Salvatorkapel

30 juni 2023

Salvatorkapel? Waar is die, zult u wellicht denken. De San Salvatorkerk is toch dicht en verbouwd tot gezondheidscentrum?

Het is nog steeds onze droom om in de oude doopkapel van de voormalige San Salvatorkapel een devotiekapelletje te maken. Woensdag was ik er even om te kijken wat er moet gebeuren om het in gebruik te nemen. De deur stond open en meteen liep er iemand binnen. Een ander vroeg buiten of het kapelletje er eindelijk zou komen. En er zijn al enkele vrijwilligers in de buurt die best wel wat willen doen. Duidelijk signaal dat we vaart moeten maken.

De kapel ziet er prachtig uit. Grootste zorg is hoe we het Mariabeeld het beste kunnen plaatsen. Er zijn er twee, maar het mooiste is het oude houten beeld dat in de kerk heeft gestaan. Dat moet wel veilig opgesteld worden, met iets er omheen om het te beschermen.

Ik denk aan een smeedijzeren hekwerk, maar dan in de vorm van takken met bladeren die rondom het beeld cirkelen, een soort boom van Jesse, de stamboom van Jezus, waarin Maria en haar kind centraal staan. En aan de takken kunnen dan wellicht cirkeltjes gemaakt worden waarin lichtje kunnen worden gezet. Dat lijkt me een prachtig gezicht.

Het beeld kan dan op de prachtige doopvont staan, die gelukkig bewaard is gebleven. En de deksel van de doopvont zou dan wat hoger gehangen kunnen worden als armatuur, waaruit licht op het beeld schijnt.

Ik zie het helemaal voor me, maar dan hebben we wel een creatieve smid nodig die er iets moois van kan maken. Wie kent iemand uit de buurt die hierover een keer wil bomen?

Op zondag 10 september, Monumentendag, zal de kapel in ieder geval een dagje open zijn.

pastoor Paul Janssen

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Op zoek naar de bron van je leven

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. […]

Geplaatst: 29 februari 2024

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024