Wie schrijft er met licht

19 maart 2022

Er zijn in onze taal veel woorden met het aanhangsel ‘graaf’. Ik noem er een paar: biograaf: iemand die het leven beschrijft.; een echograaf geeft beeld van leven in de moederschoot; een stenograaf schrijft in kortschrift wat besproken wordt. Het aanhangsel ‘graaf’ stamt uit het Grieks. Het werkwoord ‘grafein’ betekent schrijven. Eén van de interessantste woorden vind ik fotografie, letterlijk vertaald : schrijven met licht. Het is mijn hele leven lang een hobby van me geweest; ik heb duizenden foto’s. Ik schreef met licht.

Maar schrijft een fotograaf nou écht met licht? Op 2 februari mocht ik voorgaan in een viering voor de Broeders van O.L.Vr. van Lourdes. Maria verscheen in Lourdes in 1858 aan Bernadette. Lourdes was een klein, zompig plaatsje en Bernadette was een ongeschoold meisje. Er was armoede in Lourdes; het was er zelfs met de zon hoog aan de hemel nog donker in het leven van de mensen, want het leven was zwaar. De verschijning van Maria veranderde alles. In de loop der tijden werd Lourdes een welvarende plaats. Het gezin van Bernadette werd uit de armoede getild. Maria schreef in Lourdes met licht, het licht van de hoop.

Het was niet háár licht, maar het Licht van Jezus, die in naam van God  het donker uit het leven van mensen verdreef. Eigenlijk zou je Jezus de hoffotograaf van God kunnen noemen, want Jezus heeft het duister verjaagd door het licht van de HOOP.

Op dit moment drijven er donkere wolken over ons bestaan, de wolken van oorlog die vol  hangen met onzekerheid en gevaar. Tot voor kort hingen er onweersbuien om ons heen, die de kleur van corona hadden. Is er eigenlijk wel  ooit een tijd geweest dat er géén donkerte was in het leven? Ik denk het niet. Altijd is er wel iets dat het leven moeilijk maakt, hetzij in de grote wereld om ons heen, hetzij in de eigen kleine wereld.

Dan heb je iemand nodig die met licht schrijft. Naar mijn idee zou elke christenmens een schrijver met licht moeten zijn, want wij hebben een boodschap meegekregen van onze voorganger Jezus. Hij schreef met woord en daad het woord HOOP tot hij er bij neer viel. En hij deed het niet vergeefs, want God maakte zijn hoop op een lichte toekomst waar. Dat vieren we met Pasen in de opstanding van Jezus.

Veel mensen verlangen naar de tijd vóór corona; en nú verlangen ze terug naar de tijd zonder oorlog. Zou je niet beter vooruit kunnen denken aan de tijd die komen gaat? Daar kun je nog van alles aan doen, zeker als je zelf een schrijver met licht durft te zijn. De 40-dagentijd lijkt me uitermate geschikt om je te concentreren op de boodschap van HOOP.

Jan Schepers, emeritus pastor

 

Meer columns

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024