Maria

20 oktober 2023

Op woensdag 25 oktober om 19.00 uur zal er in de St. Lambertuskerk een Eucharistieviering ter ere van de H. Maagd Maria plaatsvinden. Deze Mariaviering is een mooi gebruik dat elk jaar weer terugkomt. Zodra de datum bekend werd begon het balletje gelijk te rollen: Het Gelegenheidskoor was direct bereid om de viering muzikaal op te luisteren. Een moeder appte me met de melding dat haar dochters misdienaars willen zijn. Ook tijdens het koffiedrinken na afloop van de mis op zondag, hoorde ik veel enthousiaste geluiden. Op een gegeven moment was ik in gesprek met iemand die Feyenoord fan is in hart en nieren. “Woensdag 25 oktober? Om 19.00 uur? Om 18.45 uur is de Champions League groepsfase wedstrijd Feyenoord-Lazio…tja, dan schakel ik maar wat later in.”

Het valt me iedere keer weer op dat er heel veel mensen zijn die een grote liefde voor Maria hebben. Dit merk ik doormiddel van gesprekken, de aanwezigheid van veel mensen tijdens Mariavieringen, maar ook de grote hoeveelheid kaarsjes die altijd in Mariakapellen branden.

Waarom is oktober eigenlijk een Mariamaand? 7 Oktober is het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Dit feest wordt gevierd sinds de zestiende eeuw en is door Paus Pius V ingesteld, op de overwinningsdag van de zeeslag bij Lepanto op 7 oktober 1571. Deze overwinning werd toegeschreven aan de hulp van Maria, omdat op diezelfde dag een rozenkransprocessie gehouden werd op het Sint-Pietersplein te Rome. Maria's hulp werd ingeroepen om de Ottomaanse invasie in Europa tegen te houden. Het gebed werd verhoord.

Ook wij kunnen met onze vragen, noden, vreugde en verdriet terecht bij Maria. Zij is immers onze hemelse moeder. Laten we daarom Maria eren en hoe mooi is het om dit te doen tijdens een Eucharistieviering. U bent allemaal van harte welkom!

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024

Springend en jubelend in de tempel

In de Bijbel zijn er veel mensen die niet bij […]

Geplaatst: 12 april 2024

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024