Troeteldag

6 oktober 2023

Als ik deze column schrijf is het 4 oktober, bij de meeste mensen bekend als Werelddierendag.
Dat heeft alles te maken met Franciscus van Assisi, die met mens en dier evengoed overweg kon. Hij stond heel dicht bij de natuur, had niet veel nodig om te leven.

Dat heeft paus Franciscus geïnspireerd om zijn naam te kiezen toen hij paus werd. Zijn encycliek “Laudato si” verwijst naar het loflied op de schepping dat de heilige Franciscus bad. Wereldwijd werd dat schrijven positief ontvangen. De meeste mensen zien of merken inmiddels wel dat er iets mis is met de manier waarop wij met het ons milieu, met het klimaat, met onze medemensen omgaan.

Terwijl ik dit schrijf – het is net twaalf uur geweest – presenteert paus Franciscus een ‘urgent vervolg’ op “Laudato si”: er moet een flinke schep erbovenop. Volgens de paus is er veel te weinig gebeurd sinds 2015. Hij roept op tot concreet handelen, te beginnen op de VN-klimaattop in Dubai. Hij stelt dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis. Bij de mens ligt dus het probleem, maar óók de oplossing.’ En zoals altijd wrijft hij ons er nog eens in dat de meest kwetsbare mensen dagelijks lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Dat is een appél op wie de macht hebben er iets aan te doen.

Paus Franciscus doet een hartstochtelijke oproep aan de wereldgemeenschap: Maak gezamenlijk vaart en pak de klimaatcrisis versneld aan. Onze bisschop zegt hierover: ‘De paus spreekt als geestelijk en moreel leider. Dat komt tot uitdrukking in de titel van zijn brief, “Laudate Deum” (Prijs God). God is de Schepper en eigenaar van deze wereld.”

Laudate Deum steekt hoog in en richt zich op de aanstaande VN-klimaattop in Dubai. Volgens de paus moet deze een keerpunt worden: met afspraken die écht werken en die écht worden nagekomen én met sancties bij overtredingen. In tijden dat landen vaker kiezen voor hun eigen belang, breekt de paus ook een lans om samen op te treden. Alleen via internationale samenwerking valt een verergering van de klimaatcrisis te voorkomen.

Een pittige boodschap op een feestdag met een hoog troetelgehalte. Als we met alles zo teder zouden omgaan als met onze huisdieren, dan zou er geen probleem zijn.

Pastoor Paul Janssen

Meer columns

Dankbaar

Het is koud, nat en guur buiten. De nachten worden […]

Geplaatst: 24 november 2023

Kiezen

Volgende week gaan we stemmen. Meer dan voorheen hoor ik […]

Geplaatst: 17 november 2023

"Jij ontbreekt aan mij"

Onlangs – rond Allerzielen – kwam het boek “Jij ontbreekt […]

Geplaatst: 10 november 2023

Bewaren

De herfst is nu echt begonnen! Het is de tijd […]

Geplaatst: 3 november 2023

Luisteren in vertrouwen

Komend weekend wordt in Rome de synode over synodaliteit, het […]

Geplaatst: 27 oktober 2023

Maria

Op woensdag 25 oktober om 19.00 uur zal er in […]

Geplaatst: 20 oktober 2023

Het sacrament van het Huwelijk

Heeft u onlangs een kerkelijk huwelijk bijgewoond of herinnert u […]

Geplaatst: 13 oktober 2023