Featured Image

Namen en nummers - Meeleven met Bossche oorlogsslachtoffers

Workshop naambordjes maken in Sint Cathrien

In de Tweede Wereldoorlog werden uit ’s-Hertogenbosch ruim 240 Joodse stadsgenoten weggevoerd en vermoord evenals 13 Sinti van het woonwagenkamp De Sieb. Stichting Verhalis wil hen op een bijzondere manier te herdenken. Stichting Verhalis en de parochie Maria organiseren op zaterdag 4 mei, de dag van Dodenherdenking, een workshop "Naambordjes maken voor de Holocaust slachtoffers 's-Hertogenbosch'. Deze is van 13.00 tot 15.00 uur in de Sint Cathrien. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via info@verhalis.nl. Maar zo binnenlopen mag ook.

Iedereen, jong en oud, kan meedoen door de naam van een slachtoffer te ‘adopteren’, op zoek te gaan naar informatie over die persoon en voor hem/haar een naambordje te maken op een houten plankje.

Herdenking op 1 september

Op 1 september worden de naambordjes op een grote plattegrond van de stad gelegd in de Citadel van 's-Hertogenbosch. Dit is tevens de provinciale herdenking. Op deze manier brengen we de stadsgenoten van toen op een symbolische manier weer thuis. Concreet: we zoeken 253 mensen die een naambordje willen maken. Op 4 mei kun je een naambordje maken in de Sint Cathrien. Maar je kunt ook een plankje ophalen (mail naar pastoor@parochiemaria.nl om we een af te halen, of loop op 4 mei even binnen) en het op een eigen moment beschilderen. Wie een naam wil adopteren en achtergrondinformatie wil opzoeken om die op de website mee wil doen kan zich opgeven via verhalis.nl. Om een plankje voor het naambordje te krijgen kun je mailen naar pastoor@parochiemaria.nl. Meer informatie vind je op de website van Verhalis.

Impressie

Het filmpje geeft een impressie van wat de bedoeling is van de herdenking op 1 september. De workshop 'Naambordjes maken' is hier een voorbereiding op. De workshop is geschikt voor jong en oud.

 

 

Featured Image

Update over de kinderen in het geboortedorp van pater Titus

Zo gaat het met de kinderen in Akputu in Nigeria, het geboortedorp van pater Titus

Er zijn de afgelopen tijd christenvervolgingen geweest in Nigeria. Er zijn daardoor veel mensen in kampen gaan wonen, omdat zij uit hun huizen zijn gevlucht. Hun landbouwgronden kunnen ze niet meer bewerken. Door deze vreselijkheden hebben mensen geen vrije toegang meer tot de eerste levensbehoeften. Ook de afschaffing van de oliesubsidies heeft het leven van de mensen moeilijk gemaakt. De inflatie is gestegen naar 32.7% en levensmiddelen zijn daardoor veel duurder geworden. Er zijn heel veel gezinnen die nauwelijks te eten hebben.

Maar het gaat goed met onze sponsorkinderen. Zij zijn net klaar met hun eerste termijnexamens. De tweede termijn begint op 15 april.

Benedict Tyokase, die bij de zus van pater Titus woont, is heel blij met zijn nieuwe school. Hij is ook ingeschreven in de nieuwe parochie als misdienaar. De vader van Christopher Denen is blind is en ziek geworden. De moeder van Pater Titus vertelde dat hij niets te eten heeft. Pater Titus vroeg daarom hulp aan zijn broer, die rijst en ander voedsel voor hem en een andere familie gekocht heeft. De andere sponsorkinderen doen het ook goed op school.

Wij willen deze kinderen graag blijven helpen. U kunt uw bijdragen overmaken op het rekeningnummer van de Parochie Heilige Maria: NL22 RABO 0163 3640 52 onder vermelding van ‘’Arme Kinderen Nigeria’’

Wij kunnen niet alle problemen oplossen, maar met onze bijdragen kunnen we deze mensen, en zeker hun kinderen een toekomst geven.

Dank en Zalig Pasen,

Pater Titus

Featured Image

Wandeling met wandelcoaches

Wandelcoaches Lieke Heerkens, Irene Knuvers en uitvaartverzorgster Lilian Arts-Lommelen verzorgen speciale wandelingen. Hierbij kan je een verhaal delen, op krachten komen en je veerkrachtig voelen. De wereld anders bekijken geeft ruimte in je hoofd. Als je een dierbaar iemand hebt verloren kan een wandeling rust geven. Maar… samen wandelen is vooral ook gezellig. Al wandelend voel je de lente, de veerkracht van de natuur. Je hoeft geen goede conditie of uithoudingsvermogen te hebben: gewoon nieuwsgierig zijn is al voldoende.

We verzamelen bij Hof (stadsboerderij) Eyghentijds en starten met koffie/thee en wat lekkers erbij, daarna gaan we op pad. Na een tocht van ongeveer 45 minuten, komen we daar weer terug.

Datum: dinsdag 16 april 2024 - Tijdstip: 10.00 – 11.45 uur

Adres: Hof Eyghentijds – Lunerkampweg 5, 5245 NB Rosmalen
Kosten: 4 euro inclusief de koffie/thee

Vragen en/of aanmelden bij Lilian - info@artslommelen.nl – 06 53 61 6114.