Vol verwachting

2 december 2022

December is de maand van geven en ontvangen. Hoe geven wij? Soms geven wij elkaar iets vanuit ons hart. Soms zijn het ook loze gebaren. U kent die lege gebaren wel: even gauw een tientje in een enveloppe. Of, als de winkels al dicht zijn, even een fles wijn uit de voorraadkast. Loze gebaren, want je zit er zelf niet in. Zo'n cadeau be¬middelt niet, zegt niets over jou en de ander.

Het mooiste geschenk vind ik nog steeds de surprise. En daarom is voor mij Sinterklaas zo’n mooi feest. Een klein geschenk, met zorg gekozen en goed gegeven, als het even kan zélf gemaakt, zorgt ervoor dat je wel bij de ander overkomt. Dat geschenk is drager, zegt iets over jou en de ander. Daarom gaat het bij een surprise ook nooit om de prijs. Het wordt gegeven met het hart op de juiste plaats. Daarom zeggen we ook: vol verwachting klopt ons hart. December is ook de maand, waarin wij ons mogen voorbereiden op de grootste surprise die we ons kunnen indenken. In doeken gewikkeld geeft God ons zijn eigen Zoon.

Vol verwachting klopt ons hart. Maar er is een onderscheid tussen afwachten en verwachten. Met sinterklaas wacht je maar af wat je krijgt. Het kan een feest van verwachting worden als de handen uit de mouwen gaan. Een moeder wacht niet af tot haar kindje komt, zij is geen wachtende, zij is in verwachting.

Afwachten doe je met je handen in je zakken, verwachten doe je met je handen uit de mouwen.

Wat doe ik? Leef ik maar in afwachting van wat komen gaat of verwacht ik nog iets van dit leven? Is voor mij het leven meer dan eten en drinken, tv-kijken en achter de computer zitten? Is dat je enige zorg? De Advent, die inmiddels is begonnen, probeert ons los te weken van dit dodende ritme. Richt je op de komst van de Heer. Laat je hart, maar vooral je handen, vol van verwachting zijn.

Advent betekent verwachten, niet afwachten! Je openstellen voor het geschenk dat God ons met Kerstmis geeft. Een surprise waar Jezus écht helemaal in zit. Alle cadeaus met Sinterklaas zullen erbij verbleken, want met Kerstmis gaat het om het geschenk van God zelf: Zijn eigen Zoon.

pastor Piet de Jong

 

 

 

 

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Op zoek naar de bron van je leven

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. […]

Geplaatst: 29 februari 2024

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024