Generaal

28 juli 2023

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. Hurkmans aan. Hij vertelde dat hij het feest van de heilige Birgitta van Zweden had gevierd bij de zusters Birgittinessen van Uden. Hij stond verwonderd hoe actueel de heilige Birgitta in onze tijd nog is. In zijn preek had hij verteld dat tegenwoordig veel mensen zich specialiseren op talloze gebieden. Dat is goed, want daardoor verdiep je je kennis.

Maar er is ook behoefte aan mensen die het totaalplaatje overzien, die generaliseren, het algemeen goed zien. Zo’n ‘generaal’ was Birgitta. Zij was moeder, voedde haar kinderen op om – na de dood van haar man – haar kloosterorde op te richten. Ze maakte er meteen een dubbelklooster van: voor vrouwen en mannen, waarbij de abdis de eindverantwoordelijkheid had. De dubbelkloosters (zoals ook op Coudewater) hadden een gezamenlijke kerk. De paters zaten beneden, de zusters boven.

De gebeden van Birgitta die bewaard zijn gebleven zijn diepzinnig, bijbels geïnspireerd, ook theologisch. Zij kreeg visioenen. Zij componeerde, net als tijdgenote Hildegard van Bingen. Zij was een wijze vrouw, die zich ook inzette voor armen, bevriend was met theologen en zich bemoeide met de kerkpolitiek. Zij probeerde de paus te bewegen uit het in die tijd veiligere Avignon terug te keren naar Rome.

Afgelopen zondag was het 650 jaar geleden dat Birgitta is overleden. Bij de openluchtviering begin juli hebben er aandacht aan besteed en bloemen bij haar beeld gelegd.

pastoor Paul Janssen

Meer columns

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024