Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

2 februari 2024

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook Maria Lichtmis genoemd. Het feest wordt op 2 februari gevierd. Veertig dagen na de geboorte van Jezus brachten zijn ouders, Maria en Jozef, hem naar de tempel om hem aan God op te dragen. Voor mij als lid van de Paters van de Heilige Geest, is deze dag een drievoudig feest. Ten eerste is het deze dag de herdenking van de opdracht of presentatie van de Heer in de tempel, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren Joods jongetje, werd opgedragen aan God. Jezus wordt het Licht voor de heidenen genoemd. Maria Lichtmis is een dag waarop kaarsen worden gezegend als symbool van Christus die het Licht van de wereld is, wat het tot een dag van licht maakt.

Ten tweede is deze dag ook een werelddag van aan God gewijd leven. In 1997 stelde Paus Johannes Paulus II een gebedsdag in voor alle vrouwen en mannen die hun leven in dienst hebben gesteld voor Gods koninkrijk. Op die dag wordt aandacht geschonken aan het religieuze leven, aan vrouwen en mannen die een radicaal leven gekozen hebben om het Licht van Christus naar alle volkeren te brengen.

Ten derde is 2 februari de dag waarop wij de tweede stichter in onze congregatie, François Marie-Paul Libermann {Saverne, 12 april 1802 – Parijs, 2 februari 1852} herdenken. Hij was een Franse priester en wordt beschouwd als de tweede stichter van de congregatie. Wij leden van de gemeenschap komen samen om voor hem te bidden, elkaar te ontmoeten en we bidden ook dat de missionaire ijver van Paul Libermann ons zal blijven inspireren in ons missiewerk.

Wij vertrouwen alle Godgewijde vrouwen en mannen toe aan Maria, onze moeder, en bidden voor de zielenrust van hen die overleden zijn, opdat zij in de hemelse heerlijkheid mogen leven.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024

Klink klokje klingelingeling

Afgelopen week waren kinderen van Kindcentrum Het Stadshart op bezoek […]

Geplaatst: 22 december 2023

Sponsorkinderen in Akputu, Nigeria

Lieve mensen, De advent en de kersttijd zijn bijzondere periodes […]

Geplaatst: 15 december 2023