijn dorp is bevallen van een drieling. De verloskundige was niet voldoende bekwaam en zij dacht dat het maar één baby was. Tijdens de bevalling is de moeder overleden! De vader is heel arm en hij kan niet voor deze baby’s zorgen. Ze waren naar de markt gegaan om te bedelen voor melk voor de baby’s maar zij hebben maar heel weinig gekregen. De baby’s zijn naar mijn moeder gebracht met de vraag of ik de melk voor hen kan kopen. Ze waren bang dat de baby’s het niet zullen redden als zij geen babymelk krijgen. Ik heb tot nu toe de melk gekocht, maar het is erg duur en ze moeten niets anders drinken dan de melk voor baby’s tot zes maanden. Tot nu toe gaat goed met de baby’s. De enige uitdaging is om deze melk te blijven kopen om hun levens te redden. Wij willen deze schoolkinderen en de drieling graag blijven helpen. U kunt uw bijdrage overmaken op het rekeningnummer van de Parochie Heilige Maria: NL22 RABO 0163 3640 52 onder vermelding van ‘Arme Kinderen Nigeria’.

Ik vier ook mijn 10-jarig priesterjubileum op 25 augustus tijdens mijn vakantie in mijn dorp Akputu met mijn familie, de sponsorkinderen en mensen uit mijn dorp. De familie van de drieling kijkt ernaar uit dat ik ze zal dopen als ik kom. Ze zullen op 25 augustus tijdens mijn jubileumviering aan God worden opgedragen.

Pater Titus

Featured Image

Nieuwe cursussen bij de Caharina Academie

Zaterdag 29 juni werd de tweede cursus van de Catharina Academie feestelijk afgerond met het uitreiken van de certificaten van deelname en een gezellige avond. Inmiddels staan er weer twee cursussen gepland en zijn er nog twee in voorbereiding.

Cursus Psalmen

Broeder dr. Max van de Wiel, monnik van de Trappisten in Berkel-Enschot, komt vier zaterdagmiddagen in september en oktober vertellen over de Psalmen, het hart van ons christelijke gebed. Psalmen spreken hart en verstand aan. Psalmen vertellen van diepe duisternis waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt, maar jubelen ook over de goedheid en grootsheid van de Heer alsof er nooit meer een morgen komt. Het bijbelboek der Psalmen is een van de mooiste en meest invloedrijke boeken van onze geschiedenis en cultuur. De cursus geeft een unieke gelegenheid om er meer over te weten te komen. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Cursus Lichtfeesten in transparant

Een praktische cursus als inspiratie bij de tijden van het jaar. Met het liturgische jaar kun je ook thuis aan de slag, door een kijktafel te maken op een speciale plek in huis. Een transparant kan hier een mooi onderdeel van zijn: een aantal kunstig geknipte, over elkaar heen geschikte vellen gekleurd, licht doorlatend papier met daarop een (religieus) tafereel dat bij de liturgische tijd van het jaar hoort. In drie bijeenkomsten op woensdagavond en een op zaterdagmiddag krijgen de deelnemers de gelegenheid zich de techniek van het maken van een transparant eigen te maken. De transparanten houden verband met de feesten van het Licht, zoals Sint Maarten, Sint Nicolaas, Kerstmis en de Adventtijd. De tijd en de feesten waar het Licht zichtbaar wordt in de donkere dagen.

Anika van de Lagemaat en Mariëlle Bosman verzorgen de praktische begeleiding. Pastoraal werker Johanneke Bosman zal elke keer een korte inleiding verzorgen. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

 

Featured Image

300 jaar Bedevaart Den Bosch - Uden, 15 augustus

300 jaar bedevaart Onze Lieve Vrouw ter Linde

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat er vanuit de Sint Cathrien een bedevaart startte naar Onze Lieve Vrouw ter Linde in Uden. Reden om dit bijzondere jubileum te vieren met een bedevaart naar Uden op donderdag 15 augustus 2024. Met dank aan de enthousiaste medewerking van Museum Krona, de Kapelgemeenschap Ter Linde, de Kruisherenkapel, de parochie Sint Petrus in Uden en de zusters Birgittinessen kunnen we een mooi programma presenteren. Mgr. De Korte, bisschop van 's-Hertogenbosch zal voorgaan in de eucharistieviering in de Kruisherenkapel

