Vredesweek

15 september 2023

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen met duizenden mensen komen we in actie. In het hele land worden heel veel activiteiten georganiseerd om onder aandacht te brengen hoe belangrijk we in de wereld van vandaag vrede nodig hebben. De eerste zondag van de vredesweek wordt gezien als de vredeszondag.

Met wat er vandaag gebeurt op onze wereld is het nootzakelijk om stil te staan bij het woord vrede. Als we aan vrede denken, is het niet alleen de afwezigheid van oorlog en conflicten tussen twee of meer volken, naties of families. Het is breder dan dat. Vrede houdt in dat we een goede relatie met God, onszelf, onze medemens en de natuur hebben.

Het gaat om een staat die rust, tevredenheid, heelheid en compleet zijn omvat. Achter de verschillende soorten van vrede ligt volgens de bijbel uiteindelijk maar eén bron van vrede. God is de ultieme gever van vrede. Er is geen echte vrede zonder God. Jezus zegt: "Mijn vrede geef ik u”.

Vrede, in het Hebreeuws shalom, is de diepste vorm van heelheid, welzijn, en volmaaktheid. Het is die vrede die ons diepe rust geeft ondanks de omstandigheden.

We blijven bidden voor vrede in de wereld vooral tussen Rusland en Oekraïne ook vrede in gezinnen zodat kinderen kunnen opgroeien in een warme harmonieuze omgeving van vrede.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024

Springend en jubelend in de tempel

In de Bijbel zijn er veel mensen die niet bij […]

Geplaatst: 12 april 2024

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024