Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

2 februari 2024

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook Maria Lichtmis genoemd. Het feest wordt op 2 februari gevierd. Veertig dagen na de geboorte van Jezus brachten zijn ouders, Maria en Jozef, hem naar de tempel om hem aan God op te dragen. Voor mij als lid van de Paters van de Heilige Geest, is deze dag een drievoudig feest. Ten eerste is het deze dag de herdenking van de opdracht of presentatie van de Heer in de tempel, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren Joods jongetje, werd opgedragen aan God. Jezus wordt het Licht voor de heidenen genoemd. Maria Lichtmis is een dag waarop kaarsen worden gezegend als symbool van Christus die het Licht van de wereld is, wat het tot een dag van licht maakt.

Ten tweede is deze dag ook een werelddag van aan God gewijd leven. In 1997 stelde Paus Johannes Paulus II een gebedsdag in voor alle vrouwen en mannen die hun leven in dienst hebben gesteld voor Gods koninkrijk. Op die dag wordt aandacht geschonken aan het religieuze leven, aan vrouwen en mannen die een radicaal leven gekozen hebben om het Licht van Christus naar alle volkeren te brengen.

Ten derde is 2 februari de dag waarop wij de tweede stichter in onze congregatie, François Marie-Paul Libermann {Saverne, 12 april 1802 – Parijs, 2 februari 1852} herdenken. Hij was een Franse priester en wordt beschouwd als de tweede stichter van de congregatie. Wij leden van de gemeenschap komen samen om voor hem te bidden, elkaar te ontmoeten en we bidden ook dat de missionaire ijver van Paul Libermann ons zal blijven inspireren in ons missiewerk.

Wij vertrouwen alle Godgewijde vrouwen en mannen toe aan Maria, onze moeder, en bidden voor de zielenrust van hen die overleden zijn, opdat zij in de hemelse heerlijkheid mogen leven.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024