Programma

9.30 uur Museum Krona – koffie en gebak met korte inleiding over het Wonderkruis
10.00 uur Museum Krona – kort gebedsmoment bij het Wonderkruis en het originele beeld van O.L.V. ter Linde.
10.30 uur processie naar Kruisherenkapel
11.00 uur Kruisherenkapel – eucharistie
12.00 uur Parochiecentrum – lunch (zelf brood meenemen voor soep, koffie, thee wordt gezorgd)
13.30 uur processie naar Birgittinessen
14.00 uur Birgittinessen kapel – Rozenkrans (nog even onder voorbehoud)
14.30 uur afsluiting

Meedoen

Vervoer is op eigen gelegenheid. Rond Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden is voldoende parkeergelegenheid. Het museum is ook met de bus goed bereikbaar.

De kosten bedragen: € 15,= per persoon. Dat is inclusief koffie en gebak bij Museum Krona en soep, koffie, thee bij de lunch. U kunt het bedrag via onderstaand aanmeldformulier overmaken.

De entree van het museum is gratis, maar als u een Museumkaart heeft, neem die dan mee en laat hem scannen. We hebben overigens geen tijd om de exposities in het museum te bezoeken.

Bij de lunch worden soep, koffie en thee verzorgd door de parochie Sint Petrus. Brood of wat u verder wilt eten, mag u zelf meenemen.

Aanmelden

Aanmelden kan hieronder. Mocht het niet lukken, dan kunt u ook een email sturen naar cathrien@parochiemaria.nl.

Aanmeldformulier Activiteit

Met dit formulier kun je je aanmelden voor een activiteit. Velden met een * zijn verplicht

  • U wordt na het verzenden van het formulier doorgestuurd naar iDeal voor de betaling.

Maria ter Linde

Bij de inname van 's-Hertogenbosch in 1629 door Frederik-Hendrik moesten de kruisheren noodgedwongen hun klooster (op de plek van de huidige Sint Cathrien) verlaten. Uiteindelijk kwamen ze in Uden terecht.  Dar bouwden ze rond 1700 een klooster naast de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde. Zij kregen ook het beheer van de kapel. Ooit stond er op die plek een lindeboom, waarin het Mariabeeld volgens de legende zou zijn gevonden. In 2009 hebben de kruisheren het klooster en de kapel verkocht aan Brabant Zorg. Maar nog steeds lopen mensen de Kruisherenkapel binnen om een kaarsje op te steken en te bidden bij Onze Lieve Vrouw ter Linde, 'behoudenis der kranken'. Het originele Mariabeeld is ondergebracht in Museum Krona - in de kapel staat een replica -. Samen met het beeld werd o.a. het Wonderkruis overgebracht naar Museum Krona.

Wonderkruis

Dit wonderkruis namen de kruisheren in 1629 mee uit de Sint Cathrien. Het was een bijzonder voorwerp van verering. Het verhaal gaat dat rond 1500 een meisje de hostie had uitgespuugd en onder een losliggende plavuis verborgen. Toen een aantal jaar later de vloer vervangen werd, vond men op die plek een eigenaardig beeldje van een gekruisigde Christus. Het is van een houtachtig materiaal, vermoedelijk een zo gegroeide wortel. Dit wonder bracht vele pelgrims naar de Sint Cathrien. Het heeft lang in de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde gestaan. Museum Krona haalt het speciaal voor ons uit het depot.

 

Featured Image

Nieuwe ronde Alpha gepland in Empel: najaar 2024

Alpha afgerond in Rosmalen

We kijken samen dankbaar terug op de Alpha cursus voorjaar 2024 in Rosmalen, 10 plezierige, gezellige en diepe avonden en een dag met een tiental enthousiaste en dankbare deelnemers. Op 21 juni sloten we de cursus samen af, om elkaar op 28 augustus weer terug te zien voor een fijne weerzienbijeenkomst.

