Generaal

28 juli 2023

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. Hurkmans aan. Hij vertelde dat hij het feest van de heilige Birgitta van Zweden had gevierd bij de zusters Birgittinessen van Uden. Hij stond verwonderd hoe actueel de heilige Birgitta in onze tijd nog is. In zijn preek had hij verteld dat tegenwoordig veel mensen zich specialiseren op talloze gebieden. Dat is goed, want daardoor verdiep je je kennis.

Maar er is ook behoefte aan mensen die het totaalplaatje overzien, die generaliseren, het algemeen goed zien. Zo’n ‘generaal’ was Birgitta. Zij was moeder, voedde haar kinderen op om – na de dood van haar man – haar kloosterorde op te richten. Ze maakte er meteen een dubbelklooster van: voor vrouwen en mannen, waarbij de abdis de eindverantwoordelijkheid had. De dubbelkloosters (zoals ook op Coudewater) hadden een gezamenlijke kerk. De paters zaten beneden, de zusters boven.

De gebeden van Birgitta die bewaard zijn gebleven zijn diepzinnig, bijbels geïnspireerd, ook theologisch. Zij kreeg visioenen. Zij componeerde, net als tijdgenote Hildegard van Bingen. Zij was een wijze vrouw, die zich ook inzette voor armen, bevriend was met theologen en zich bemoeide met de kerkpolitiek. Zij probeerde de paus te bewegen uit het in die tijd veiligere Avignon terug te keren naar Rome.

Afgelopen zondag was het 650 jaar geleden dat Birgitta is overleden. Bij de openluchtviering begin juli hebben er aandacht aan besteed en bloemen bij haar beeld gelegd.

pastoor Paul Janssen

Meer columns

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024