Feest

10 februari 2023

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke klok met daarop de tekst: Tempus Fugit. Latijns voor: de tijd vliegt. En dit is helemaal waar.

Afgelopen week heb ik alweer 41 kaarsjes mogen uitblazen en dat mocht ik zondag, na de heilige mis, vieren met een groep parochianen in het parochiecentrum met koffie en gebak. Vorig jaar wilde ik een iets grotere mijlpaal vieren, mijn 40e verjaardag, maar toen bleek ik corona te hebben. Dus in quarantaine en geen feest. Gelukkig kon ik het dit jaar wel vieren.

Er zijn binnenkort nog wel meer feestelijkheden en gezelligheid. Binnenkort is Rosmalen Zandhazendurp en wordt de hoofdstad van Noord-Brabant veranderd in Oeteldonk. Er zijn steeds meer blauw-witte en rood-wit-gele vlaggen te zien.

In Rosmalen, of eigenlijk Zandhazendurp, zijn al enkele carnavalsactiviteiten geweest, zoals de kletsavond en de Zandhazenzitting. Op 19 februari zal het carnaval natuurlijk echt van start gaan, als we beginnen met de carnavalsmis (al moeten sommige mensen blijkbaar op vrijdag en zaterdag eerst oefenen of ze de carnavalsgenen nog bezitten).

Vorig jaar is er dankzij de communiewerkgroep een mooi, nieuw initiatief gestart: namelijk een carnavalsviering voor de kinderen. Dat was zo’n leuke ervaring, dat het voortgezet moet worden. Daarom is er op zondag 12 februari om 11.11 uur een kindercarnavalsviering. Aansluitend aan deze viering zullen er worstenbroodjes zijn, wordt er geschminkt, zijn er spelletjes en ook niet geheel onbelangrijk: er worden glittertattoos gezet.

De week erop vindt dan de traditionele carnavalsmis plaats. Ook dit jaar zal ik weer voorgaan, samen met mijn vader. Aan de ene kant, voelt dit normaal en vertrouwd, aan de andere kant is het natuurlijk heel bijzonder. En dan te bedenken dat we beide van boven de rivieren komen, maar toch onwijs uitzien naar deze mooie en feestelijke dag.

Zo kan ik terugkijken op een mooi verjaardagsfeest en vooruitkijken naar de mooie (carnavals)dagen die in het verschiet liggen.

In Oeteldonk is het not done, maar in Zandhazendurp mag het: alaaf, alaaf, alaaf!

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Morgenster

Maria is de patrones van onze parochie, met haar voorspraak […]

Geplaatst: 29 september 2023

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023