Deelnemer Frank schreef een mooie impressie:

“Ik heb de cursus gedaan en heb er veel van opgestoken. Het belangrijkste voor mij was de ontdekking dat ik gewoon met God kan praten. Bidden deed ik nooit omdat ik dan probeerde mooie volzinnen te maken en daarin vastliep. Anderen in de groep hebben me duidelijk gemaakt hoe je dat doet. Eigenlijk is het woord cursus niet goed. Het is door de vragen een ontdekkingsreis naar je eigen innerlijke geloofsbeleving.
De avond begint met een maaltijd. Je ontmoet de ander en hebt het over allerlei zaken, van ‘mijn zoon heeft een huis gekocht’ tot, ‘hoe gaat het met een klasgenoot die het moeilijk heeft’. Zo moet in het begin van het Christendom zijn geweest. Met een groep samen eten. Het eten was goed. De sfeer aan tafel was goed.
Dan gaan we van tafel en zitten om te luisteren naar een inleiding waar dieper op de stof van die avond wordt ingegaan en is er gelegenheid om vragen te stellen.
Na nog een bakje koffie komen we in groepjes bij elkaar en krijgen vragen voorgelegd die betrekking hebben op de inleiding. Iedereen komt aan de beurt. De vragen en antwoorden zijn persoonlijk en raken je vaak. We konden daarom heel eerlijk in de groep zijn. Foute antwoorden waren er niet. Soms werd er gelachen om een anekdote, maar meestal had die een hele serieuze ondertoon.
De avond werd afgesloten met een gebed, op een manier waarop ik geleerd heb te bidden.”

Nieuwe Alpha cursus in najaar in Empel

Najaar 2024 starten we weer met een nieuwe reeks bijeenkomsten in D’n Hof in Empel. De introductiebijeenkomst is op vrijdag 20 september om 19.30 uur in D’n Hof in Empel, de zaal achter de Landelinuskerk, Proosdijstraat 14.

Voor je vragen over het leven of het christelijke geloof

Heb je vragen over het leven of over het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou. Bij Alpha ga je met elkaar in gesprek over de centrale onderwerpen van het christelijk geloof. Om er een paar te noemen: Wie is God? Wie is Jezus? Wat is bidden? Waarom is er zoveel lijden in de wereld?

Een tiental bijeenkomsten voor iedere gelovige of niet-gelovige
Tijdens een tiental interactieve en gezellige bijeenkomsten met maaltijd ontdek je samen met anderen wat het christelijke geloof inhoudt. Of je nu katholiek, protestant, jood, moslim, atheïst, boeddhist bent, of simpelweg gelooft dat er ‘iets’ is, iedereen is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden.

Opzet Alpha
Na de maaltijd volgt er een korte inleiding over het onderwerp van de avond. Daarna bespreken we hoe we zelf tegen dit onderwerp aankijken. Er zijn geen goede of slechte meningen, gevoelens of gedachten. Het gaat om het delen van jouw eigen ervaringen en jezelf openstellen voor de perspectieven van anderen.

Waar en wanneer
De bijeenkomsten vinden plaats in D’n Hof van de Landelinuskerk in Empel, Proosdijstraat 14. Op de vrijdagavonden 20 en 27 september, 4, 11, 18, en 25 oktober,15, 22 en 29 november en 13 december. Zij beginnen om 18:30 uur met samen eten en duren tot 21:00 uur. Zaterdag 9 november is er een bijeenkomst overdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Aanmelden
Inschrijven kan bij nicoleweinberg@parochiemaria.nl of: kom eerst naar de introductiebijeenkomst op 20 september, let op, aanvang 19:30 uur. Dan kan je daarna beslissen of je mee gaat doen.

Featured Image

Bedevaart naar Hildegard van Bingen 15-20 september 2024

Van 15 tot-20 september 2024 organiseert het bisdomblad ‘SamenKerk’ in samenwerking met Parochie Maria een (lezers)pelgrimsreis naar het land van Sint Hildegard. Dat is een mooie gelegenheid om nader kennis met haar te maken. Onze Pastoraalwerker Johanneke Bosman, zal deze reis inhoudelijk begeleiden als Hildegard van Bingenkenner. Eindredacteur en priester Eric van Teijlingen, deken Eugene Jongerden pr en pastoraalwerker Dea Broersen zullen deze reis pastoraal- en technisch begeleiden.

