Concert gregoriaanse schola Voces Caelestes

25 november 2023 18:00 t/m 25 november 2023 19:30
Locatie: Sint Cathrien,

Caecilia: de kracht van vrouwen - zaterdag 25 november, 18.00 uur, Sint Cathrien

De gregoriaanse schola Voces Caelestes uit Nijmegen geeft op zaterdag 25 november om 18.00 uur als besluit van de Catharinadag een bijzonder concert over krachtige vrouwen in de muziek.

Niet alleen de uitvoerders zelf zijn vrouw, ze bezingen krachtige vrouwen in de muziek. Hoofdpersoon in het concert is Caecilia. Behalve patroonheilige van de muziek was Caecilia een krachtige vrouw die zich niet aan de wil van anderen onderwierp, maar haar eigen spirituele weg volgde. Haar levensverhaal komt tot leven in gregoriaanse antifonen en hymnes.

Caecilia wordt vergezeld door drie krachtige vrouwen uit de middeleeuwen.

Als eerste Wiborada van Sankt-Gallen. Deze tiende-eeuwse benedictijnse zuster werd geprezen om haar moed en dankzij haar voorspellende gave kon ze voorkomen dat de rijke kloosterbibliotheek ten prooi viel aan vijandelijke legers. Het koor bezingt haar levensverhaal in een meerstemmige hymne.

In een concert over de kracht van vrouwen mag Hildegard von Bingen, de twaalfde-eeuwse abdis, mystica, wetenschapper en componist, niet ontbreken. Het koor brengt haar prachtige compositie Symphonia Virginum ten gehore.

Het concert besluit met een meerstemmige compositie met hobo van dirigent Hanneke van der Grinten: Die verweentheit der minnen, op een tekst van de dertiende-eeuwse mystica Beatrijs van Nazareth.

Gratis toegang (met vrije gift)