Wie schrijft er met licht

19 maart 2022

Er zijn in onze taal veel woorden met het aanhangsel ‘graaf’. Ik noem er een paar: biograaf: iemand die het leven beschrijft.; een echograaf geeft beeld van leven in de moederschoot; een stenograaf schrijft in kortschrift wat besproken wordt. Het aanhangsel ‘graaf’ stamt uit het Grieks. Het werkwoord ‘grafein’ betekent schrijven. Eén van de interessantste woorden vind ik fotografie, letterlijk vertaald : schrijven met licht. Het is mijn hele leven lang een hobby van me geweest; ik heb duizenden foto’s. Ik schreef met licht.

Maar schrijft een fotograaf nou écht met licht? Op 2 februari mocht ik voorgaan in een viering voor de Broeders van O.L.Vr. van Lourdes. Maria verscheen in Lourdes in 1858 aan Bernadette. Lourdes was een klein, zompig plaatsje en Bernadette was een ongeschoold meisje. Er was armoede in Lourdes; het was er zelfs met de zon hoog aan de hemel nog donker in het leven van de mensen, want het leven was zwaar. De verschijning van Maria veranderde alles. In de loop der tijden werd Lourdes een welvarende plaats. Het gezin van Bernadette werd uit de armoede getild. Maria schreef in Lourdes met licht, het licht van de hoop.

Het was niet háár licht, maar het Licht van Jezus, die in naam van God  het donker uit het leven van mensen verdreef. Eigenlijk zou je Jezus de hoffotograaf van God kunnen noemen, want Jezus heeft het duister verjaagd door het licht van de HOOP.

Op dit moment drijven er donkere wolken over ons bestaan, de wolken van oorlog die vol  hangen met onzekerheid en gevaar. Tot voor kort hingen er onweersbuien om ons heen, die de kleur van corona hadden. Is er eigenlijk wel  ooit een tijd geweest dat er géén donkerte was in het leven? Ik denk het niet. Altijd is er wel iets dat het leven moeilijk maakt, hetzij in de grote wereld om ons heen, hetzij in de eigen kleine wereld.

Dan heb je iemand nodig die met licht schrijft. Naar mijn idee zou elke christenmens een schrijver met licht moeten zijn, want wij hebben een boodschap meegekregen van onze voorganger Jezus. Hij schreef met woord en daad het woord HOOP tot hij er bij neer viel. En hij deed het niet vergeefs, want God maakte zijn hoop op een lichte toekomst waar. Dat vieren we met Pasen in de opstanding van Jezus.

Veel mensen verlangen naar de tijd vóór corona; en nú verlangen ze terug naar de tijd zonder oorlog. Zou je niet beter vooruit kunnen denken aan de tijd die komen gaat? Daar kun je nog van alles aan doen, zeker als je zelf een schrijver met licht durft te zijn. De 40-dagentijd lijkt me uitermate geschikt om je te concentreren op de boodschap van HOOP.

Jan Schepers, emeritus pastor

 

Meer columns

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024