Droom de wereld open

23 februari 2024

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het leven van Jezus, geschreven en gecomponeerd door Marcel Zagers, componist van talloze kinder- en jongerenliederen, waarin gelovig leven doorklinkt. Jarenlang werkte hij aan een toegankelijk passieverhaal, waarbij niet alleen ingezoomd wordt op het lijden van Jezus, maar juist de breedte en ruimte van zijn leven doorklinkt. Ik heb het zien groeien, we spraken er af en toe over. Het raakte me en ik was zeer vereerd, dat ik de rol van Jezus mag zingen.

Aanvankelijk zou op de vooravond van mijn afscheid in Deurne het gezongen passieverhaal in première gaan, maar corona verhinderde dit. Vorig jaar werd het voor het eerst uitgevoerd in de Sint Janskerk in Goirle. Dit jaar wordt het behalve in Goirle ook in de Sint Cathrien in ‘s-Hertogenbosch uitgevoerd. Op zondag 17 maart om 14.30 uur. Zeker de moeite waard voor iedereen, jong en oud, kerk betrokken of wat meer op afstand.

Afgelopen zaterdag was een eerste repetitie in de Sint Cathrien. Heerlijk om de vijftien prachtige liederen weer te zingen. Ze maken allemaal indruk. Mijn ‘favoriet’ is “Als jij er was geweest”: “Als jij er was geweest daar en toen, wat had je gedaan of willen doen, als jij erbij was geweest?” Dat is een indringende vraag, die telkens gesteld kan worden bij alles wat we meemaken, waar we leed zien: wat zou jij doen? We zijn doorgaans geen grote helden, net als die vrienden van Jezus. Dit refreintje laat me niet los. Ik kan er de hele Veertigdagentijd mee vooruit. U ook?

Pastoor Paul Janssen

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Groenkracht

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024