Aandacht voor Sint Hildegard

De laatste jaren is er veel aandacht voor Hildegard van Bingen, niet in de laatste plaats vanwege de film ‘De beentjes van Sint Hildegard’ uit 2020 of de pauselijke erkenning van Hildegard als Kerklerares in 2012. Deze middeleeuwse abdis (1098-1179) geldt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Ze hield zich bezig met filosofie, theologie, kosmologie, poëzie, plantkunde en taalkunde. Daarnaast componeerde zij muziek, die vaak te beluisteren is op de radio en in concertzalen.

Een veelzijdige vrouw met invloed tot op vandaag

Hildegard werd geboren in een groot adellijk gezin. Op jonge leeftijd trad zij toe tot een vrouwengemeenschap behorende onder de abt van een Benedictijner (mannen)klooster. In 1136 legde
ze haar kloostergeloften af. Na haar verkiezing tot overste nam ze het besluit, onder meer vanwege de grote toename van novicen, om nabij Bingen aan de Rijn een nieuw (vrouwen)klooster te stichten, onder haar verantwoordelijkheid als abdis.

Programma bedevaart

Zondag 15 september 2024
Vertrek vanaf de opstapplaatsen
Overnachting bij Abdij Maria Laach

Maandag 16 september 2024
Bezoek klooster St. Hildegard
Bezoek ‘beentjes van St. Hildegard’
Bezoek klooster Eberbach

Dinsdag 17 september 2024
(sterfdag Heilige. Hildegard)
Hildegardfeest vieren met de zusters van het klooster St. Hildegard

Woensdag 18 september 2024
Bezoek aan Disibodenberg
Bezoek aan Bermersheim

Donderdag 19 september 2024
Bezoek aan Mainz

Vrijdag 20 september 2024
Eucharistieviering in Kevelaer

Kosten

Bij deze reis is vervoer per luxe touringcar, verblijf in hotel (logies, ontbijt en diner), diner op heen en lunch op terugreis, het aangeboden programma, pastorale en inhoudelijke reisbegeleiding inbegrepen. De lunches zijn niet inbegrepen.

  • op basis van een tweepersoonskamer p.p. € 795,00
  • op basis van een éénpersoonskamer € 995,00

We bieden we als reisbegeleiding aan om single deelnemers aan elkaar te koppelen om een kamer te delen en de kosten te drukken voor mensen die alleen reizen.
Vergeet u niet een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten! Deze is verplicht voor deelname aan deze lezersreis.

Inschrijven

Download hier het Aanmelding 20240915_hildegard

U kan zich inschrijven tot en met 19 augustus 2024. Vul in bovensaande folder het aanmeldingsformulier in en mail het naar eindredacteur en priester Eric van Teijlingen via (06-13716464): samenkerk@bisdomhaarlemamsterdam.nl

Voor meer achtergrondinformatie: neem contact op met Johanneke Bosman pastoraalwerker@parochiemaria.nl

Featured Image

Creatief voor advent in augustus!

De zomer moet zelfs nog losbarsten en toch is het voor we het weten alweer Advent. Die bijzondere tijd van het jaar waarin we uitzien naar het Kind in de Stal.

Advent zit vol met huiselijke en kerkelijke rituelen en symbolen die we ook uitdrukken in het versieren van de binnenruimten waar we graag zijn. Komende Advent willen we graag in het Parochiecentrum en de Pastorie guirlandes hangen vol met handgemaakte items die horen bij die tijd van jaar. Engeltjes van wol, harten van gewoven papier, schitterende sterren etc.
U bent van harte uitgenodigd op twee zondagmiddagen versieringen te komen maken.  De zomer geeft immers wat meer rust en ruimte voor creatieve creaties. Voor de basismaterialen wordt gezorgd.

Data en tijden

Zondag 11 augustus na de viering in de Lambertus in het Parochiecentrum van 10.30-14.00 uur.
Zondag 18 augustus na de viering in de Cathrien in de Pastorie van 10.30 – 14.00 uur.

Creatieve ideeën kunt u delen met pastoraal werker Johanneke Bosman via pastoraalwerker@parochiemaria.nl

Featured Image

Zomeravonden 2024

Na het succes van vorige jaar organiseren we ook deze zomer Zomeravonden. De Mariaparochie biedt een breed programma aan met creatieve en inspirerende activiteiten op de dinsdagavonden in juli en augustus, van 19.30 tot 22.00 uur in de Sint Cathrien

Wij vragen u om een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag € 5,= per persoon.

