Featured Image

Adventspost voor kinderen 4

We zijn er bijna; we zien de top al voor ons verschijnen. Op onze weg hebben we veel hulp gekregen van mensen, die ons over Jezus en God hebben verteld. Wie zal ons vandaag met een verhaal uit de Bijbel komen helpen? Het is Maria. Als je bijna bij de top bent, heb je tijd om dit verhaal te lezen.(of laat het voorlezen).

Maria op bezoek bij Elisabeth

Maria ging op reis. Ze had veel haast. Ze ging naar Elisabeth, die net als zij een kindje verwachtte. Elisabeth woonde met haar man Zacharias in een stad in Judea, een bergachtig gebied. Toen Maria in de stad was aangekomen, ging zij direct het huis van Elisabeth binnen. Ze begroette Elisabeth. Toen Elisabeth de stem van Maria hoorde, trappelde het kind in haar buik. De heilige Geest kwam in Elisabeth. En Elisabeth riep blij naar Maria: “Wees gegroet Maria, Jij bent gezegend, meer dan alle andere vrouwen. En ook het Kind dat jij zal krijgen zal gezegend zijn. Wat is het bijzonder dat de moeder van de Heer bij mij op bezoek komt.”
Elisabeth vertelde aan Maria: “Toen ik jouw stem hoorde, voelde ik het kind in mijn buik trappelen. Het trappelde van vreugde. Jij bent gezegend Maria, omdat je geloofde dat God de woorden van de engel in vervulling zal laten gaan.”

Visite

Mara is net als wij op weg gegaan. Zij ging naar Elisabeth om te vertellen, dat zij een baby zou krijgen. Elisabeth was ook in verwachting. Als je het ooit hebt meegemaakt, weet je misschien, dat de verwachtingstijd een mooie en blije tijd is. Er is hoop op een mooi kindje, dat geboren zal worden.

Als er een baby’tje geboren wordt, komt er visite. Vaak brengt die cadeautjes mee. De visite krijgt ook beschuit met muisjes. Kies maar wat je doen wilt: versier het rompertje of het slabbetje. Je mag je knutselwerkje weer meenemen als je een keer in de kerk komt. Dan stoppen we dit ook in de rugzak.

In de rugzak zit ook een gebedje dat je kunt bidden; een gebed is een praatje met Jezus en God.

Gebed

Goede God,

Wij verlangen naar uw licht
Vandaag steken we vier kaarsjes aan
zodat het steeds lichter wordt om ons heen en in ons.
Vandaag horen we over Maria en Elisabeth,
twee gewone vrouwen die allebei een kind verwachten.
Voor hen kwam de geboorte van Jezus en Johannes steeds dichterbij.
Voor ons is Kerstmis ook al dichtbij.
Wij hebben vandaag de vierde stap gezet;
maar wij gaan niet alleen.
We gaan met de hulp van Maria
op weg naar het Koninkrijk!

Amen.

 

 

Adventspost 3

 

De bergbeklimmer staat al op ons te wachten. Als hij langs de berg kijkt, ziet hij dat we al op de helft van de weg naar de top zijn. Hij heeft weer een mooi verhaal uit de Bijbel meegenomen voor een leespauze onderweg. (of laat het voorlezen) Vandaag krijgen we hulp van mensen, die ook op weg naar boven zijn. Zij delen de tocht met ons mee.

Johannes vertelt hoe de mensen moeten leven

De mensen kwamen naar Johannes en vroegen hem: “Wat moeten we doen om goed te leven?” Johannes gaf de mensen als antwoord: “Stel je voor, jij hebt twee T-shirts. Dan geef jij één T-shirt aan iemand die helemaal geen T-shirts heeft. En deel jouw eten met mensen die honger hebben.” Toen kwamen er ook tollenaars bij Johannes, mensen die belasting ophaalden voor de keizer. Zij wilden ook graag gedoopt worden. Zij vroegen ook aan Johannes: “Meester, wat moeten wij doen om goed te leven?” Tegen deze mensen zei Johannes: “Laat de mensen niet méér betalen dan wat is afgesproken.” Daarna vroegen een paar soldaten aan Johannes: “En wat moeten wij dan doen?” Johannes zei tegen de soldaten: “Wees tevreden met je loon en pak van niemand geld af.” De mensen verwachtten veel van Johannes. Want ze dachten: Misschien is deze Johannes wel de Messias! Maar Johannes zei: “Ik doop jullie met water. Maar na mij komt iemand die veel belangrijker is dan ik. Ik durf nog niet eens de riem van zijn sandalen los te maken. Hij zal jullie dopen met het vuur van de heilige Geest.” Zo vertelde Johannes met voorbeelden aan de mensen wat zij moesten doen. Maar wat hij vooral vertelde was het Goede Nieuws van God.

