Retraite

20 april 2023

“Vroeger was alles beter, behalve de tandarts”. In dit boek deelt de auteur Rawie zijn grote eruditie op speelse wijze met zijn lezers. En in veel opzichten heeft hij misschien wel gelijk, dat vroeger alles beter was. Aan de andere kant ben ik ook blij met de technieken en mogelijkheden die er vandaag de dag zijn, met name sociale media. Nog niet zo heel lang geleden, maar wel voor mijn tijd, werden er dia-avonden georganiseerd; degenen die op vakantie waren geweest lieten bij thuiskomst hun vakantiefoto’s zien aan vrienden en bekenden doormiddel van een diaprojector. Plaatjes kijken op de muur, om het zo te zeggen.

Tegenwoordig gaat dit toch wel een stukje makkelijker. We plaatsen foto’s op Facebook of Instagram en familieleden, vrienden en kennissen kunnen het moment met jou beleven.
Tijdens de paasdagen heb ik hier ook vaak gebruik van gemaakt. Hoe mooi is het dat als ik foto’s en gebeurtenissen deel en vrienden van overal in de wereld hiervan mee kunnen genieten. Toch blijft het een bizar idee, dat wanneer ik een foto deel, mijn vrienden uit onder andere Italië, Syrië, Amerika dit ook kunnen zien.

Af en toe kijk ik ook terug. Als ik dan de foto’s zie van het Paastriduüm, kijk ik terug op prachtige dagen met bijzonder fraaie vieringen. We weten echter ook dat de Paasvieringen de Champions League onder de katholieke feestdagen zijn en dat het dus energie kost.

Daarom ben ik deze week op retraite in Kevelaer. Toen ik nog seminarist was, ging ik mee met bedevaarten die georganiseerd werden door enkele vrijwilligers uit Haarlem en ik heb me daar altijd erg thuis gevoeld. Het is natuurlijk ook niet heel erg ver weg. Kevelaer behoorde zelfs enige tijd tot het bisdom Roermond. De genadekapel en de basiliek zijn prachtig en toch begin ik vaak de ochtenden met gebed in de sacramentskapel. Het is een klein, rustig kapelletje waar mensen in aanbidding kunnen. Ik neem u mee in mijn gebeden en uiteraard zal ik ook wat kaarsen voor u branden.

In gebed verbonden!
Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Groenkracht

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024