Featured Image

Goede Week

Wij wensen u een Goede Week

Met Palmzondag begint de Goede Week, waarin we Jezus volgen op weg naar Pasen. Een weg die gaat via de intocht in Jeruzalem, waar mensen zwaaien met palmen en Jezus koning willen maken; het Laatste Avondmaal, waar Jezus zijn ultieme liefde toont in gebroken brood en vergoten wijn; het verraad door Judas, Jezus' gevangenneming, veroordeling, kruisweg en dood aan het kruis tot zijn verrijzenis uit de dood.

Welkom om op een heleboel verschillende manieren deze mooie week te beleven!

De parochie Maria heeft een rijk aanbod aan vieringen en activiteiten. Welkom! Klik hier voor het overzicht van alle vieringen.

Featured Image

Een Goede Week - drie dagen Pasen vieren

Het belangrijkste feest van het jaar is niet Kerstmis, maar Pasen. Zondag 9 april is het zover. Pasen is zelfs zó belangrijk dat de Kerk er een driedaagse, een ‘triduüm’ van gemaakt heeft. De vieringen van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake op Stille Zaterdag zijn eigenlijk één grote viering met ups en downs. Genoeg reden om alle drie de dagen een van onze kerken te bezoeken. Er is een royaal aanbod aan vieringen, elk met een rijke symboliek en indringende verhalen, gebeden en gezangen. Elke dag heeft zijn eigen kleur, letterlijk en figuurlijk:

Witte Donderdag

Het Paastriduüm begint op de avond van Witte Donderdag. Wit is een verwijzing naar de witte kleur van de kazuifels van de voorgangers, maar ook naar de viering van de eucharistie. Dat wij in onze parochies de mis vieren, heeft direct te maken met Jezus, die op de avond van zijn arrestatie met zijn vrienden samen was, brood nam, God dankte, het brak en ronddeelde en zei: “Dit is mijn Lichaam”. Zo liet hij ook de wijn rondgaan, terwijl Hij zei: “Dit is mijn Bloed”. Lichaam en Bloed, vlees en bloed, Jezus geeft zich helemaal. En Hij zegt ook nog: “Blijf dit doen om mij te gedenken”. Die oproep om brood te blijven delen, het leven, lief en leed met elkaar te blijven delen, staat aan de wieg van onze eucharistieviering. Het is trouwens bijzonder dat we op Witte Donderdag in het evangelie niet horen over brood en wijn, maar over de voetwassing die aan het Laatste Avondmaal vooraf gaat. Jezus wast de voeten van zijn leerlingen. Hij is niet de leider, de koning die ze graag zouden willen, Hij is gekomen om te dienen. Ook hiervoor gelden die woorden: Blijf dit doen!

Goede Vrijdag

Op het einde van de Witte Donderdagviering merk je dat we al op de vooravond van Goede Vrijdag zijn. De ciborie met de hosties wordt weggedragen naar een rustaltaar, de kaarsen gedoofd, het altaar ontbloot. In een kale kerk gaan we de stilte in. Op Goede Vrijdag zijn er twee soorten vieringen: de kruisweg, waarbij we langs de veertien staties lopen van Jezus’ weg met het kruis. En ’s avonds is er op enkele plaatsen een eenvoudige viering, waarin het Lijdensverhaal zoals de evangelist Johannes dat heeft opgetekend gelezen wordt. Daarna kan iedereen het kruis vereren, met bloemen of licht. En tenslotte is er de grote voorbede, waarin voor kerk en wereld wordt gebeden. Wat opvalt: de viering begint niet met een kruisteken en eindigt niet met de zegen (zoals ook de Witte Donderdagviering niet eindigt met een zegen: de vieringen lopen in elkaar over. Zoals gezegd: het is één viering.

