Generaal

28 juli 2023

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. Hurkmans aan. Hij vertelde dat hij het feest van de heilige Birgitta van Zweden had gevierd bij de zusters Birgittinessen van Uden. Hij stond verwonderd hoe actueel de heilige Birgitta in onze tijd nog is. In zijn preek had hij verteld dat tegenwoordig veel mensen zich specialiseren op talloze gebieden. Dat is goed, want daardoor verdiep je je kennis.

Maar er is ook behoefte aan mensen die het totaalplaatje overzien, die generaliseren, het algemeen goed zien. Zo’n ‘generaal’ was Birgitta. Zij was moeder, voedde haar kinderen op om – na de dood van haar man – haar kloosterorde op te richten. Ze maakte er meteen een dubbelklooster van: voor vrouwen en mannen, waarbij de abdis de eindverantwoordelijkheid had. De dubbelkloosters (zoals ook op Coudewater) hadden een gezamenlijke kerk. De paters zaten beneden, de zusters boven.

De gebeden van Birgitta die bewaard zijn gebleven zijn diepzinnig, bijbels geïnspireerd, ook theologisch. Zij kreeg visioenen. Zij componeerde, net als tijdgenote Hildegard van Bingen. Zij was een wijze vrouw, die zich ook inzette voor armen, bevriend was met theologen en zich bemoeide met de kerkpolitiek. Zij probeerde de paus te bewegen uit het in die tijd veiligere Avignon terug te keren naar Rome.

Afgelopen zondag was het 650 jaar geleden dat Birgitta is overleden. Bij de openluchtviering begin juli hebben er aandacht aan besteed en bloemen bij haar beeld gelegd.

pastoor Paul Janssen

Meer columns

Morgenster

Maria is de patrones van onze parochie, met haar voorspraak […]

Geplaatst: 29 september 2023

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023