Voor elkaar zorgen

De vorige keer ging het verhaal ook over Johannes; hoe hij mensen doopte, die beter wilden gaan leven. In dit verhaal geeft Johannes voorbeelden hoe de mensen goed kunnen gaan leven;
door te delen, voor elkaar te zorgen en eerlijk te zijn.

Als je het leuk vindt, mag je ook deze keer weer iets knutselen. Voordat het kerstmis is, sturen veel mensen elkaar een kerstkaart met een wens. Maak jij ook een kerstkaart? Het kan zo: vouw een half vel papier (A4) dubbel. Op de voorkant maak je een tekening van bijvoorbeeld: een kerstboom, een kerstbal, een kaars, een ster. Die kleur je mooi of je versiert met stickertjes en glitter. Op de binnenkant kun je een kerstwens schrijven (of laten schrijven) bijvoorbeeld: Een mooi kerstfeest, zalig kerstmis, fijne feestdagen. En je schrijft er je naam bij. Je kunt op de voorkant ook een plaatje plakken, dat iets met kerstmis te maken heeft. Succes! Stuur je de kerstkaart op of neem je die een keer mee naar de kerk; dan komt hij in de rugzak van de bergbeklimmer.

In de rugzak zit ook een gebedje dat je kunt bidden; een gebed is een praatje met Jezus en God.

Gebed

Goede God,

Wij verlangen naar uw licht
Vandaag steken we drie kaarsjes aan
zodat het steeds lichter wordt om ons heen
De weg naar vrede is niet gemakkelijk
en onderweg komen we ook andere kinderen tegen.
Kinderen die niet zoveel hebben als wij.
We worden uitgenodigd om te delen;
delen van wat wij hebben gekregen van U.
Om te delen van onze spullen,
en ook ons eten delen met anderen.
Wij hebben vandaag de derde stap gezet;
maar wij gaan niet alleen.
We gaan met de hulp van anderen en met Uw hulp
op weg naar het Koninkrijk!

Amen

Adventspost 2

Vorige week zijn we op weg gegaan naar het kerstfeest. We hebben samen met de bergbeklimmer de eerste stappen naar de top gezet. Vandaag nemen we onze rugzak weer op en klimmen verder. Johannes helpt ons vandaag als de tocht wat moeilijk wordt. Ook nu zit er weer een verhaal uit de Bijbel
in de rugzak. Lees het maar (of laat het voorlezen) als je even uitrust.

Johannes begint met zijn werk (Lucas 3,1-6)

Johannes leeft in de tijd van Jezus. Hij is zelfs familie van Jezus; het is zijn neef. Hij groeit op tot een grote sterke man, die wil leven zoals God dat bedoelt. Om daarover na te denken, gaat hij een poosje alleen wonen in de woestijn. Later komt hij terug bij de mensen en begint aan iedereen te vertellen op welke manier ze kunnen gaan leven zoals God het graag heeft “Maak geen ruzie,” zegt Johannes.” Deel met elkaar en zorg voor elkaar.” De mensen luisterden naar hem en wilden het ook graag proberen. Om te laten zien, dat ze het echt meenden, lieten de mensen zich dopen. Johannes nam ze mee naar de rivier en daar gingen ze even kopje onder. Om te laten zien dat ze schoon en opnieuw wilden beginnen: met goed leven. Op een dag kwam Jezus naar de rivier. Hij wilde dat Johannes hem ook zou dopen. Maar Johannes zei: Ik hoef jou niet te dopen, want jij leeft al zoals Gos het bedoelt.” Maar Jezus wilde het toch. Toen Jezus gedoopt werd, vloog er een duif over Hem heen. En Johannes wist dat God het zo bedoeld had.

