Inspiratie

25 augustus 2023

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum maakt de vraag waar zij hun inspiratie vandaan halen. Dat is een hele leuke vraag natuurlijk, al is er niet een kort antwoord op te geven.
Er wordt gekeken naar de heiligen waar de parochie mee verbonden is, of die redelijk binnenkort op de kerkelijke kalender staan.
Natuurlijk is de liturgische tijd van het jaar een inspiratie met haar mooie grote feesten als Pasen, Pinksteren en de Mariamaanden. Ook Bijbelverhalen zijn een inspiratie.

Misschien is de belangrijkste inspiratiebron nog wel wat andere mensen aandragen en de verhalen die zij vertellen. Zo worden de etalages iets van iedereen.
Als er eenmaal een thema is (er is ook een jaarplanning op hoofdthema’s gemaakt) dan wordt er gezocht naar mensen met talenten om iets aan een bepaalde etalage bij te dragen. Zo heeft de handwerkclub van de donderdagochtend mooie dingen gemaakt en heeft iemand met een talent voor handletteren het Wees Gegroet op glas geschreven. Het is ook bijzonder om te merken dat verschillende mensen bereid zijn om soms dierbare dingen tijdelijk uit te lenen om in de etalage ten toon te mogen stellen.

De inspiratie komt daarmee vanuit het hart van onze gemeenschap zodat we vanuit dat hart mensen die langs lopen of fietsen - hoe kort soms ook - kunnen inspireren. Het is ook mooi om te zien dat er mensen stoppen om de tekst te lezen, of van de fiets afstappen om wat beter te komen kijken. Zowel binnen als buiten de muren van het parochiecentrum nodigt de etalage op verschillende manieren uit tot gesprekken.

De vraag naar waar inspiratie vandaan komt, is een mooie vraag, die niet alleen op de etalages van toepassing is. Waar halen wij, u en ik, in het gewone dagelijkse leven tussen opstaan en slapen gaan onze inspiratie vandaan? Waar kunnen we tussen de was, de boodschappen, het koken, het schoonmaken, het (mantel)zorgen voor anderen jong of oud, het (vrijwilligers)werken de tijd en ruimte vinden/maken/zoeken om geïnspireerd te blijven of te worden?

Soms geeft de zomer die ruimte, door een tijdje van omgeving te veranderen waardoor je andere input krijgt. Soms geeft even niet (vrijwilligers)werken de tijd om te lezen, muziek te luisteren, een film te zien, mensen te ontmoeten.

Waar haalt u uw inspiratie vandaan? Het is een mooie vraag. Als we elkaar ergens in onze mooie parochie treffen, ik hoor het graag, dat inspireert.

Johanneke Bosman

Meer columns

Morgenster

Maria is de patrones van onze parochie, met haar voorspraak […]

Geplaatst: 29 september 2023

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023

Generaal

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. […]

Geplaatst: 28 juli 2023