Reis van zijn leven

21 juli 2023

In de maand augustus is er in het Belgische pelgrimsoord Scherpenheuvel een musical spektakel. Grote posters overal en naast de basiliek wordt een enorm podium gebouwd en een even zo indrukwekkende tribune.
Volgens de kapelaan van het heiligdom wordt de musical een historisch, episch verhaal over een man waar de Belgen fier op mogen zijn, een voorbeeld aan kunnen nemen en waar de moderne mensen zich door zou kunnen laten inspireren.

Het is boeiend om te zien dat er een heilige, want daar gaat de musical over, een eigen musical krijgt die niet in een parochiezaal of kerk gespeeld zal worden, maar waar een heel eigen decor, podium en tribune voor wordt gebouwd. Ook de tekstschrijver, de musici en spelers zijn niet de eerste de besten als ik het goed begrijp van die enthousiaste kapelaan en website.

Zittend in de basiliek, kijkend naar een redelijk recent en modern beeld van de heilige in kwestie, vraag ik mij toch af, wat hij er allemaal van zou vinden. Pater Damiaan, de man die als missionaris naar de eilanden van Hawaï is gereisd vanuit België, is het onderwerp van dit komende musical spektakel.

Als je over deze pater leest, die alles wat hij kende achter zich liet om als missionaris in een vreemd land te gaan leven en werken, dan hoor je over eenvoud, zorg voor de mensen aan de onderkant van de samenleving in Hawaï en ook wel over een soms driftig karakter. Pater Damiaan is gaan zorgen voor de mensen die in Hawaï werden uitgestoten uit de “gewone” maatschappij, mensen die lepra hadden. Damiaan trok zich dat aan, voegde zich bij hen, en stierf uiteindelijk ook aan deze ziekte.

Hij maakte twee keer de reis van zijn leven staat er in een biografie. Eerst de reis van België naar Hawaï, daarna de reis van de “gewone” wereld naar de rand van die wereld, naar de mensen die uitgestoten waren, en waar hij zijn plek vond om zijn werk te doen en zijn leven te leven.

Misschien zou Damiaan het toch wel mooi vinden, dat hij en zijn werk op een moderne manier worden verteld. Niet omdat hij nou zo bijzonder was, of in het spotlights zou willen staan, maar om anderen ook aan te zetten de reis van hun leven met God te gaan maken.

Pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024