Dopen

Johannes woonde eerst in de woestijn. Later ging hij de mensen vertellen dat ze beter moesten leven, leven zoals God het graag wil. Om daarmee een begin te maken lieten de mensen zich dopen.
Vind je het leuk om de plaat te kleuren? Deze vind je onderaan. (Als je die een keer meeneemt naar de kerk, zullen we je kleurplaat bij de rugzak hangen.)

In de rugzak zit ook een gebedje dat je kunt bidden; een gebed is een praatje met Jezus en God.

Gebed

Goede God,

wij verlangen naar uw licht.
Vandaag steken we twee kaarsjes aan.
De kaarsjes verlichten ons hart.
Ons hart lijkt soms wel eens
op een glibberig bergpad
vol met valkuilen van ruzie en jaloezie.
Wanneer we ons hart
openzetten voor andere mensen
vinden wij met uw licht het rechte pad.
Wij hebben vandaag de tweede stap gezet;
we zijn op weg naar boven.
Op weg naar het Koninkrijk!

Amen.

Adventspost voor kinderen 1

In de kerk gaan we vanaf vandaag op weg naar het kerstfeest. We noemen dat Advent. We gaan samen met een bergbeklimmer op reis. Soms is de weg die we gaan gemakkelijk, maar er zijn ook moeilijke stukken op de weg. We krijgen onderweg hulp van Jezus. In een rugzak neemt de bergbeklimmer dingen mee, die we nodig kunnen hebben op de weg naar Kerst. Ga je mee? Dan zetten we vandaag de eerste stap. In de rugzak van de bergbeklimmer zit voor elk stuk van de reis een verhaal uit de Bijbel. Dat kun je lezen (of laat het voorlezen) als je even een rustpauze neemt op je reis.

Het verhaal gaat over Jezus, die vertelt dat Hij terug zal komen

Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Er zullen hele vreemde dingen gebeuren met de zon, de maan en met de sterren. Dingen die je haast niet kunt geloven. Alle planeten zullen heen en weer gaan schudden. Als dit gebeurt dan zullen alle mensen natuurlijk heel erg schrikken. De zee gaat heel hard tekeer, hij buldert met hele hoge golven. De zee zal de mensen bang maken, zo hoog zijn de golven. De mensen zullen verbaasd kijken naar wat zij zien, en ze weten niet hoe het met de wereld zal aflopen. Ze vinden het griezelig en eng. En als dat allemaal gebeurd is, dan komt de Mensenzoon, dat is een nieuwe naam voor Mij”, zei Jezus.

Hij vertelde verder: “Iedereen zal de Mensenzoon zien komen. Hij komt als een machtige en geweldige koning op grote wolken. En dan hoef je helemaal niet bang te zijn. Heb maar vertrouwen, want als je dit allemaal ziet, dan worden alle mensen vrij.”

Daarna zei Jezus: “Maar let wel heel goed op, dat je het niet mist! Want als de Mensenzoon komt, is Hij er zomaar plotseling opeens. Wie niet oplet, die wordt erdoor verrast. Zorg daarom dat je oplet! Dus niet te veel feesten en denk ook maar niet te veel aan je problemen. Laat je niet verrassen wanneer de Mensenzoon komt! Let goed op! En blijf God om kracht bidden, zodat je kunt ontsnappen aan de akelige dingen die gaan gebeuren. Vraag God om kracht, dan hoef je het niet eng te vinden, en kun je vol vertrouwen zijn.”

In de rugzak...

Jezus vertelt over dingen die kunnen gebeuren in de wereld. Maar onze aarde heeft veel mooie dingen. In de rugzak van de bergbeklimmer zitten een paar van die mooie dingen: Zon, maan en sterren; bloemen, vogels en vissen. Maak jij een mooie tekening van al deze dingen? (Als je die een keer meeneemt naar de kerk, zullen we je tekening bij de rugzak hangen)

In de rugzak zit ook een gebedje dat je kunt bidden; een gebed is een praatje met Jezus en God.

Gebed

Goede God,

wij verlangen naar uw licht.
Vandaag steken we een kaarsje aan
zodat het licht wordt in ons hart.
De weg naar vrede is vol met hindernissen.
Wij hebben vandaag de eerste stap gezet;
we zijn op weg naar boven.
en wachten op uw komst.
Maar wij gaan niet alleen,
we gaan met uw hulp,
en de hulp van uw mensen,
op weg naar het Koninkrijk.

