Lichtzoekers

8 december 2023

Nu de Goedheiligman weer is vertrokken, kan de advent volop beleefd worden. Maar is dat wel zo? Sint Nicolaas mogen we niet verkleinen naar een oude heer die kleine (en soms grotere) kinderen een cadeautje komt brengen.

Sint Nicolaas staat in onze traditie als voorbeeld van iemand die zijn leven in dienst heeft gesteld van het zoeken, en waar hij kon het brengen van het Licht van Kerstmis, het Licht van God.

In het delen en geven van goede gaven, maakt Sint Nicolaas iets zichtbaar van hoe wij allemaal mee kunnen bouwen aan een wereld waarin ‘hebben’ niet centraal staat. Hij laat iets zien van een wereld waarin delen, en in gerechtigheid met elkaar samenleven het uitgangspunt zal, mag en moet zijn. Sint Nicolaas is daarmee een Lichtzoeker en een Lichtbrenger.

In de Adventtijd komen we nog een paar van dit soort voorbeelden tegen. Bijvoorbeeld op 13 december, dan vieren wij Sint Lucia. Zij is in Scandinavië wat Sint Nicolaas bij ons is. Zij brengt letterlijk licht in donkere dagen door een kroon op het hoofd te dragen waarop kaarsen branden en waar zij groenblijvende takken heeft vastgezet.
Ze brengt gaven, die het goede vertegenwoordigen, in de vorm van kleine cadeautjes en broodjes met saffraan. Die staan voor de gaven die God geeft en het brood wat iedereen nodig heeft om te kunnen leven.  Wat weer verwijst naar het Levende Brood wat Christus zelf is.

Het is een mooie traditie, om op weg naar het Grote Licht van Kerstmis, stil te staan bij mensen die ons zijn voor gegaan en Lichtzoekers en Lichtbrengers zijn geweest. Dat hoeven helemaal geen speciale heilige mensen te zijn. Wij allemaal hebben voorbeelden van mensen in ons leven die ons voor hebben gedaan hoe je goed kunt doen. Hoe je mensen kunt helpen, hoe je een Lichtbrenger kunt zijn, door juiste de klein lijkende dingen te doen voor iemand anders. Ook hebben wij waarschijnlijk eigen voorbeelden van mensen die voor ons een Lichtbrenger zijn geweest, of misschien nog zijn. We hebben, hoop ik, herinneringen aan mensen die voor ons iets bijzonders hebben gedaan.
Mensen die voor ons het Licht hebben gezocht, toen we het zelf wat uit het oog waren verloren.

Advent, die bijzondere tijd van uitzien, van verwachten, van herontdekken en herbronnen. Dat de Lichtzoekers die ons inspireren, ons Lichtbrengers maken in onze eigen omgeving. Dat straks het Kerstkind vol in het Licht kan staan.

Pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024

Klink klokje klingelingeling

Afgelopen week waren kinderen van Kindcentrum Het Stadshart op bezoek […]

Geplaatst: 22 december 2023