Stille Zaterdag

Zaterdag wordt Stille Zaterdag genoemd, omdat er dan niets gebeurt in de kerk: ‘wegens omstandigheden gesloten’. We wachten op Pasen. Dat wachten krijgt concreet gestalte in de Paaswake, waarin we de tijd nemen om te waken, terwijl we een aantal lezingen uit de Bijbel lezen: o.a. over de schepping, de uittocht uit Egypte en natuurlijk het Paasevangelie over Jezus’ opstanding uit de dood. Aan het vuur dat we ophalen bij het Vuur aan de Parade ontsteken we de Paaskaarsen. Dat licht gaat als een lopend vuurtje de kerk door. Iedereen krijgt een kaarsje. Er wordt ook water gezegend. We denken terug aan onze doop. In sommige kerken worden de mensen besprenkeld met water, op andere plaatsen wordt iedereen uitgenodigd om naar voren te komen en een kruisteken te maken met water. En natuurlijk vieren we de eucharistie en ontvangen de communie. Wat een feest!

pastoor Paul Janssen

Featured Image

Vastenactie 2023 - Zuid-Soedan

Mensen onderweg

De jaarlijkse Vastenactiecampagne staat dit keer in het teken van mensen die hun huis moesten verlaten. Zij ontvluchtten bijvoorbeeld geweld of grote natuurrampen. Anderen zijn van hun land gezet. Allemaal proberen ze elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Wereldwijd waren eind 2021 meer dan 89 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 raakten door de oorlog in Oekraïne nog eens miljoenen mensen op drift. In mei 2022 hadden wereldwijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heenkomen elders. Verreweg de meeste vluchtelingen worden opgevangen in de regio.

Opnieuw beginnen

Door een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan ontvluchtten al 2,2 miljoen mensen het land en raakten 1,6 miljoen mensen ontheemd in eigen land. Meer dan de helft van de bevolking heeft niet genoeg te eten. Ondanks de moeilijke situatie helpen inwoners van rustigere gebieden hun ontheemde landgenoten om een nieuw bestaan op te bouwen. Bijvoorbeeld met een lapje grond om voedsel te verbouwen.

Wat doet Vastenactie?

Afgelopen jaar kregen zo’n 30.000 mensen hulp van Vastenactie bij het verbeteren van hun voedselzekerheid. Zij ontvingen bijvoorbeeld zaden, planten, gereedschappen en advies op het gebied van gezonde voeding en duurzame landbouw. In 2023 ondersteunt Vastenactie gevluchte gezinnen in Zuid-Soedan. Met zaaigoed en eenvoudig gereedschap kunnen zij hun eigen voedsel verbouwen. Lees meer over dit project op www.vastenactie.nl

Help Vastenactie mensen onderweg te ondersteunen

Doe uw bijdrage in de bus in de kerk of doneer naar NL21 INGB 0000 0058 50 ten name van Vastenactie in Den Haag. Doet u mee?!

 

Featured Image

Nadine van de Sande - nieuwe communicatiemedewerker

Graag stel ik me voor aan de parochianen van Parochie Maria.

Mijn naam is Nadine van de Sande en ik ben 31 jaar. Ik woon nu nog in Hilvarenbeek, maar ik hoop dat dat snel verandert. Misschien kom ik zelfs wel in Den Bosch of Rosmalen terecht!

Na de middelbare school ging ik logopedie studeren, maar na enkele jaren in dat werkveld besloot ik de overstap te maken naar het schrijverschap. Nu ben ik schrijfcoach, manuscriptredactrice en allroundschrijfster. Hoewel dat mijn droombaan is, voelt het werk soms wat als eenrichtingsverkeer. Daarom hoop ik voor de parochie Maria mijn steentje bij te dragen aan de gemeenschap en binnen de parochie gemeenschapszin te vinden.

Naast schrijven krijg ik energie van mooie muziek, Ierse dans en reizen.

Ik verheug me erop jullie te begroeten.

Hartelijke groet,
Nadine

 

Facebook

Parochie Maria

13 hours 25 minutes ago

When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been