Amen.

Featured Image

Welkom bij de Alpha komend voorjaar in Empel

Alpha: voor je belangrijke vragen over het leven of het christelijk geloof, of als opfriscursus om je christelijk geloof opnieuw te leren verwoorden

Heb je vragen over het leven of over het christelijk geloof? Of wil je je geloof opfrissen om opnieuw je geloof te leren verwoorden? Dan is Alpha echt iets voor jou. Bij Alpha ga je met elkaar in gesprek over de centrale onderwerpen van het christelijk geloof. Om een paar te noemen: Wie is God? Wie is Jezus? Wat is bidden? Waarom is er zoveel lijden in de wereld?

Iedereen is welkom gelovig of niet-gelovig binnen of buiten de parochie

Tijdens een tiental interactieve en gezellige bijeenkomsten met maaltijd ontdek je samen met anderen wat het christelijke geloof inhoudt. Of je nu katholiek, protestant, jood, moslim, atheïst, boeddhist bent, of simpelweg gelooft dat er ‘iets’ is, of niet-gelovig bent, parochiaan of niet, jong of oud, iedereen is welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Hoe gaat de Alphacursus

Na de maaltijd volgt er een korte inleiding over het onderwerp van de avond. Daarna bespreken we hoe we zelf tegen dit onderwerp aankijken. Er zijn geen ‘goede’ of ‘slechte’ meningen, gevoelens of gedachten. Het gaat om het delen van jouw eigen ervaringen en jezelf openstellen voor de perspectieven van anderen.

Waar en wanneer

De bijeenkomsten vinden plaats in D’n Hof van de Landelinuskerk in Empel, Proosdijstraat 14. Op de vrijdagavonden 24 en 31 januari , 7, 14, 21 en 28 februari, 14 en 21 en 28 maart en 4 april 2025. De eerste bijeenkomst op 24 januari is een introductiebijeenkomst en begint om 19.30 uur. De andere bijeenkomsten starten we om 18:30 uur met samen eten en eindigen om 21:00 uur. Zaterdag 8 maart is er een bijeenkomst overdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Aanmelden

Inschrijven kan door te mailen naar secretariaat@parochiemaria.nl. Je kunt er ook voor kiezen om pas na de introductiebijeenkomst op 24 januari 2025 (let op aanvang 19.30 uur) te beslissen of je mee gaat doen.

Featured Image

Conferentie Missionaire Parochie 2025

Een dag vol inspiratie & ontmoeting met als thema ‘Blijf in mij'

“Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken.
Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen."

Johannes 15,5

Op 6 april 2024 wordt in Veenendaal de vierde conferentie Missionaire Parochie gehouden, met als thema “Blijf in mij”.

Voor wie?

Van harte uitgenodigd is iedereen die de wens heeft om (verdere) stappen te zetten op weg naar een missionaire parochie, of hier meer over wil weten.

Waar?

Evenementenlocatie ‘De Basiliek’ Wiltonstraat 56 in Veenendaal.

Wanneer?

Zaterdag 8 februari 2025, van 09:30 uur tot 17:00 uur; met, naar keuze, op vrijdagavond 7 februari een tweetal voorprogramma’s.

Groepen & jongeren

We moedigen mensen aan bij voorkeur samen met medeparochianen te komen. Jongeren zijn van groot belang voor de Kerk van vandaag en morgen, voor jongeren is er een apart pre-event.

Informatie en inschrijven

Heb je interesse? Meld je dan aan, liefst voor 1 december in verband met vroegboekkorting en groepskorting via secretariaat@parochiemaria.nl. Ook jongeren zijn uitdrukkelijk uitgenodigd. De parochie zal zorgdragen voor centrale aanmelding. De kosten dragen deelnemers in principe zelf: met vroegboekkorting en groepsinschrijving is het € 40,= (inclusief koffie, thee en lunch). Voor wie de kosten een bezwaar zijn zal de parochie een oplossing zoeken. Stuur gerust daarover een mail. Bij de aanmelding vragen wij de volgende gegevens: titel (dhr.,mevr., past., pater), voornaam, achternaam, email, telefoon, geboortejaar, postcode. Na aanmelding ontvangt u een factuur.