Featured Image

De Cathrien-gemeenschap. Een oefening in toevalligheid

Voor het Kringblad,  het contactblad van Gebedskring rond het Sint-Janscentrum, schreef Frank Bosman, cultuurtheoloog en betrokken bij de Sint Cathrien gemeenschap, een artikel over hoe we met elkaar zoeken naar een weg om de Sint Cathrien een gastvrije plek van hoop en leven te laten zijn.

Die ene vraag

Zolang als ik lezingen en workshops geef aan katholieke parochies of protestante gemeenten, waar ik vragen beantwoord voor enthousiaste vrijwilligers, bezorgde ouders, creatieve pastoraal werkers en onbeschaamd geïnteresseerden in theologie, geloof en cultuur, zolang krijg ik altijd die ene vraag gesteld. Het is de vraag die ik vrees omdat ik er geen antwoord op heb. Het is de vraag aller vragen. Het is de vraag die gesteld wordt of ik nu over Maria Magdalena spreek of over humor in de kerk of de stigmata van Franciscus. De vraag luidt: ‘Meneer Bosman, hoe krijgen we de kerk weer vol?”

Het is een diep gevoelde vraag, gesteld door één persoon maar merkbaar namens de gehele verzamelde gemeenschap. Vaak gesteld door de enige dertiger of veertig in een groep vol met wijze, grijze hoofden. Het is een vraag die hoop en wanhoop tegelijk uitdrukt. Wanhoop omdat kerk en geloof in Nederland nog steeds elk jaar minder populair worden, omdat financiële reserves zijn uitgeput, omdat kerken moeten sluiten, omdat vrijwilligers afhaken, omdat de jongeren nog nauwelijks de weg naar Christus’ kerk weten te vinden. Maar ook hoop, omdat er kennelijk nog wat aan te doen zou zijn, dat er nog een reële kans bestaat het tij van de secularisering in Nederland en West-Europa te keren, dat het mogelijk kan zijn – moet zijn – de kerk weer te bevolken met mensen van alle rangen en standen en – vooral – alle leeftijden.

En dan rusten alle ogen op mij. Er hangt een bijna gewijde stilte in het zaaltje waar ik me dan toevallig bevindt. Ik kijk in hun ogen en zie mijn eigen angst en hoop weerspiegelt. ‘Jij bent de theoloog,’ hoor ik ze collectief denken, ‘jij weet de oplossing; deel die met ons dan kunnen we er mee aan de slag.’ Maar ik weet het antwoord ook niet. Als ik het zou hebben, had ik het al lang gedeeld, was het al lang uitgevoerd, was de kerk in Nederland al lang gered.

Die vraag – hoe krijgen we ‘de kerk’ weer vol? – is de hamvraag waarop de missionaire parochie een antwoord wil geven. Overal in Nederland – en erbuiten – duiken groepen en groepjes gelovigen op die met nieuw elan mensen willen omvormen – inclusief zichzelf – tot leerlingen van de Heer. De missionairen, onder aanvoering van Father Mallon en zijn Divine Renovation, bidden en praten en vieren en dubben hoe zij hun geliefde kerk weer kunnen volkrijgen. Ze voelen zich geïnspireerd door de straatpredikanten die onbekommerd op het dorpsplein oproepen tot bekering, maar durven hen niet na te volgen. Ze voelen zich geroepen de Blijde Boodschap in hun hele leven te verkondigen, maar vinden er op werk en in de sportkantine geen woorden voor die weerklank vinden in een maatschappij die de taal van de religie al lang vergeten is te verstaan.

