Bidden onderweg

14 juni 2024

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal natte meimaand met extra aandacht voor Maria zijn we nu in juni bij de maand van het Heilig Hart van Jezus aangekomen. Het is mooi om niet alleen met de natuurlijk seizoenen mee te bewegen, maar ook met de liturgische tijden van het jaar.

Zagen we in mei bij kapellen van Maria bloemenkransen, en stond Den Bosch natuurlijk in het teken van de Zoete moeder, zo gaan we nu op weg in een steeds iets zonniger tempo met Jezus. En op 24 juni, met zijn neef, Johannes de Doper.

De natuur om ons heen is helemaal tot leven en bloei gekomen, er zijn volop asperges en aardbeien en overal in de bermen zie je klaprozen. We worden naar buiten getrokken om alles in ons op te zuigen, onze ogen de kost te geven, onze oren te spitsen voor alle vogels en onze (ingesmeerde) huid weer zonnevitamines op te laten nemen.

Hebben we dan nog tijd om stil te staan bij Jezus, even tijd te nemen of te maken voor een gebed voor een geliefde, voor de vrede, voor onszelf? Het kan verleidelijk zijn het buiten genieten alles te laten wegdrukken.

Waarom nog ergens anders mee bezig zijn? Juni kan ons aansporen om precies het buiten genieten en bidden af en toe te combineren. Zittend op een bankje na een stuk fietsen en stilstaan tijdens een wandeling zijn geen gekke momenten om een (kort) gebed door je hart te laten gaan. Van jouw hart, naar dat van Jezus. Een oprecht ‘Bedankt’ voor de schepping, voor iets wat goed is in het leven. Of een oprecht ‘Luister Jezus’, voor waar we ons zorgen over maken of verdriet van hebben. Bidden onderweg, dat mag het dan best zijn.

De Jezuïeten hebben een podcastserie met de naam 'Bidden Onderweg'. Iedere dag openen ze met een stukje muziek, een Bijbeltekst, een aantal regels als reflectie op de Bijbeltekst en een of twee vragen om eens over na te denken die dag. Je kunt die podcasts zoals de naam zegt onderweg luisteren. Tijdens een wandeling, in de trein naar studie of werk, of misschien wel tijdens het koken. Overal kunnen we met Jezus onderweg op pad gaan. In deze maand van hart tot hart. Klik hier voor de website van Bidden Onderweg.

pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Groenkracht

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024