Pub-Kwis

6 september 2023

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s langskomen van ouders die hun jongeren uitzwaaien als ze voor het eerst naar de middelbare school fietsen. Een nieuwe fase voor jong en oud.

Opstarten is altijd wat lastig. Het vrije leven is weer voor even voorbij. Ik merk het zelf ook. Maandagmorgen had ik een afspraak over het hoofd gezien. Tja… Kinderen hebben doorgaans nog een ouder of begeleider die hen achter de vodden zit.

Hoe dan ook: ik wens alle kinderen en jongeren een goede tijd toe op school, leerzaam natuurlijk, niet teveel keuzestress, en ook gezellig, met leuke vrienden en vriendinnen, mooie activiteiten en genoeg plannen voor de toekomst, en mensen die je helpen om je leven op de rails te krijgen als het nodig is. Die je de weg wijzen en je af en toe een schouderklopje geven. Probeer het leven positief te bekijken. Ik wens het je toe. Ik steek er een kaarsje voor aan.

Dat mag je zelf trouwens ook doen. Op zondag 10 september, bij het Komfestival is de Lambertuskerk in Rosmalen de hele dag open. Bij de deur kun je een lichtje krijgen, dat je binnen kunt aansteken.

Op dit moment is er veel te doen over de eindtoets van groep 8. Die valt volgend jaar net in de weken rond Carnaval (dat is vroeg dit keer, omdat Pasen vroeg valt). Niet echt handig van de Haagse bedenkers van dit plan. Carnaval is niet zomaar een feestje.

Aan de andere kant: er wordt al jaren gezegd dat van de eindtoets niet alles afhangt. Het voorlopige schooladvies komt al vóór eind januari, dus lekker ruim voor Carnaval. Het uiteindelijke advies is geen eindexamen zoals op de middelbare school. Je hoeft er niet voor te blokken. Je kunt er ook niet voor zakken. Een beetje afleiding tussen de toets door kan ook geen kwaad. Dus… als je de eindtoets nu gewoon ook als een feestje ziet, als een soort Carnavals-PubKwis, dan moet dat helemaal goed komen, met toets en Carnaval.

pastoor Paul Janssen

 

 

 

Meer columns

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024

Springend en jubelend in de tempel

In de Bijbel zijn er veel mensen die niet bij […]

Geplaatst: 12 april 2024