Vol verwachting

2 december 2022

December is de maand van geven en ontvangen. Hoe geven wij? Soms geven wij elkaar iets vanuit ons hart. Soms zijn het ook loze gebaren. U kent die lege gebaren wel: even gauw een tientje in een enveloppe. Of, als de winkels al dicht zijn, even een fles wijn uit de voorraadkast. Loze gebaren, want je zit er zelf niet in. Zo'n cadeau be¬middelt niet, zegt niets over jou en de ander.

Het mooiste geschenk vind ik nog steeds de surprise. En daarom is voor mij Sinterklaas zo’n mooi feest. Een klein geschenk, met zorg gekozen en goed gegeven, als het even kan zélf gemaakt, zorgt ervoor dat je wel bij de ander overkomt. Dat geschenk is drager, zegt iets over jou en de ander. Daarom gaat het bij een surprise ook nooit om de prijs. Het wordt gegeven met het hart op de juiste plaats. Daarom zeggen we ook: vol verwachting klopt ons hart. December is ook de maand, waarin wij ons mogen voorbereiden op de grootste surprise die we ons kunnen indenken. In doeken gewikkeld geeft God ons zijn eigen Zoon.

Vol verwachting klopt ons hart. Maar er is een onderscheid tussen afwachten en verwachten. Met sinterklaas wacht je maar af wat je krijgt. Het kan een feest van verwachting worden als de handen uit de mouwen gaan. Een moeder wacht niet af tot haar kindje komt, zij is geen wachtende, zij is in verwachting.

Afwachten doe je met je handen in je zakken, verwachten doe je met je handen uit de mouwen.

Wat doe ik? Leef ik maar in afwachting van wat komen gaat of verwacht ik nog iets van dit leven? Is voor mij het leven meer dan eten en drinken, tv-kijken en achter de computer zitten? Is dat je enige zorg? De Advent, die inmiddels is begonnen, probeert ons los te weken van dit dodende ritme. Richt je op de komst van de Heer. Laat je hart, maar vooral je handen, vol van verwachting zijn.

Advent betekent verwachten, niet afwachten! Je openstellen voor het geschenk dat God ons met Kerstmis geeft. Een surprise waar Jezus écht helemaal in zit. Alle cadeaus met Sinterklaas zullen erbij verbleken, want met Kerstmis gaat het om het geschenk van God zelf: Zijn eigen Zoon.

pastor Piet de Jong

 

 

 

 

Meer columns

Opstanding van de dood

Het verhaal van Lazarus in de komende zondag is een […]

Geplaatst: 24 maart 2023

Veertigdagentijd

We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Sportief worstelen

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een […]

Geplaatst: 10 maart 2023

Genoeg

Genoeg is een van de woorden die je karakteristiek kunt […]

Geplaatst: 3 maart 2023

Met carnaval schuilen bij Maria

Op carnavalszaterdag stonden drie carnavalsvierders in de Mariakapel. Helemaal uitgedost […]

Geplaatst: 23 februari 2023

Goochelen met getallen

De Vastentijd wordt ook wel Veertigdagentijd genoemd. Maar hij duurt […]

Geplaatst: 18 februari 2023

Feest

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke […]

Geplaatst: 10 februari 2023