Klik hier voor meer informatie over de Conferentie Missionaire Parochie.

 

 

 

Featured Image

Samen verder

zondag 17 november om 10.30 uur

Afgelopen zondag sloot de Laurentiuskerk haar deuren.
Maar uitdrukkelijk werd uitgesproken dat geloof niet voorbij gaat,
dat geloofsgemeenschap blijft.

Wij nodigen u van harte uit om komende zondag om 10.30 uur
in de Lambertuskerk samen te vieren.
We geven deze eerste viering
van de Rosmalense gemeenschap samen
een extra accent.
Herenkoor Sint Lambertus, Musica, Joy'n Us verzorgen de muziek.

Na de viering is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten
in het Parochiecentrum.

Welkom!

 

Taxidienst vanaf 17 november

Laurentius-Lambertus en weer terug

Wilt u vanaf 17 november graag mee gaan vieren in de Lambertuskerk maar is de afstand voor u te ver? Meld u dan aan voor de taxidienst. Het idee is om om 10.15 uur met auto’s vanaf de Laurentiuskerk naar de Lambertuskerk te gaan. Daar wordt u, na de viering en het aansluitende koffiedrinken in het parochiecentrum, ook weer afgezet. Aanmelden kan bij Camiel en Jolien van der Heiden via de mail of 073-5221586.

Chauffeurs gevraagd

Daarnaast zijn we uiteraard op zoek naar mensen die (af en toe) willen rijden. Het zou heel fijn zijn als we er samen voor kunnen zorgen dat we samen kunnen blijven vieren. Aanmelden kan via het al genoemde mailadres en telefoonnummer. Hartelijk dank alvast!

Fotoboek Laurentiuskerk

Bij het afscheid van de Laurentiuskerk is een fotoboek gemaakt van 52 jaar Laurentiuskerk. Het lag na afloop van de laatste viering ter inzage en kon ook besteld worden. Wie dit is ontgaan, of wie nog graag een exemplaar wil bestellen: stuur even een mailtje naar communicatie@parochiemaria.nl. Het fotoboek kost € 35,=. Aanstaande zondag is het boek ook nog te bekijken bij het koffiedrinken in het Parochiecentrum, na afloop van de viering in de Lambertuskerk.

Open Deur middag Laurentiuskerk

Zaterdag 23 november van 13.00 tot 15.00 uur

Op basis van een inventarislijst is beoordeeld waar de inventaris van de Laurentiuskerk naar toe gaat. Daarbij is in eerste instantie gekeken naar de Lambertuskerk en de overige kerken van de H. Mariaparochie. Daarna volgt het Bisdom en diverse maatschappelijke organisaties.

Op zaterdag 23 november worden de deuren van de Laurentiuskerk nog éénmaal geopend voor belangstellende parochianen van de parochie H. Maria, die diverse spullen die na de eerdergenoemde verdeling overblijven gratis of tegen een kleine vergoeding kunnen ophalen. De toegang is van 13.00 tot 15.00 uur bij de ingang van de Mariakapel.

 

 

 

Featured Image

Wat gebeurt er met de Laurentiuskerk na de sluiting?

Perspectief Laurentiuskerk

Het heeft de vastgoedcommissie van het parochiebestuur veel tijd gekost om tot een herbestemming van de kerk te komen. In eerste instantie is beoordeeld of het bestaande gebouw gehandhaafd kon worden en heeft de Heemkundekring een verzoek bij de gemeente ingediend om de Laurentiuskerk alsnog een monumentale status te geven. Na negatieve conclusies over beide aspecten heeft het parochiebestuur besloten nieuwbouw tot stand te brengen. Daartoe zijn de volgende de randvoorwaarden van het parochiebestuur en het bisdom geformuleerd :

  • Waar mogelijk een maatschappelijke bestemming op de begane grond
  • Eventueel een Mariakappelletje
  • Appartementen voor overwegend senioren conform het bestuursakkoord van het College van B & W
  • Een marktconforme opbrengst bij verkoop

Op grond van deze randvoorwaarden heeft uitgebreid overleg plaatsgevonden op bestuurlijk en ambtelijk niveau van de gemeente en potentieel geïnteresseerde partijen. Inmiddels verkeren deze gesprekken in een afrondend stadium zodat het parochiebestuur in de vergadering van eind november besluiten kan nemen. Daarbij is het voornemen de kerk te verkopen met de volgende beoogde functies :

  • De begane grond van de nieuwbouw in te richten voor een maatschappelijke organisatie zowel als bergingen voor de appartementen
  • Appartementen voor overwegend senioren te realiseren in de hoogbouw

Na besluitvorming in het parochiebestuur en instemming van het bisdom wordt dit initiatiefplan door de gemeente in procedure genomen.

