Pub-Kwis

6 september 2023

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s langskomen van ouders die hun jongeren uitzwaaien als ze voor het eerst naar de middelbare school fietsen. Een nieuwe fase voor jong en oud.

Opstarten is altijd wat lastig. Het vrije leven is weer voor even voorbij. Ik merk het zelf ook. Maandagmorgen had ik een afspraak over het hoofd gezien. Tja… Kinderen hebben doorgaans nog een ouder of begeleider die hen achter de vodden zit.

Hoe dan ook: ik wens alle kinderen en jongeren een goede tijd toe op school, leerzaam natuurlijk, niet teveel keuzestress, en ook gezellig, met leuke vrienden en vriendinnen, mooie activiteiten en genoeg plannen voor de toekomst, en mensen die je helpen om je leven op de rails te krijgen als het nodig is. Die je de weg wijzen en je af en toe een schouderklopje geven. Probeer het leven positief te bekijken. Ik wens het je toe. Ik steek er een kaarsje voor aan.

Dat mag je zelf trouwens ook doen. Op zondag 10 september, bij het Komfestival is de Lambertuskerk in Rosmalen de hele dag open. Bij de deur kun je een lichtje krijgen, dat je binnen kunt aansteken.

Op dit moment is er veel te doen over de eindtoets van groep 8. Die valt volgend jaar net in de weken rond Carnaval (dat is vroeg dit keer, omdat Pasen vroeg valt). Niet echt handig van de Haagse bedenkers van dit plan. Carnaval is niet zomaar een feestje.

Aan de andere kant: er wordt al jaren gezegd dat van de eindtoets niet alles afhangt. Het voorlopige schooladvies komt al vóór eind januari, dus lekker ruim voor Carnaval. Het uiteindelijke advies is geen eindexamen zoals op de middelbare school. Je hoeft er niet voor te blokken. Je kunt er ook niet voor zakken. Een beetje afleiding tussen de toets door kan ook geen kwaad. Dus… als je de eindtoets nu gewoon ook als een feestje ziet, als een soort Carnavals-PubKwis, dan moet dat helemaal goed komen, met toets en Carnaval.

pastoor Paul Janssen

 

 

 

Meer columns

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024