Wie waren er nog meer?

14 februari 2024

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De Zandhazen en de Oetels zijn in hun kasten en dozen opgeborgen, tot het weer gaat kriebelen in november. De vlaggen zijn weer binnengehaald en de etalages in het parochiecentrum en de pastoriekleuren overwegend paars i.p.v. blauw/wit en rood/wit/geel.
De Vastentijd, de Veertigdagentijd is begonnen. Om mij heen hoorde ik wat verzuchtingen, in Bijbels termen verwoord: wat gemurmureer, over ‘moet dat nou nu alweer?´ ‘Kunnen we die Vasten niet wat uitstellen?’ ‘Moeten we weer met dat lijden en sterven en vastengedoe aan de gang in de kerk enzo?’

Dit jaar is het inderdaad nogal vroeg, de Kerst was nog maar net voorbij, de pannenkoeken van Marialichtmis waren nog niet eens op, of het was al carnaval en dus ook Veertigdagentijd. De snelheid, daar kunnen we niets aan doen. Hoe we deze tijd invullen, daar hebben we wel zelf iets mee te maken.
De een zal misschien kiezen om op bepaalde dagen minder te eten of bepaalde dingen in deze periode niet te eten. De ander beperkt het gebruik van telefoon en socials om meer ruimte en tijd te nemen om bewuster met andere mensen om te gaan, of om tijd te maken voor bezinning of gebed.
Bij het herlezen van de verhalen voorafgaand aan Pasen en die horen bij de Passie van Jezus, vinden we niet alleen alles ‘wat we wel kennen’. Als er wat tijd en ruimte is voor de verhalen, dan valt het op dat er heel veel mensen een grote of kleinere rol hebben in het verhaal.

Veronica bijvoorbeeld, die ogenschijnlijk iets kleins doet voor Jezus. Ze maakt zijn gezicht even schoon en verkoelt het. Wat zou dat voor hen beide betekend hebben? Of die Simon van Cyrene, die uit de omstanders werd geplukt om te helpen het Kruis van Jezus te dragen. Wanneer is hij weer weggegaan? Wat zou hij gedacht hebben?
De vrouw van Pilatus, de soldaten die dobbelden om de kleren van Jezus. De vrouwen die stonden te huilen, de vrienden van Jezus, en Maria. Wie waren er naast Jezus onderdeel van Zijn verhaal en wat ging er door hun hoofden? Wat voelden zij? Wie waren er nog meer bij?
Intrigerende vragen voor deze Veertigdagentijd.
Wat u ook doet of juist laat deze tijd op weg naar Pasen, veel inspiratie en een goede voorbereiding gewenst!

Johanneke Bosman, Pastoraalwerker

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Op zoek naar de bron van je leven

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. […]

Geplaatst: 29 februari 2024

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024