Tijdelijk invulling Laurentiuskerk

Tussen indienen van een initiatiefplan bij de gemeente en verstrekken van een bouwvergunning verloopt ongeveer 2 jaar. Daarna kan met de nieuwbouw gestart worden. Gedurende deze twee jaar ( 1-1-2025 tot 1-1-2027 ) wordt de kerk tijdelijk in gebruik genomen voor onder meer een kantoorfunctie naast mogelijkheden voor gebruik van maatschappelijke organisaties.

Gedurende deze periode wordt de wens van veel parochianen gehonoreerd om de Mariakapel te handhaven voor gebed en het opsteken van een kaarsje. Dan ook kan beoordeeld worden of in de nieuwbouw een kleine gebedsruimte wenselijk is.

Inventaris van de Laurentiuskerk

Op basis van een inventarislijst is beoordeeld waar de inventaris van de kerk naar toe gaat. Daarbij is in eerste instantie gekeken naar de Lambertuskerk en de overige kerken van de H. Mariaparochie. Daarna volgt het bisdom en eventueel maatschappelijke organisaties. Eveneens wordt gekeken naar een herbestemming van de klokken. Camiel van der Heiden, beheerder van de Laurentiuskerk, voert de regie over de herbestemming van de inventaris.

Herinrichting Lambertuskerk

Op basis van ideeën van architectenbureau Kade zijn gesprekken gevoerd met de Kunstcommissie en de Contactgroep van de parochie en zijn er drie informatieavonden geweest om de reacties van de parochianen te peilen. Uitgangspunten daarbij waren/zijn:

  • De manier van Eucharistievieren in de Laurentiuskerk, als dat kan, ook in de Lambertuskerk mogelijk te maken om daarmede de parochianen van de Laurentiuskerk “een warm thuisgevoel” te geven
  • Het priesterkoor in de Lambertuskerk zodanig ruimtelijk in te richten dat de kerk op meerdere liturgische manieren te gebruiken is
  • Aan te sluiten bij de wensen van de koren bij de vieringen
  • Meer uniformering en wellicht versobering van de inrichting van de kerk
  • Verduurzamen van de kerk en verrichten van achterstallig onderhoud.

Het uitvoeren van de plannen, al dan niet gefaseerd en het communiceren hierover met onder meer de Kunstcommissie en de Contactgroep vergt meer tijd dan verwacht. De vastgoedcommissie en onze administrator, Theo Lamers, vervolgen spoedig het overleg met de architecten om tot een plan te komen t.b.v. de herinrichting van de Lambertuskerk, daarbij rekening houdende met de gemaakte opmerkingen.

In afwachting van dit plan is het huidige priesterkoor van de Lambertuskerk, in samenspraak met de pastores, in beperkte mate gewijzigd om de vleugel van de Laurentiuskerk te kunnen plaatsen tot de definitieve plannen voor de herinrichting van de kerk kunnen worden uitgevoerd.

Featured Image

Informatieavonden Vormsel 2025

15 of 19 november

Graag nodigen wij vormelingen (groep 8 en hoger) en ouders/verzorgers uit voor een van de twee informatieavonden over het voorbereidingstraject op het Vormsel 2025:

Vrijdag 15 november in het Parochiecentrum
19.30-20.30 uur Rodenborchweg 2 Rosmalen;

Dinsdag 19 november in de Pastorie
19.00-20.00 uur Kruisbroedershof 10, 's-Hertogenbosch.

Iedereen die graag het vormsel zou willen ontvangen, jongere of volwassen is welkom om te horen hoe het voorbereidingstraject eruit ziet, om vragen te komen stellen en te bekijken of het Vormsel ontvangen bij jou/u zou kunnen passen.

