Op zoek naar de bron van je leven

29 februari 2024

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. Zo druk dat veel mensen vergeten te leven. Met alle gevolgen van dien. Nog nooit waren er zoveel mensen met een burn-out, of lijden we zo grootschalig aan depressie en stress. We hebben daardoor meestal geen tijd voor God, onszelf en voor de medemensen.

De veertigdagentijd is een tijd waarin wij nog meer dan anders uitgenodigd worden om ons te verdiepen in Gods woord en om te zoeken naar wat eigenlijk belangrijk in ons leven is, de essentie van ons bestaan.

Leven vanuit je essentie betekent niets minder dan dat je helemaal jezelf kunt zijn, leven vanuit de bron van je bestaan. Rust en stilte zijn van wezenlijk belang om in verbinding met je bron te zijn. Stilte biedt bovendien meer dan je misschien denkt: naast ontspanning krijg je in de stilte vaak meer antwoorden dan in een dialoog. Voel je behoefte om je terug te trekken, doe dat dan ook. Het is tenslotte je hart die je dit vertelt.

Andere basiselementen om vanuit je essentie te leven zijn dankbaarheid, verbinding en vertrouwen. Als je dankbaar bent voor alles wat er nu is, ervaar je een liefdevol gevoel. Je leeft voluit, je hebt fijne vrienden, je tuin staat er prachtig bij, je hebt een dak boven je hoofd, enzovoort. Kleine dingen die heel gewoon lijken, maar waar je door dankbaarheid echt gelukkig van wordt! Steeds in verbinding leven met jezelf en met alles en iedereen om je heen, zonder verwachtingen en zonder oordelen, geeft een geweldig gevoel van vertrouwen. En dat mag er altijd zijn.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024