Wie schrijft er met licht

19 maart 2022

Er zijn in onze taal veel woorden met het aanhangsel ‘graaf’. Ik noem er een paar: biograaf: iemand die het leven beschrijft.; een echograaf geeft beeld van leven in de moederschoot; een stenograaf schrijft in kortschrift wat besproken wordt. Het aanhangsel ‘graaf’ stamt uit het Grieks. Het werkwoord ‘grafein’ betekent schrijven. Eén van de interessantste woorden vind ik fotografie, letterlijk vertaald : schrijven met licht. Het is mijn hele leven lang een hobby van me geweest; ik heb duizenden foto’s. Ik schreef met licht.

Maar schrijft een fotograaf nou écht met licht? Op 2 februari mocht ik voorgaan in een viering voor de Broeders van O.L.Vr. van Lourdes. Maria verscheen in Lourdes in 1858 aan Bernadette. Lourdes was een klein, zompig plaatsje en Bernadette was een ongeschoold meisje. Er was armoede in Lourdes; het was er zelfs met de zon hoog aan de hemel nog donker in het leven van de mensen, want het leven was zwaar. De verschijning van Maria veranderde alles. In de loop der tijden werd Lourdes een welvarende plaats. Het gezin van Bernadette werd uit de armoede getild. Maria schreef in Lourdes met licht, het licht van de hoop.

Het was niet háár licht, maar het Licht van Jezus, die in naam van God  het donker uit het leven van mensen verdreef. Eigenlijk zou je Jezus de hoffotograaf van God kunnen noemen, want Jezus heeft het duister verjaagd door het licht van de HOOP.

Op dit moment drijven er donkere wolken over ons bestaan, de wolken van oorlog die vol  hangen met onzekerheid en gevaar. Tot voor kort hingen er onweersbuien om ons heen, die de kleur van corona hadden. Is er eigenlijk wel  ooit een tijd geweest dat er géén donkerte was in het leven? Ik denk het niet. Altijd is er wel iets dat het leven moeilijk maakt, hetzij in de grote wereld om ons heen, hetzij in de eigen kleine wereld.

Dan heb je iemand nodig die met licht schrijft. Naar mijn idee zou elke christenmens een schrijver met licht moeten zijn, want wij hebben een boodschap meegekregen van onze voorganger Jezus. Hij schreef met woord en daad het woord HOOP tot hij er bij neer viel. En hij deed het niet vergeefs, want God maakte zijn hoop op een lichte toekomst waar. Dat vieren we met Pasen in de opstanding van Jezus.

Veel mensen verlangen naar de tijd vóór corona; en nú verlangen ze terug naar de tijd zonder oorlog. Zou je niet beter vooruit kunnen denken aan de tijd die komen gaat? Daar kun je nog van alles aan doen, zeker als je zelf een schrijver met licht durft te zijn. De 40-dagentijd lijkt me uitermate geschikt om je te concentreren op de boodschap van HOOP.

Jan Schepers, emeritus pastor

 

Meer columns

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023

Generaal

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. […]

Geplaatst: 28 juli 2023