Featured Image

Vastenactie 2023 - Zuid-Soedan

Mensen onderweg

De jaarlijkse Vastenactiecampagne staat dit keer in het teken van mensen die hun huis moesten verlaten. Zij ontvluchtten bijvoorbeeld geweld of grote natuurrampen. Anderen zijn van hun land gezet. Allemaal proberen ze elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Wereldwijd waren eind 2021 meer dan 89 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 raakten door de oorlog in Oekraïne nog eens miljoenen mensen op drift. In mei 2022 hadden wereldwijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heenkomen elders. Verreweg de meeste vluchtelingen worden opgevangen in de regio.

Opnieuw beginnen

Door een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan ontvluchtten al 2,2 miljoen mensen het land en raakten 1,6 miljoen mensen ontheemd in eigen land. Meer dan de helft van de bevolking heeft niet genoeg te eten. Ondanks de moeilijke situatie helpen inwoners van rustigere gebieden hun ontheemde landgenoten om een nieuw bestaan op te bouwen. Bijvoorbeeld met een lapje grond om voedsel te verbouwen.

Wat doet Vastenactie?

Afgelopen jaar kregen zo’n 30.000 mensen hulp van Vastenactie bij het verbeteren van hun voedselzekerheid. Zij ontvingen bijvoorbeeld zaden, planten, gereedschappen en advies op het gebied van gezonde voeding en duurzame landbouw. In 2023 ondersteunt Vastenactie gevluchte gezinnen in Zuid-Soedan. Met zaaigoed en eenvoudig gereedschap kunnen zij hun eigen voedsel verbouwen. Lees meer over dit project op www.vastenactie.nl

Help Vastenactie mensen onderweg te ondersteunen

Doe uw bijdrage in de bus in de kerk of doneer naar NL21 INGB 0000 0058 50 ten name van Vastenactie in Den Haag. Doet u mee?!

 

Featured Image

Nadine van de Sande - nieuwe communicatiemedewerker

Graag stel ik me voor aan de parochianen van Parochie Maria.

Mijn naam is Nadine van de Sande en ik ben 31 jaar. Ik woon nu nog in Hilvarenbeek, maar ik hoop dat dat snel verandert. Misschien kom ik zelfs wel in Den Bosch of Rosmalen terecht!

Na de middelbare school ging ik logopedie studeren, maar na enkele jaren in dat werkveld besloot ik de overstap te maken naar het schrijverschap. Nu ben ik schrijfcoach, manuscriptredactrice en allroundschrijfster. Hoewel dat mijn droombaan is, voelt het werk soms wat als eenrichtingsverkeer. Daarom hoop ik voor de parochie Maria mijn steentje bij te dragen aan de gemeenschap en binnen de parochie gemeenschapszin te vinden.

Naast schrijven krijg ik energie van mooie muziek, Ierse dans en reizen.

Ik verheug me erop jullie te begroeten.

Hartelijke groet,
Nadine

 

Featured Image

Als de aarde beeft - Giro 555

Pastoor Paul Janssen schreef op Facebook een kleine gedachte naar aanleiding van de aardbeving in Turkije en Syrie. U vindt deze nu ook hier op onze website, met daarbij de uitnodiging om hulp te bieden aan de getroffenen. Dat kan door een bijdrage over te maken aan giro555 of andere instanties ter plekke.

Vogels

Vogels voelen het aankomen,
vliegen onrustig op in de nacht
zoals anders nooit
de aarde begint te trillen grommen donderen
lampen zwiepen porselein rinkelt
kasten vallen muren barsten
verrassen de mensen die slapen
als vloeren bezwijken
huizen instorten tot puin

Vogels zoeken angstig
een tak om op te zitten
een uitstekend stuk gehavend beton
als het stof is opgetrokken
maar de mensen ontheemd
verward gewond gedood
overvallen door het natuurgeweld
zoveel levens gebroken
ontzet als de verschoven aardplaat

Vogels vliegen naar een veilige plek
mensen kunnen niet vliegen vluchten
trillen van de kou in als het meezit
dunne tenten
voor hoelang heel lang
niet te overzien
uitzichtloos als het stof
dat de puinhopen in mist hult

God waar ben je
zeg niet dat het een straf is
voor roekeloos leven bouwen vechten
zeg dat nooit

misschien laat God zich zien
in dat kind in de beving geboren
de navelstreng nog niet doorgeknipt
geen weet van wat gebeurt
maar wel leven ondanks alles
in de redders die onvermoeibaar zoeken
en soms vinden
in de mensen die geven
al is het maar iets

in de vogels
die toch weer zingen.

Facebook

Parochie Maria

9 hours 11 minutes ago

JE MOEDER zien als het helemaal misloopt. Zij troost, met haar blik, haar hand, haar kus, haar omhelzing. Het overkomt Jezus op zijn laatste weg.