Troeteldag

6 oktober 2023

Als ik deze column schrijf is het 4 oktober, bij de meeste mensen bekend als Werelddierendag.
Dat heeft alles te maken met Franciscus van Assisi, die met mens en dier evengoed overweg kon. Hij stond heel dicht bij de natuur, had niet veel nodig om te leven.

Dat heeft paus Franciscus geïnspireerd om zijn naam te kiezen toen hij paus werd. Zijn encycliek “Laudato si” verwijst naar het loflied op de schepping dat de heilige Franciscus bad. Wereldwijd werd dat schrijven positief ontvangen. De meeste mensen zien of merken inmiddels wel dat er iets mis is met de manier waarop wij met het ons milieu, met het klimaat, met onze medemensen omgaan.

Terwijl ik dit schrijf – het is net twaalf uur geweest – presenteert paus Franciscus een ‘urgent vervolg’ op “Laudato si”: er moet een flinke schep erbovenop. Volgens de paus is er veel te weinig gebeurd sinds 2015. Hij roept op tot concreet handelen, te beginnen op de VN-klimaattop in Dubai. Hij stelt dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis. Bij de mens ligt dus het probleem, maar óók de oplossing.’ En zoals altijd wrijft hij ons er nog eens in dat de meest kwetsbare mensen dagelijks lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Dat is een appél op wie de macht hebben er iets aan te doen.

Paus Franciscus doet een hartstochtelijke oproep aan de wereldgemeenschap: Maak gezamenlijk vaart en pak de klimaatcrisis versneld aan. Onze bisschop zegt hierover: ‘De paus spreekt als geestelijk en moreel leider. Dat komt tot uitdrukking in de titel van zijn brief, “Laudate Deum” (Prijs God). God is de Schepper en eigenaar van deze wereld.”

Laudate Deum steekt hoog in en richt zich op de aanstaande VN-klimaattop in Dubai. Volgens de paus moet deze een keerpunt worden: met afspraken die écht werken en die écht worden nagekomen én met sancties bij overtredingen. In tijden dat landen vaker kiezen voor hun eigen belang, breekt de paus ook een lans om samen op te treden. Alleen via internationale samenwerking valt een verergering van de klimaatcrisis te voorkomen.

Een pittige boodschap op een feestdag met een hoog troetelgehalte. Als we met alles zo teder zouden omgaan als met onze huisdieren, dan zou er geen probleem zijn.

Pastoor Paul Janssen

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Groenkracht

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024