Wat ga jij doen met Kerst?

23 december 2022

“Wat ga jij doen met kerst?” Of: “Ga jij nog wat leuks doen met kerst?” Het zijn veel gehoorde vragen deze dagen. Vaak is het antwoord iets rond vrienden, familie, kinderen en kleinkinderen. Soms hoor je nog iets murmelen over naar de kerk gaan, of op bank liggen en bij komen. Heel af en toe tref je iemand die waanzinnig uitgebreid en enthousiast gaat vertellen over de culinaire uitdagingen die hij of zij aangaat om de kerst feestelijk te maken. De vraag “wat ga jij doen met kerst?”, heeft deze dagen misschien wel het standaard “hoe gaat het met je?” vervangen. Toch is het een gekke vraag…..
Want wat vragen we eigenlijk?

Vragen we daadwerkelijk of iemand plannen heeft van 24-26 december? Is dat dan net zo iets als vragen naar vakantieplannen? Of vragen we of iemand mensen om zich heen heeft om iets gezelligs mee te doen? Zoiets als “verwacht je veel mensen op je verjaardag?” Vragen we het uit beleefdheid, uit een soort sociale omgangsvorm, en doet het antwoord er eigenlijk niet zo veel toe? Wat vragen we eigenlijk?

Onder deze, op het eerste gezicht gewone vragen, zit een hele wereld van vooronderstellingen: iedereen heeft zin om iets leuks te gaan doen. Iedereen heeft mensen om zich heen om dat leuks mee te doen. Iedereen heeft zin in kerst als eet- en drinkfestijn. Als ik het zo opschrijf, word het al een beetje ongemakkelijk….. Want als we even stil staan en nadenken, dan gaat het kerstfeest niet over eten en drinken, films kijken of cadeaus. En als we echt even stoppen om na te denken, dan weten we dat niet iedereen familie, of vrienden heeft om samen mee te zijn, dan weten we dat mensen, ook in onze eigen buurt, onze eigen parochie eenzaam zijn.

Dat deze mensen die niet zomaar iemand hebben om mee op te trekken niet allemaal senioren zijn, dat realiseren wij ons ook niet altijd. Jongeren, dertigers, veertigers, vijftigers, welke leeftijd ook, bij iedereen kan het leven zo lopen dat de gewone dagen leeg zijn, en dat de kerstdagen een extra confrontatie daarmee zijn.

In onze parochie hebben wij deze Adventperiode het project Join Us in het licht willen zetten. De mensen van dit project zetten zich voor jongeren die eenzaamheid ervaren in. De communicanten van Rosmalen organiseren een ontbijt voor mensen op Tweede Kerstdag; de Lucaskerk opent op 24 december bijna de hele dag haar deuren voor mensen om in te lopen; in de Cathrien kun je op de 24ste december midden in de nacht nog terecht voor het kerstverhaal en een praatje.

Eigenlijk zijn er op vele plekken mensen in onze parochie actief om de deuren van de kerken open te zetten, niet alleen om mensen naar binnen te halen, maar ook om het Licht van het Kerstkind naar buiten te laten stralen. Want, tja, dat kerst niet gaat om eten, cadeaus en rendieren, dat weet u wel, dat zou preken voor eigen parochie zijn. Maar dat kerst ons door het Kind in de kribbe oproept, verder te kijken dan onze neus lang is, daar mogen we blijvend aan herinnerd worden.

Mag het Licht van het Kind ons allemaal aanzetten om anderen echt te zien, met hun vreugde, hun eenzaamheid, hun verdriet en hun geluk. Van harte uitgenodigd bij een van de vieringen om samen de komst van Jezus in ons midden te vieren.

Zalig Kerstmis!

Pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024

Springend en jubelend in de tempel

In de Bijbel zijn er veel mensen die niet bij […]

Geplaatst: 12 april 2024

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024