Salvatorkapel

30 juni 2023

Salvatorkapel? Waar is die, zult u wellicht denken. De San Salvatorkerk is toch dicht en verbouwd tot gezondheidscentrum?

Het is nog steeds onze droom om in de oude doopkapel van de voormalige San Salvatorkapel een devotiekapelletje te maken. Woensdag was ik er even om te kijken wat er moet gebeuren om het in gebruik te nemen. De deur stond open en meteen liep er iemand binnen. Een ander vroeg buiten of het kapelletje er eindelijk zou komen. En er zijn al enkele vrijwilligers in de buurt die best wel wat willen doen. Duidelijk signaal dat we vaart moeten maken.

De kapel ziet er prachtig uit. Grootste zorg is hoe we het Mariabeeld het beste kunnen plaatsen. Er zijn er twee, maar het mooiste is het oude houten beeld dat in de kerk heeft gestaan. Dat moet wel veilig opgesteld worden, met iets er omheen om het te beschermen.

Ik denk aan een smeedijzeren hekwerk, maar dan in de vorm van takken met bladeren die rondom het beeld cirkelen, een soort boom van Jesse, de stamboom van Jezus, waarin Maria en haar kind centraal staan. En aan de takken kunnen dan wellicht cirkeltjes gemaakt worden waarin lichtje kunnen worden gezet. Dat lijkt me een prachtig gezicht.

Het beeld kan dan op de prachtige doopvont staan, die gelukkig bewaard is gebleven. En de deksel van de doopvont zou dan wat hoger gehangen kunnen worden als armatuur, waaruit licht op het beeld schijnt.

Ik zie het helemaal voor me, maar dan hebben we wel een creatieve smid nodig die er iets moois van kan maken. Wie kent iemand uit de buurt die hierover een keer wil bomen?

Op zondag 10 september, Monumentendag, zal de kapel in ieder geval een dagje open zijn.

pastoor Paul Janssen

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Groenkracht

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024