Lichtfeest

23 juni 2023

Nu het zo warm is en de avonden tot laat licht zijn denken we niet meteen aan ‘lichtfeesten’. Een feest rond licht associëren we snelle met Advent en Kerstmis. Dan is het uitzien naar het Licht van de geboorte van Jezus en steken we kaarsjes en kerstboomlichtjes aan om de duisternis  uit onze huizen te verdrijven.

Toch zitten we deze week midden in de ‘lichtfeesten’. 21 juni is de langste dag, (of de kortste nacht). Midzomer is het dan, iets dat wij in Nederland niet zo vieren, maar wat in met name Scandinavische landen goed gevierd wordt. Niet zo verwonderlijk als de verschillen tussen daglicht en geen daglicht veel groter zijn dan bij ons. Dan is het feest als de zon haar licht extra lang laat schijnen!

24 juni is het feest van iemand die voor ons het Licht (met een hoofdletter) heeft mee voorbereid: Johannes de Doper. Hij wordt ook wel Johannes de Voorloper, of Johannes de Wegbereider genoemd. Hij was de neef van Jezus en heeft, zoals we in de Evangeliën kunnen lezen de weg voor het werk van Jezus voorbereid door mensen bewust te maken dat een andere levenshouding noodzakelijk was.
Toen de moeders van Johannes en Jezus elkaar ontmoetten, merkte Johannes in de buik van zijn moeder Elisabeth al op dat zijn neef bijzonder was, door ‘op te springen’ in de buik van Elisabeth.

Toen Johannes en Jezus volwassen waren was het Johannes die Jezus doopte in de rivier de Jordaan. En we hebben enorm veel verhalen, die de Bijbel niet gehaald hebben, over hoe de twee jongens in hun jeugd met elkaar opgetrokken zouden hebben. Op veel schilderijen zien we de twee ook vaak samen afgebeeld, Johannes dan iets groter dan Jezus, hij was tenslotte een half jaar ouder.

Johannes vertelt ons van het Licht van God, hij wijst een weg naar Jezus en hij bereidt ons daar ook op voor. Hij is dus, net als verschillende heiligen die we in de Advent horen vertellen over het Licht van God wat met Kerst als Kind geboren zal worden, een lichtbrenger.

We kunnen van Johannes wel wat overnemen in de zomer. Niet iedereen kan om wat voor reden dan ook van huis gaan om vakantie te vieren. Soms stoppen er allerlei sociale dingen in de zomerperiode, dan kan eenzaamheid op de loer liggen. En dat is niet alleen voor senioren het geval, iedereen kan er tegenaan lopen dat je netwerk ineens heel anders functioneert. Kinderen die lang hun vrienden missen omdat ze eerst met de ene, en dan met de andere ouder op vakantie zijn. Jongeren die nog tentamens in moeten halen terwijl de rest vrij is. Om je heen mensen horen en ruiken die aan het bbq-en zijn, terwijl je zelf niemand hebt om mee samen te eten in de tuin of het balkon.

Zullen wij kijken waar wij in deze zonnige tijden kijken waar wij licht kunnen brengen?

Johanneke Bosman

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Op zoek naar de bron van je leven

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. […]

Geplaatst: 29 februari 2024

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024