Voor vragen of meer informatie kun je/kunt u mailen naar pastoraal werker Johanneke Bosman: pastoraalwerker@parochiemaria.nl.

Featured Image

Allerheiligen - Allerzielen in de parochie Maria

Het is herfst, de dagen korten. In de natuur trekt het leven zich terug. In deze tijd staan we ook in de parochie stil bij dood en leven. Wij gedenken in het bijzonder de overleden parochianen van het afgelopen jaar. Hieronder een overzicht van alle bijeenkomsten rond Allerzielen in de parochie Maria.

Allerheiligen

Op vrijdag 1 november vieren we als parochie Maria gezamenlijk Allerheiligen om 19.30 uur in de Sint Cathrien.

Enkele keren per jaar vieren we gezamenlijk, om in al onze verscheidenheid toch ook eenheid te vieren. Het feest van Allerheiligen leent zich daar uitstekend voor! Van harte uitgenodigd om mee te vieren. Na de viering is er gelegenheid elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee.

De volgende gezamenlijke viering is op Nieuwsjaarsdag 1 januari om 11.00 uur in de Lucaskerk.

Allerzielen

All Hallows Eve in de Sint Cathrien

Het is inmiddels een traditie aan het worden om op de vooravond van Allerheiligen, 'All Hallows Eve' de Sint Cathrien te verlichten met 1000 lichtjes. Donderdag 31 oktober vanaf 19.00 uur is de derde editie. Om 19.30 uur begint de veiring. Het is een avond van lichtjes, inspirerende zang en gebed voor iedereen die iemand verloren heeft. Het is mogelijk een lichtje voor geliefde overledenen aan te steken en hun naam te noemen. We verwelkomen deze avond iedereen van ieder of geen geloof. Iets universeels zoals liefde voor overledenen en het missen van iemand die er niet meer is, is niet aan geloof gebonden. U bent van harte welkom. Er is ruimte om na te praten.

2 november
Op zaterdag 2 november zullen we in de Engelstalige eucharistieviering van 17.15 uur ook aandacht besteden aan onze overledenen.

Wake en lichtjestocht in Empel

Op zaterdag 2 november wordt in Empel de traditionele lichtjestocht tijdens Allerzielen gehouden om dierbare overledenen te herdenken. De wake begint om 19.00 uur in de kerk, de lichtjestocht vertrekt om 19.30 uur vanaf het kerkplein. Iedereen ontvangt een flambouw om mee te dragen.
De lichtjestocht naar het kerkhof in Empel wordt voorafgegaan door een wake in de kerk. De begraafplaats is die avond sfeervol verlicht. Er is ruimte om een lichtje te plaatsen op het graf, of een speciale herinneringsplek voor de overleden dierbare. Ook kan er een grafzegen worden uitgesproken. Bij erg slecht weer vindt de herdenking plaats in de Landelinuskerk.

Herdenkingsdienst Lambertuskerk

Op zaterdag 2 november om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in de Lambertuskerk te Rosmalen. Dan herdenken wij onze dierbare overledenen van het afgelopen jaar en al diegene die op onze begraafplaats begraven zijn. Aan het einde van de herdenkingsdienst worden windvrije kaarsen uitgedeeld. U kunt deze plaatsen op het graf van uw dierbare.
Als u bij de dienst niet aanwezig kunt zijn, dan kunt u om 19.45 uur aansluiten bij de hoofdingang van de kerk om samen met ons het kerkhof op te gaan.

Allerzielenviering Laurentiuskerk

Op zaterdag 2 november om 19.00 uur is de jaarlijkse Allerzielenviering in de Laurentiuskerk met medewerking van Musica. Tijdens de viering worden de namen genoemd van hen die afgelopen jaar de uitvaart vanuit de Laurentiuskerk hadden. Familie en vrienden zijn van harte uitgenodigd.

Allerzielen Anna Hintham

Op zondag 3 november is er vanwege Allerzielen om 9.30 uur een eucharistieviering in de Annakerk Hintham. Dan herdenken wij onze dierbare overledenen van het afgelopen jaar en al diegene die op onze begraafplaats begraven zijn. Als u bij de eucharistieviering niet aanwezig kunt zijn, dan kunt u om 10.15 uur aansluiten bij de hoofdingang van de kerk om met ons naar het kerkhof te gaan.

