Maria, jij bent er...

5 mei 2023

In het Parochiecentrum staat een heel rijtje met Mariabeelden, allemaal verschillend. In de etalage van hetzelfde centrum kijken Maria en Jezus deze maand vriendelijk naar buiten. Het beeld is uit de Lucaskerk, de mantel uit de Sint Cathrien. In de Lambertuskerk hangen blauw-witte linten. In de Sint Cathrien hebben we de ‘staakmadonna’ uit de kast gehaald en aangekleed met oude goudbrokaten gewaden. Ze staat even op haar oude plek op het zijaltaar. Alleen de kroontjes zijn er nog niet. Zo krijgt elk Mariabeeld in al onze kerken extra aandacht in de meimaand, met veel lichtjes en bloemen.

Komende zondag gaan onze vormelingen op bedevaart naar de Sint Jan. Ze lopen om 6.30 uur (’s morgens) vanaf de Laurentiuskerk, richting Hintham naar de kathedraal. Om 8.00 uur vieren zijn de eucharistie daar mee. En aansluitend picknicken we in de tuin van het Sint-Janscentrum. Het vroege tijdstip is een uitdaging voor de meesten (inclusief de pastores), maar dauwtrappen heeft wel wat. Wie mee wil wandelen is van harte welkom (mag ook vanaf de Annakerk Hintham om 7.00 uur).

In de Sint Jan staat Maria dit jaar op een grote blauwe cirkel. Dat spreekt me wel aan. Je kunt rondom haar lopen en overal een lichtje opsteken. Zo staat zij in een cirkel van licht. Mooi is ook dat je nu de achterzijde van de schutsmantel kunt zien. Deze mantel heeft namelijk een binnenmantel waarop allerlei mensen in de broosheid van hun leven zijn afgebeeld. Je kunt er een glimp van opvangen als je achterlangs loopt, maar de meeste zijn veilig beschut onder de brede mantel van Maria.

Maria spreekt veel mensen aan. Er kan heel veel verdwijnen aan geloofsbeleving, kerkbezoek, betrokkenheid bij de parochie, maar het vertrouwen in Maria lijkt rotsvast. Zij is een oermoeder, die weet hoe mooi het leven kan zijn en hoe zwaar. Bij haar kun je altijd terecht. Zij is er. Dat doet me denken aan een gebed dat plebaan Van de Camp ooit schreef. Ik heb het altijd onthouden. Het gaat zo:

 

MARIA

Je bent er
dag en nacht
licht en duister
zomer en winter
vreugde en verdriet:

je bent er,
zonder woorden
luisterend
je hoort me, ik zie het
woordeloos sprekend:

Je bent er,
hand op mijn schouder
hoop naar morgen
kracht om op te staan
glimlach en troost
sprekende stilte:

Je bent er,
als ik weg ga
als ik niet aan je denk
als ik opga of onderga
teken aan de hemel
Pinkstervuur
Gods lieve kracht:

Je bent er, Maria
Zoete Lieve Vrouw

Meer columns

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024

Klink klokje klingelingeling

Afgelopen week waren kinderen van Kindcentrum Het Stadshart op bezoek […]

Geplaatst: 22 december 2023