Featured Image

4 en 5 mei: Stilstaan bij vrijheid in Rosmalen

4 mei herdenk je!

De herdenking van alle oorlogsslachtoffers is op zaterdagavond 4 mei om 19.00 uur in de Lambertuskerk, georganiseerd door Rodenborch College i.s.m. Gilde St. Catharina - St. Joris - Rosmalen en het Callistus Ensemble. Diaken René de Weerd voert het woord namens de parochie Maria.

Aansluitend om 20.00 uur volgt de kranslegging bij het oorlogsmonument in de Schoolstraat en Gedachteniskapel het Vennehof. Daarna staat er bakje koffie klaar in het Parochiecentrum, alwaar door de Heemkundekring de oorlogsfilm “Vijf donkere jaren” zal worden vertoond.

De herdenking van 4 mei is ook te volgen via de livestream: kerkdienstgemist.nl

5 mei vier je!

Deze essentie blijft nadrukkelijk van kracht, ondanks alles wat er momenteel gaande is in de wereld. De organisatie heeft getracht om een mooi programma in elkaar te zetten voor Bevrijdingsplein Rosmalen 2024, wetende dat we in Nederland in vrijheid mogen leven. Voor de meeste mensen onder ons lijkt dit gelukkig ook heel gewoon, maar dit is zeker niet overal altijd vanzelfsprekend. Hiervoor moeten we iedere dag weer opnieuw ons best voor doen.

Op Bevrijdingsdag - zondag 5 mei - vieren we samen de Vrijheid in het centrum van Rosmalen op de Driesprong, die wordt omgetoverd tot Bevrijdingsplein Rosmalen! Verschillende verenigingen, stichtingen, leerlingen en oud-leerlingen van het Rodenborch College en horecaondernemers trekken samen op bij de programmering op de Driesprong.

Om 11.30uur wordt de dag gestart met een openluchtmis door Parochie Heilige Maria in samenwerking met Gilde Sint Catharina-Sint Joris Rosmalen en het Callistus Ensemble. Aansluitend zijn er optredens van leerlingen van het Rodenborch, dansers, zangers, een koor, dj's, een minimusical, een concert van Harmonieorkest St. Cecilia.

Film in de Lambertuskerk

Door Heemkundekring Rosmalen zullen de films “Oorlogsherinneringen” en “Slachtoffers van Duitse willekeur” worden vertoond in de Lambertuskerk om 14.00 en om 15.00uur.

De Brickhouse-Coverband zal het avondprogramma verzorgen met live muziek tot 21.00uur als een mooie afsluiter van Bevrijdingsplein 2024.

Programma

Featured Image

Namen en nummers - Meeleven met Bossche oorlogsslachtoffers

Workshop naambordjes maken in Sint Cathrien

In de Tweede Wereldoorlog werden uit ’s-Hertogenbosch ruim 240 Joodse stadsgenoten weggevoerd en vermoord evenals 13 Sinti van het woonwagenkamp De Sieb. Stichting Verhalis wil hen op een bijzondere manier te herdenken. Stichting Verhalis en de parochie Maria organiseren op zaterdag 4 mei, de dag van Dodenherdenking, een workshop "Naambordjes maken voor de Holocaust slachtoffers 's-Hertogenbosch'. Deze is van 13.00 tot 15.00 uur in de Sint Cathrien. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via info@verhalis.nl. Maar zo binnenlopen mag ook.

Iedereen, jong en oud, kan meedoen door de naam van een slachtoffer te ‘adopteren’, op zoek te gaan naar informatie over die persoon en voor hem/haar een naambordje te maken op een houten plankje.

Herdenking op 1 september

Op 1 september worden de naambordjes op een grote plattegrond van de stad gelegd in de Citadel van 's-Hertogenbosch. Dit is tevens de provinciale herdenking. Op deze manier brengen we de stadsgenoten van toen op een symbolische manier weer thuis. Concreet: we zoeken 253 mensen die een naambordje willen maken. Op 4 mei kun je een naambordje maken in de Sint Cathrien. Maar je kunt ook een plankje ophalen (mail naar pastoor@parochiemaria.nl om we een af te halen, of loop op 4 mei even binnen) en het op een eigen moment beschilderen. Wie een naam wil adopteren en achtergrondinformatie wil opzoeken om die op de website mee wil doen kan zich opgeven via verhalis.nl. Om een plankje voor het naambordje te krijgen kun je mailen naar pastoor@parochiemaria.nl. Meer informatie vind je op de website van Verhalis.

Impressie

Het filmpje geeft een impressie van wat de bedoeling is van de herdenking op 1 september. De workshop 'Naambordjes maken' is hier een voorbereiding op. De workshop is geschikt voor jong en oud.

 

 

Featured Image

Vervolgbijeenkomsten samenvoegingsproces

9 april Laurentiuskerk - 11 april Lambertuskerk

Op dinsdag 9 april om 19.30 uur in de Laurentius en op donderdag 11 april om 19.30 uur in de Lambertus zijn bijeenkomsten gepland, met name voor de kerkgangers van beide kerken. Maar iedereen is welkom.

Dan wordt de vooruitgang van het samengaan van de geloofsgemeenschappen rond de Laurentius en de Lambertus besproken. Op die avonden kunnen de zorgen en dromen voor de toekomst van de gemeenschappen worden gedeeld.

Deze bijeenkomsten passen in een periode van veelvoudig en positief overleg met vele werkgroepen rondom het samengaan van de geloofsgemeenschappen van de Laurentius en de Lambertus. De kerkgangers zijn daarbij natuurlijk de grootste groep.

Welkom

Voel je welkom bij de bijeenkomsten op 9 of 11 april! Jouw mening en visie als betrokken parochiaan zijn belangrijk voor ons en tellen mee. Iedereen mag zich gehoord en welkom blijven voelen in de Laurentius en Lambertus.

In de besprekingen over het samengaan is er vooral één punt van zorg. Dat is het verschil in ruimte. We hebben een architect en een interieurarchitect gevraagd om hier eens over na te denken. Die heeft een interessant voorstel voor aanpassing van met name het priesterkoor in de Lambertuskerk, waardoor er veel ruimte ontstaat. Dat zullen zij op beide avonden presenteren. Wij horen dan graag wat u daarvan vindt. Dus: welkom op 9 of 11 april!