Het sacrament van het Huwelijk

13 oktober 2023

Heeft u onlangs een kerkelijk huwelijk bijgewoond of herinnert u zich nog uw mooie, kerkelijk huwelijk? De trouwjurk of het trouwpak, de trouwring of de trouwbijbel?

De kerkelijke huwelijksviering is één van de mooiste vieringen in de kerk. Afgelopen zomer ben ik in een huwelijksviering in de Annakerk Hintham voorgegaan. Het was de eerste keer na bijna tien jaar dat een kerkelijk huwelijk in de Annakerk werd gehouden. Het was een mooie viering, goed bezocht door familie, vrienden, collega’s. Iedereen in de kerk was ontroerd toen aan het einde van de viering op een accordeon Avé Maria werd gespeeld. Maria betekent veel voor dit echtpaar.

Het huwelijk is een van de zeven sacramenten van de kerk en sacramenten worden wel eens geschenken van God genoemd. Huwenden geven het sacrament aan elkaar. Het is het mooiste geschenk dat ze aan elkaar kunnen geven. Het echtpaar blijft elke dag opnieuw een geschenk voor elkaar, ook als het wat moeilijk gaat. De huwelijkszegen geeft het echtpaar innerlijke kracht en de genade om bij elkaar te blijven, ondanks de uitdagingen die het huwelijksleven met zich meebrengt.

In de tijd van voorbereiding op het huwelijk wordt over de viering gesproken. Het is ook een tijd van persoonlijke verdieping, om elkaar beter te leren kennen, om diep met elkaar in gesprek te gaan. Zo kan het bovendien een tijd zijn van gelovige verdieping.

We blijven voor echtparen bidden dat God hen wil zegenen en dat ze de eerste liefde die ze voor elkaar hadden niet gaan verliezen. Voor degenen die uitdagingen hebben in hun huwelijk bidden wij dat God hen genade en kracht wil geven om zich aan hun huwelijksbeloften te blijven houden.

Als je in de kerk wil trouwen en twijfelt, neem dan contact op met het parochiesecretariaat.

Pater Titus Ikyomke Cssp

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Op zoek naar de bron van je leven

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. […]

Geplaatst: 29 februari 2024

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024