Open Kerkendag - 2e Pinksterdag

29 mei 2023
Locatie: Parochie Maria,

De Parochie Maria doet mee aan de Open Kerkendag op Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei 2023.

De Sint Lambertuskerk Rosmalen is open van 12.00 tot 16.00 uur
De oudste kerk van Rosmalen is en sfeervolle kerk met tal van kunstschatten. Loop binnen en verwonder je.

De Sint Cathrien Den Bosch is open van 10.00 tot 17.00 uur
In deze fraaie koepelkerk kijk je je ogen uit. Wat een rijkdom aan geschiedenis en verhalen!

De Landelinuskerk Empel is open van 13.30 tot 17.00 uur
Een mooie gelegenheid om het opnieuw ingerichte infocentrum over het Wonder van Empel en de geschiedenis van Empel te bezoeken. Om 14:00 uur verzorgt Arjan Senden een lezing over het Wonder van Empel.

Welkom om een kijkje te nemen in een van deze kerken.

Open Kerkendag

De landelijke Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele,- historische en maatschappelijke belang van de kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Het beeld van het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen en kerken. Deze gebouwen behoren tot ons belangrijkste cultuurbezit. De toekomst van het Nederlands religieus erfgoed staat echter onder druk door het afnemend kerkbezoek, maar ook recente ontwikkelingen met betrekking tot de energiecrisis maken dat steeds meer kerkgebouwen de deuren sluiten.

De landelijke Open Kerkendag wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen. Door deze te leren kennen ontstaat waardering. Waardering is de grondslag onder een gezamenlijke inzet en betrokkenheid bij de toekomst van gebouwen met een rijke geschiedenis.

Tijdens de landelijke Open Kerkendag 2023 ligt de nadruk op de interieurs van de kerken. Deze zijn onnoemelijk rijk, inspirerend en spannend waar het gaat om kunst en cultuur. Op geen enkele andere plaats, in geen enkel ander gebouw tref je zoveel waardevols aan. Maak kennis met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen.

Met dit doel zijn op 29 mei 2023, Tweede Pinksterdag, in Nederland honderden kerken geopend – katholiek, protestants of kerken die een andere bestemming hebben gekregen. Natuurlijk kunnen ook andere religieuze gebouwen deelnemen aan de Open Kerkendag. Eigenaren, beheerders en vrijwilligers zijn aanwezig voor een gesprek, het delen van informatie of het beantwoorden van vragen. Die komen zeker op, want kerkgebouwen en hun interieurs inspireren.

Tijdens de Open Kerkendag zetten de kerkeigenaren-/beheerders de kerkdeuren open, zodat iedereen die interesse heeft kan binnenlopen om het gebouw te bezichtigen, een praatje te maken met de aanwezige vrijwilligers of om deel te nemen aan een activiteit. Stichting Open Kerken hoopt met het organiseren van deze dag dat deze karakteristieke gebouwen en hun historie een keer extra in het zonnetje worden gezet.