Maria

20 oktober 2023

Op woensdag 25 oktober om 19.00 uur zal er in de St. Lambertuskerk een Eucharistieviering ter ere van de H. Maagd Maria plaatsvinden. Deze Mariaviering is een mooi gebruik dat elk jaar weer terugkomt. Zodra de datum bekend werd begon het balletje gelijk te rollen: Het Gelegenheidskoor was direct bereid om de viering muzikaal op te luisteren. Een moeder appte me met de melding dat haar dochters misdienaars willen zijn. Ook tijdens het koffiedrinken na afloop van de mis op zondag, hoorde ik veel enthousiaste geluiden. Op een gegeven moment was ik in gesprek met iemand die Feyenoord fan is in hart en nieren. “Woensdag 25 oktober? Om 19.00 uur? Om 18.45 uur is de Champions League groepsfase wedstrijd Feyenoord-Lazio…tja, dan schakel ik maar wat later in.”

Het valt me iedere keer weer op dat er heel veel mensen zijn die een grote liefde voor Maria hebben. Dit merk ik doormiddel van gesprekken, de aanwezigheid van veel mensen tijdens Mariavieringen, maar ook de grote hoeveelheid kaarsjes die altijd in Mariakapellen branden.

Waarom is oktober eigenlijk een Mariamaand? 7 Oktober is het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Dit feest wordt gevierd sinds de zestiende eeuw en is door Paus Pius V ingesteld, op de overwinningsdag van de zeeslag bij Lepanto op 7 oktober 1571. Deze overwinning werd toegeschreven aan de hulp van Maria, omdat op diezelfde dag een rozenkransprocessie gehouden werd op het Sint-Pietersplein te Rome. Maria's hulp werd ingeroepen om de Ottomaanse invasie in Europa tegen te houden. Het gebed werd verhoord.

Ook wij kunnen met onze vragen, noden, vreugde en verdriet terecht bij Maria. Zij is immers onze hemelse moeder. Laten we daarom Maria eren en hoe mooi is het om dit te doen tijdens een Eucharistieviering. U bent allemaal van harte welkom!

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Dankbaar

Het is koud, nat en guur buiten. De nachten worden […]

Geplaatst: 24 november 2023

Kiezen

Volgende week gaan we stemmen. Meer dan voorheen hoor ik […]

Geplaatst: 17 november 2023

"Jij ontbreekt aan mij"

Onlangs – rond Allerzielen – kwam het boek “Jij ontbreekt […]

Geplaatst: 10 november 2023

Bewaren

De herfst is nu echt begonnen! Het is de tijd […]

Geplaatst: 3 november 2023

Luisteren in vertrouwen

Komend weekend wordt in Rome de synode over synodaliteit, het […]

Geplaatst: 27 oktober 2023

Het sacrament van het Huwelijk

Heeft u onlangs een kerkelijk huwelijk bijgewoond of herinnert u […]

Geplaatst: 13 oktober 2023

Troeteldag

Als ik deze column schrijf is het 4 oktober, bij […]

Geplaatst: 6 oktober 2023