Licht in de wereld

11 augustus 2023

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit zijn zinnen die je vaak hoort in deze zomermaanden. En het is natuurlijk goed om dat af en toe eens te doen.

Zo ben ik laatst naar Oirschot gegaan en heb daar heerlijk, ondanks het regenachtige weer, geluncht. Er is in Oirschot ook een prachtige gotische basiliek uit de 16e eeuw die ik heb bezichtigd. Ten westen van Oirschot, in het dal van de Beerze, ten noorden van het landgoed Baest, bevindt zich de Kapel van de Heilige Eik. Dit is een bedevaartsoord. Het is een mooi, klein, wit kapelletje in het midden van de bossen.

Ondanks het feit dat het zo afgelegen ligt, brandden er in deze kapel heel veel kaarsjes. Ik moest automatisch denken aan onze kapellen in parochie Maria. Altijd branden er wel kaarsen in deze kapellen. Waarom, kun je je afvragen. Dit kan uit dankbaarheid zijn, maar ook kunnen deze opgestoken zijn in verband met noden, vragen, intenties.

Vandaag was ik bij een jong echtpaar op bezoek vanwege hun baby'tje die ik binnenkort mag dopen. Op gegeven moment mocht ik hem ook even vasthouden (zie foto).

In de doopviering wordt de doopkaars aangestoken en tijdens deze liturgie zegt de priester of diaken op dat moment: "Beste ouders en peetouders, Jezus heeft gezegd dat Hij als een licht in de wereld is gekomen, opdat al wie in Hem gelooft niet in duisternis blijft. Gelooft in dit licht en houdt het brandend, zodat uw kind de glans en de warmte uitstraalt van een vaste levensovertuiging en een sterk geloof."

Wat een mooie tekst en hoe mooi is het als wij allemaal als kleine kaarsjes in deze wereld zijn: Dat het geloof in ons mag branden, maar ook voor alle mensen om ons heen, dat wij de glans en warmte mogen uitstralen. Als we allemaal zijn als kleine kaarsjes, wat voor gigantisch vuur zullen wij dan zijn in onze parochie.

Zullen we ons daarvoor inzetten? Dat wij het licht in deze wereld mogen zijn.

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024