Sportief worstelen

10 maart 2023

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een Veertigdagenboek te kiezen. Als de maaltijden in stilte worden gegeten en daar wordt dan bij voorgelezen, dan kiest de gemeenschap vaak ook daar een speciaal boek voor, voor die Veertigdagentijd. Soms leest de hele gemeenschap het zelfde boek in hun persoonlijke stille/studietijd, soms is dat per kloosterling verschillend.

Het is een mooi iets, om één boek voor een langere periode te gaan lezen, te herlezen, te overdenken, te herkauwen. Zeker als je daarbij de manier gebruikt die binnen de Benedictijnse kloosters is ontwikkeld, de Lectio Divina. Dat is een maner van lezen die niet uitgaat van het verslinden van letters en pagina’s, maar van bedachtzaam lezen. Van rustig lezen, blijven hangen bij een woord, een zin, een gedachte en daar de tijd voor te nemen. Het gaat ook om herlezen, om de woorden te “herkauwen”.

Deze Veertigdagentijd heb ik ook een boek gekozen om tot Pasen mee aan de slag te gaan. Een pater Benedictijn in Rome vertelde mij eens hoe hij dat zag. Hij noemde het “sportief worstelen” met een boek. Worstelen met de gedachten uit dat boek en wat je er in het dagelijks leven zoal wel of juist niet mee denkt te kunnen. Ik vind dat een mooie metafoor, “sportief worstelen” met een boek.

Gewoon een keertje lezen is vaak niet zo’n uitdaging. Steeds opnieuw lezen, nadenken wat er nu echt staat, wat ik er mee kan, wat mij aanspreekt, wat mij afstoot, dat is een proces wat inderdaad af en toe wel een beetje op worstelen lijkt.

En dat past behoorlijk goed bij de tijd van het jaar waar we in zitten: de Veertigdagentijd. De lezingen die we in de kerk horen zijn gericht om ons voor te bereiden op Pasen, maar zijn daarmee niet altijd even makkelijk. Ze dagen ons uit na te denken. Het zou niet gek zijn om ook een partijtje “sportief te worstelen” met die teksten. Wat zeggen ze? Wat vind ik interessant? Waar haak ik af? Waar heb ik uitleg nodig? Waar moet ik nog eens rustig over nadenken en ze herlezen?

Uiteindelijk is er na een goede worstelpartij met een boek of een (bijbel)tekst geen winnaar, en al helemaal geen verliezer. Het gaat om groeien, om sterker worden, om (nieuwe) inzichten en bouwen aan een eigen relatie met God.

Mijn boek dit jaar is: "Between Heaven and Mirth. Why Joy and Laughter are at the Heart of the Spiritual Life" van James Martin sj.

Wat is jouw boek?

Pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024