Featured Image

Maria-expositie 'Op weg' in de Sint Cathrien

Oktober activiteiten rond Maria

De parochie Maria besteedt in de maand oktober extra aandacht aan haar patrones. In de Sint Cathrien opent op zaterdag 30 september, aansluitend aan de viering van 17.15 uur, de Maria-expositie "Op weg" van kunstenares Els de Coker. Een bijzondere tentoonstelling met maar liefst 800 Mariabeeldjes, allemaal dezelfde en toch anders. Ook zijn er in de maand oktober diverse activiteiten rond Maria.

Expositie ‘Op Weg’

De Vlaamse kunstenares Els de Coker liet zich inspireren door een Maria-schuimpje: een 'Guimauve', dat is een zacht snoepje met lichte fruitsmaak en zachte pastelkleur. Zij vergrootte het uit, maakte er een mal van en goot er gipsen beeldjes in. Voor haar is de tentoonstelling een vervolg op een boek dat zij eerder uitgaf: “Beste beentje voor”. Hierin vertelt zij over haar verlies. Veel kwam samen in haar leven. Door ziekte moet Els een voet missen. Zij verloor enkele dierbare familieleden. “Een vriendin inspireerde mij tot het maken van een beeldje,” zo vertelt Els. Van het een kwam het ander.

Op elke plek waar zij exposeert, krijgen mensen de gelegenheid om beeldjes met goudstift te beschilderen. Zo vertellen ze elk een persoonlijk verhaal. Al die beeldjes worden toegevoegd aan het oorspronkelijke aantal van 250 en gaan mee naar de volgende plek. Het groeiende aantal geeft verbondenheid aan van al die verhalenvertellers. Het wordt een overweldigend gezicht.

Op dit moment exposeert Els in Bergen op Zoom. Op 30 september komt zij naar 's-Hertogenbosch. De eucharistieviering van 17.15 uur zal in het teken van Maria staan. Aansluitend wordt de expositie geopend. De hele maand oktober is die in de weekenden van 14.00 tot 17.00 uur te zien, in de herfstvakantie dagelijks en verder op afspraak.

All Hallows Eve

Het slot van de expositie op dinsdag 31 oktober is spectaculair. Bij elk Mariabeeldje zal dan een lichtje branden. De parochie viert dan All Hallows Eve, de vooravond van Allerheiligen, met om 19.00 uur een gebedsviering die in het teken staat van de herdenking van overledenen.

Activiteiten

In oktober zijn er diverse activiteiten in de Sint Cathrien rond de Maria-expositie. Zo is er op vrijdag 6 oktober om 20.00 uur een Jongerenbijeenkomst die in het teken van Maria staat. Uiteraard mogen ook de jongeren een beeldje schilderen. Op zondag 15 oktober zingen we om 14.00 uur samen Marialiedjes. En op vrijdag 20 oktober organiseren we om 19.00 uur het vervolg van het succesvolle ‘Jezus, wat een verhaal!’: ‘Maria, wat een verhaal!’ met zang en vertelling.

Featured Image

Bedevaart Den Bosch - Uden, 15 augustus

299 jaar bedevaart Onze Lieve Vrouw ter Linde

Volgend jaar is het 300 jaar geleden dat er vanuit de Sint Cathrien een bedevaart startte naar Onze Lieve Vrouw ter Linde in Uden. Op 15 augustus 2023 blazen we de traditie eigentijds nieuw leven in. Met dank aan de enthousiaste medewerking van Museum Krona, de Kapelgemeenschap Ter Linde, de Kruisherenkapel, de parochie Sint Petrus in Uden en de zusters Birgittinessen kunnen we een mooi programma presenteren.

Programma

9.30 uur Museum Krona – koffie en gebak met korte inleiding over het Wonderkruis
10.00 uur Museum Krona – kort gebedsmoment bij het Wonderkruis en het originele beeld van O.L.V. ter Linde.
10.30 uur processie naar Kruisherenkapel
11.00 uur Kruisherenkapel – eucharistie
12.00 uur Parochiecentrum – lunch (zelf brood meenemen)
13.30 uur processie naar Birgittinessen
14.00 uur Birgittinessen kapel – Rozenkrans
14.30 uur afsluiting

Meedoen

Vervoer is op eigen gelegenheid. Rond Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden is voldoende parkeergelegenheid. Het museum is ook met de bus goed bereikbaar.

Aanmelden kan bij het Parochiecentrum: secretariaat@parochiemaria.nl  onder vermelding van 'Bedevaart Uden'.

De kosten bedragen: € 10,= per persoon. Dat is inclusief koffie en gebak bij Museum Krona en soep, koffie, thee bij de lunch. U kunt het bedrag overmaken via de QR-code of NL22 RABO 0163 3640 52 tnv R.K. Parochie H. Maria, onder vermelding van 'Bedevaart Uden', of afgeven bij het Parochiecentrum.

De entree van het museum is gratis, maar als u een Museumkaart heeft, neem die dan mee en laat hem scannen. We hebben overigens geen tijd om de exposities in het museum te bezoeken.

Bij de lunch worden soep, koffie en thee verzorgd door de parochie Sint Petrus. Brood of wat u verder wilt eten, mag u zelf meenemen.

Maria ter Linde

Bij de inname van 's-Hertogenbosch in 1629 door Frederik-Hendrik moesten de kruisheren noodgedwongen hun klooster (op de plek van de huidige Sint Cathrien) verlaten. Uiteindelijk kwamen ze in Uden terecht.  Dar bouwden ze rond 1700 een klooster naast de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde. Zij kregen ook het beheer van de kapel. Ooit stond er op die plek een lindeboom, waarin het Mariabeeld volgens de legende zou zijn gevonden. In 2009 hebben de kruisheren het klooster en de kapel verkocht aan Brabant Zorg. Maar nog steeds lopen mensen de Kruisherenkapel binnen om een kaarsje op te steken en te bidden bij Onze Lieve Vrouw ter Linde, 'behoudenis der kranken'. Het originele Mariabeeld is ondergebracht in Museum Krona - in de kapel staat een replica -. Samen met het beeld werd o.a. het Wonderkruis overgebracht naar Museum Krona.

Wonderkruis

Dit wonderkruis namen de kruisheren in 1629 mee uit de Sint Cathrien. Het was een bijzonder voorwerp van verering. Het verhaal gaat dat rond 1500 een meisje de hostie had uitgespuugd en onder een losliggende plavuis verborgen. Toen een aantal jaar later de vloer vervangen werd, vond men op die plek een eigenaardig beeldje van een gekruisigde Christus. Het is van een houtachtig materiaal, vermoedelijk een zo gegroeide wortel. Dit wonder bracht vele pelgrims naar de Sint Cathrien. Het heeft lang in de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde gestaan. Museum Krona haalt het speciaal voor ons uit het depot.

 

Facebook

Cannot call API for app 405460652816219 on behalf of user 393446502292260