Hoe dan te opereren? Ik heb het antwoord ook niet. Maar ik moet denken aan onze Cathrien-gemeenschap. De St.-Cathrien – midden in de Bossche binnenstad – stond lang op de nominatie om afgestoten te worden: maar wie wil een monumentaal pand dat heftig en continu onderhoud nodig heeft? Sinds anderhalf jaar heeft de parochie H. Maria – waar de kerk onder valt – de Cathrien weer nieuw leven ingeblazen. Een paar toevallige vrijwilligers, aangespoeld door de golven van het leven, samen met een enthousiaste pastoraal werker en pastoor, zetten koffie en thee en hangen geregeld gezellig samen in of rond de kerk. Nederlanders, expats, vluchtelingen, studenten: we praten Nederlands en Engels door elkaar heen en iedereen verstaat elkaar als een zeer traag Pinksterfeest. Gods hangjongeren voelen we ons: beetje ongewassen, maar wel gezellig. ‘Koffiekerk’ worden we dan ook wel genoemd en die geuzennaam dragen we met eer.

Alternatief

Vaak organiseren we laagdrempelige en open gebedsvieringen, voor bijzondere mensen of bij bijzondere gelegenheden; vieringen die aansluiten bij geleefde levens en ervaarde gevoelens. Juist ook als die levens zwaar zijn of de gevoelens donker. ‘Jezus, wat een verhaal!’ bijvoorbeeld vertelt de passie van de Heer aan mensen die geen reguliere kerkgang hebben of behoeven, maar zich laten inspireren door de live gezongen popliederen en meditaties die Jezus’ lijden aan dat van ons in het hier en nu koppelen. We vieren de vooravond van Allerheiligen – All Hallows’ Eve – de kerk verlicht met het licht van duizend kaarsen. We bidden voor de overledenen, die ons zijn voorgegaan naar het huis van Onze Vader. En weer sluiten mensen aan, die op zondag eigenlijk altijd ergens anders zijn, maar die nu willen stilstaan bij wie zij liefhebben. We noemen God bij naam en stellen Hem present – in alle bescheidenheid overigens – zonder het per se zelf beter te weten.

Ik herinner me een jong koppel dat bij onze Wereldlichtjesdagviering arriveerde, duidelijk niet gewend een kerk te navigeren. We staken met elkaar kaarsjes aan voor overledenen kinderen – dichtbij of veraf, gisteren of vijftig jaar geleden – zo ook het zichtbaar geëmotioneerde koppel. Na de viering, bij de koffie – zoals ik al zei, we nemen onze bijnaam serieus – spraken we met hen: ze hadden zeer recentelijk hun kindje verloren en konden geen andere plaats vinden om te rouwen die avond dan onze kerk. “We geloven niet in God,” zeiden ze bij herhaling en bij wijze van verontschuldiging. “We hebben niets met de kerk,” zeiden ze met tranen in de ogen. “Geeft niets,” zeiden we. “Wij zijn er toch,” in het vaste vertrouwen dat God doorheen ons werken mag.

Bescheiden

Het succes van de Cathrien is vooral een bescheiden succes. We kijken al lang niet meer naar de aantallen. Soms zijn we met zijn zessen, als we op de maandagavonden in de Vastentijd de Vespers bidden. Soms zijn we met honderd, als we ‘Jezus, wat een verhaal!’ vieren. Vaak met enkele tientallen als we na de viering verkassen naar de pastorie om er met zijn allen te eten. Vrijwilligers te over, iedereen pakt aan zonder gevraagd te zijn. Er is altijd eten. Er is altijd koffie en thee. Er is altijd iemand om mee te praten of een spelletje mee te doen. De koster zorgt voor een open kerk en heeft altijd een praatje paraat. En in de Catharina Academie doceren theorie- en praktijkexperts aan geïnteresseerden – wel en niet gelovig overigens – over Bijbel, theologie, liturgie en geloof.

De Cathrien is een plek van hoop, hoe bescheiden ook. De Cathrien is geen model, elke gemeenschap is anders. De Cathrien staat wel op de drempel tussen kerk en wereld; zij nodigt haar geliefden uit die drempel vaak en met liefde over te steken, zodat de wereld in de kerk kan komen en de kerk in de wereld. De Cathrien is geen model dat kan worden uitgerold, het is een toevallige verzameling van vreemde mensen die elkaar gevonden hebben in liefde en steun voor God en elkaar. Die koffie drinken en soep delen. Die praten in de taal van Pinksteren: een beetje chaotisch, maar altijd gezellig. De Cathrien biedt hoop, dat het kan, dat het nog steeds kan en hoe mooi dat dan is.

Bron: Kringblad St.-Janscentrum