Feest

10 februari 2023

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke klok met daarop de tekst: Tempus Fugit. Latijns voor: de tijd vliegt. En dit is helemaal waar.

Afgelopen week heb ik alweer 41 kaarsjes mogen uitblazen en dat mocht ik zondag, na de heilige mis, vieren met een groep parochianen in het parochiecentrum met koffie en gebak. Vorig jaar wilde ik een iets grotere mijlpaal vieren, mijn 40e verjaardag, maar toen bleek ik corona te hebben. Dus in quarantaine en geen feest. Gelukkig kon ik het dit jaar wel vieren.

Er zijn binnenkort nog wel meer feestelijkheden en gezelligheid. Binnenkort is Rosmalen Zandhazendurp en wordt de hoofdstad van Noord-Brabant veranderd in Oeteldonk. Er zijn steeds meer blauw-witte en rood-wit-gele vlaggen te zien.

In Rosmalen, of eigenlijk Zandhazendurp, zijn al enkele carnavalsactiviteiten geweest, zoals de kletsavond en de Zandhazenzitting. Op 19 februari zal het carnaval natuurlijk echt van start gaan, als we beginnen met de carnavalsmis (al moeten sommige mensen blijkbaar op vrijdag en zaterdag eerst oefenen of ze de carnavalsgenen nog bezitten).

Vorig jaar is er dankzij de communiewerkgroep een mooi, nieuw initiatief gestart: namelijk een carnavalsviering voor de kinderen. Dat was zo’n leuke ervaring, dat het voortgezet moet worden. Daarom is er op zondag 12 februari om 11.11 uur een kindercarnavalsviering. Aansluitend aan deze viering zullen er worstenbroodjes zijn, wordt er geschminkt, zijn er spelletjes en ook niet geheel onbelangrijk: er worden glittertattoos gezet.

De week erop vindt dan de traditionele carnavalsmis plaats. Ook dit jaar zal ik weer voorgaan, samen met mijn vader. Aan de ene kant, voelt dit normaal en vertrouwd, aan de andere kant is het natuurlijk heel bijzonder. En dan te bedenken dat we beide van boven de rivieren komen, maar toch onwijs uitzien naar deze mooie en feestelijke dag.

Zo kan ik terugkijken op een mooi verjaardagsfeest en vooruitkijken naar de mooie (carnavals)dagen die in het verschiet liggen.

In Oeteldonk is het not done, maar in Zandhazendurp mag het: alaaf, alaaf, alaaf!

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024