De eerste heilige Communie

27 april 2023

Het sacrament van de eucharistie

De Eerste Heilige Communie is in de katholieke kerk de feestelijke gelegenheid dat iemand voor het eerst volledig mee mag doen in de eucharistie. De Eerste Heilige Communie maakt deel uit van de initiatie sacramenten: Doopsel, Eucharistie, en Vormsel. Wanneer een kind ongeveer zeven jaar oud is mag hij/zij de eerste heilige communie ontvangen. Dit gebeurt na een voorbereidingstijd, waarbij de kinderen catechese krijgen over kerk, bidden, sacramenten, Jezus en de eucharistie. In dit sacrament komt Jezus tot ons in het heilig brood, zo wil Hij ons laten delen in zijn dood en verrijzenis. Het is de meest fantastische manier waarop God heel dicht met mensen verbonden is en mensen wil sterken op hun levensweg, zodat zij zich kunnen inzetten voor anderen.

Herinner je je nog toen jij je Eerste Heilige Communie deed en met hoeveel jullie in de klas waren? In onze parochie hebben we dit jaar kinderen uit verschillende kerklocaties die meededen met de voorbereiding. We zijn blij dat ouders hun kinderen mee lieten doen met de voorbereiding op de viering van de Eerste Heilige Communie. Tijdens de voorbereidingstijd hebben de ouders hun kinderen ondersteund op de weg van het geloven en hebben hun kinderen op deze leeftijd bij de hand genomen en zijn hen voorgegaan.

De geloofsopvoeding begint namelijk thuis. Het is niet verwonderlijk, dat het gezin ook wel een ‘’huiskerk’’ wordt genoemd: daar wordt de basis gelegd voor een gelovig leven. Een geloofsgesprek met kinderen in een kamer kan een eenvoudige voorbereiding zijn. Het zou goed zijn als de kinderen thuis ook het Onze Vader en het Weesgegroet leren bidden, bijvoorbeeld voor het eten. Het ontvangen van de Eerste Heilige Communie is een bijzonder en heilig moment voor de kinderen en hun ouders.

Ik wens alle kinderen die de Eerste Heilige Communie gaan doen Gods zegen toe.

Pater Titus Ikyomke

 

Meer columns

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024