Bereikbaarheid kerkhof Hintham
Wegens rioleringswerkzaamheden is de Pastoor van Thiellaan tussen de weg Hintham en de Jan Heijmanslaan afgesloten van 7 oktober tot 15 november 2024. Het kerkhof in Hintham is bereikbaar via Jan van Delftstraat-Jan Heijmanslaan-Christiaan Kannemansstraat.

Allerzielen in de Lucaskerk

Op zondag 3 november besteden we tijdens de eucharistieviering van 11.00 uur aandacht aan de overledenen van afgelopen jaar en iedereen die ons dierbaar was en is overleden.

Allerzielen in de Willibrordkerk

Op zondag 3 november besteden we tijdens de eucharistieviering van 11.00 uur aandacht aan de overledenen van afgelopen jaar en iedereen die ons dierbaar was en is overleden.

Bernadettekerkhof Maliskamp

Onze overleden dierbaren hebben een permanente plaats in ons hart. We koesterende herinneringen aan hen. Dat doen we het hele jaar door, maar Allerzielen is een dag waarop we de overledenen nog eens in het bijzonder willen herdenken. We willen dit doen tijdens een gedachtenisviering op zondag 3 november om 14.30 uur in de open lucht op het kerkhof aan de Graafsebaan 103 S in Maliskamp. Tijdens deze viering worden windvrije kaarsen uitgedeeld. U kunt deze plaatsen op het graf van uw dierbare.

Lichtjesavond in het Rodenborch College

Op maandag 4 november a.s. organiseert het Rodenborch College samen met de Lambertuskerk Rosmalen een lichtjesavond. Graag nodigen we je uit om deze avond bij te wonen. Het programma begint om 19.30 uur en zal ongeveer een uur duren.
Op het Rodenborch vinden we het belangrijk om oog te hebben voor elkaar. Daarom lijkt het ons een goed idee om deze avond samen stil te staan bij het verlies van onze dierbaren. Samen herdenken geeft immers steun en biedt houvast. Je bent niet alleen met je verdriet en je gemis. Vanuit verbinding willen we alle bezoekers een prachtig programma bieden, waar we op zoek gaan naar hoop. Leerlingen en medewerkers van het Rodenborch zullen tekstueel en muzikaal een bijdrage leveren. Vanuit de parochie zal diaken René de Weerd het woord doen. In samenspraak met Lilian Arts zal het thema rouw op verschillende manieren belicht worden. Muziek staat deze avond centraal. Bij binnenkomst krijg je een waxinelichtje aangereikt. Mocht je graag een tastbare herinnering aan een dierbare willen meenemen, dan geven we hier deze avond ruimte voor. Iedereen die zich aangesproken voelt, is van harte welkom, dus ook jij. Je hoeft geen binding met het Rodenborch te hebben. Een mooie avond dus! De centrale hal van het Rodenborch-College, Rietpad 4 (vlakbij de Gamma) in Rosmalen, zal het decor vormen voor deze sfeervolle bijeenkomst, als een hoopvol en verwarmend lichtpuntje, in deze donkere dagen.

Allerzielen in de Nieuw Apostolische Kerk

Op vrijdag 15 november om 10.00 uur zullen we in de Nieuw Apostolische Kerk onze overleden dierbaren herdenken. Wilt u iemand herdenken, dan kunt u zijn/haar naam doorgeven.

Featured Image

Cursus "Feministische Theologie" bij de Catharina Academie

Cursus Feministische theologie - vanaf 6 november

Feministische theologie is een stroming binnen de theologie die religieuze tradities en teksten analyseert vanuit een feministisch perspectief. Ze onderzoekt hoe gender, vooral de rol en status van vrouwen, wordt behandeld in religieuze doctrines en probeert onrechtvaardigheden en patriarchale structuren binnen geloofsgemeenschappen bloot te leggen en te hervormen. Feministische theologen streven naar een inclusieve theologie waarin gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid voor alle genders centraal staan.

Mariecke van den Berg, bijzonder hoogleraar feminisme en christendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen en universitair hoofddocent religie en gender aan de Vrije Universiteit Amsterdam verzorgt op woensdag 6, 13, 20 en 27 november vier boeiende avonden.

Klik hier voor meer informatie