Droom de wereld open

23 februari 2024

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het leven van Jezus, geschreven en gecomponeerd door Marcel Zagers, componist van talloze kinder- en jongerenliederen, waarin gelovig leven doorklinkt. Jarenlang werkte hij aan een toegankelijk passieverhaal, waarbij niet alleen ingezoomd wordt op het lijden van Jezus, maar juist de breedte en ruimte van zijn leven doorklinkt. Ik heb het zien groeien, we spraken er af en toe over. Het raakte me en ik was zeer vereerd, dat ik de rol van Jezus mag zingen.

Aanvankelijk zou op de vooravond van mijn afscheid in Deurne het gezongen passieverhaal in première gaan, maar corona verhinderde dit. Vorig jaar werd het voor het eerst uitgevoerd in de Sint Janskerk in Goirle. Dit jaar wordt het behalve in Goirle ook in de Sint Cathrien in ‘s-Hertogenbosch uitgevoerd. Op zondag 17 maart om 14.30 uur. Zeker de moeite waard voor iedereen, jong en oud, kerk betrokken of wat meer op afstand.

Afgelopen zaterdag was een eerste repetitie in de Sint Cathrien. Heerlijk om de vijftien prachtige liederen weer te zingen. Ze maken allemaal indruk. Mijn ‘favoriet’ is “Als jij er was geweest”: “Als jij er was geweest daar en toen, wat had je gedaan of willen doen, als jij erbij was geweest?” Dat is een indringende vraag, die telkens gesteld kan worden bij alles wat we meemaken, waar we leed zien: wat zou jij doen? We zijn doorgaans geen grote helden, net als die vrienden van Jezus. Dit refreintje laat me niet los. Ik kan er de hele Veertigdagentijd mee vooruit. U ook?

Pastoor Paul Janssen

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Op zoek naar de bron van je leven

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. […]

Geplaatst: 29 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024