Groenkracht

5 juli 2024

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte struiken vol bloemen, tuinen, bosranden en snelwegbermen met meer dan honderd kleuren groen en overal explosies van groeikracht van de natuur. Van grote bomen tot de weidse Bossche Broek en de kleine, kleine eigenwijze plantjes tussen de tegels op de stoep.

Het doet mij dan vaak denken aan Hildegard van Bingen, die middeleeuwse vrouw die vlak bij de rivier de Rijn leefde en in visioenen - zelfde noemde ze het 'schouwen' -, inzichten kreeg in de Schepping: het grote mysterie wat we God noemen en hoe wij mensen met God mogen en kunnen leven.

Hildegard heeft een aantal termen ontwikkeld om dingen die zij schouwde en leerde van haar visioenen te omschrijven, zodat anderen er ook iets van zouden kunnen leren en begrijpen. Zo heeft zij een term aangereikt die in het Nederlands vertaald is met ‘groenkracht’. Daarmee probeert Hildegard te omschrijven wat er in de natuur, de Schepping en in ons mensen gebeurd.

Het gaat over zoiets als de innerlijke kracht die in ieder mens en in ieder geschapen onderdeel van de Schepping huist. Die groenkracht zet aan tot groeien en bloeien in letterlijk zin, zoals bomen, planten en dieren dat doen. Maar het is ook de levensadem die alles en iedereen in beweging zet gericht op het goede. Het is niet de bedoeling dit wat vaag te laten klinken, het is voor Hildegard namelijk een hele concrete werkelijkheid van de gaven die God geeft.

Nu alles in de Schepping om ons heen door water -misschien een beetje veel- en zon groeit en bloeit en de meeste mensen wat ademruimte krijgen of nemen door vakanties, moet ik vaak aan de groenkracht van Hildegard denken. Het is bijna tastbaar, ik kan mij er wel een klein beetje een voorstelling van maken.
Ik wens ons veel groenkracht toe deze zomer!

pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024