En de winnaar is...

1 juli 2022

De Tour de France is weer van start gegaan. Een evenement van jewelste. Er zullen weer veel momenten van collectief kippenvel zijn, met een miljoenenpubliek dat de hele maand achter de Tv zit. Nu moet ik bekennen dat ik zelf niet veel om wielrennen geef. De afgelopen week vroeg mijn kleinzoon me – hij is wel een echte liefhebber – wie mijn favoriete wielrenner is. Ik zeg: Tom Dumoulin, want dat was de enige naam die me binnenschoot. Hij probeerde me duidelijk te maken dat ik er niet veel van snap. ‘Ik neem het principieel op voor de verliezer’, was mijn verweer, ‘dat deed Jezus ook’. ‘Jezus had helemáál geen verstand van fietsen’, was zijn reactie. ‘Hij kon niet eens fietsen’. Overigens stond ik een paar jaar geleden met mijn kleinzoon in Lourdes langs de kant van de weg om onze Nederlandse tourrenners toe te juichen.

Altijd weer worden de sterken tegen zwakken afgezet. Altijd weer gaat het in het leven om winnen, winnen en nog eens winnen. Het wordt ons met de paplepel ingegoten: je moet op school de hoogste punten halen en op je werk moet je scoren. Rinus Michels zei ooit ‘voetbal is oorlog’. Nou daar lijkt het ook in het dagelijks leven soms aardig op.

Dit weekend horen we in het evangelie een omgekeerd geluid: de verliezers hebben het voor het zeggen. Zelf roept Jezus bepaalt niet het beeld op van een winnaar, eerder het beeld van een verliezer.

Zijn tegenstanders liggen op de loer. Toch stuurt Hij 72 leerlingen erop uit, want al is Hij ogenschijnlijk een loser, zijn verhaal gaat door, al meer dan tweeduizend jaar. En die 72 leerlingen waren echt geen winnaars met dikke voetballerssalarissen, nee in hun beurs zat enkel een vredesboodschap, de oproep van Jezus om zijn koninkrijk van vrede, gerechtigheid en barmhartigheid vorm te geven. Die oproep klinkt tot op de dag van vandaag. Daar hoef je helemaal geen geleerde theoloog voor te zijn. Sint Franciscus was ook niet geleerd, hij was niet eens priester. Maar wat heeft die man een vrede gebracht! Als Jezus geleerde theologen zou hebben bedoeld, dan zijn er inderdaad weinig arbeiders. Want het aantal priesters is laag. Maar als we ervan uitgaan dat iédereen geroepen is om de vrede van God gestalte te geven in zijn of haar omgeving, dan ziet het er zo slecht nog niet uit! Want dan zijn we allemaal winnaar.

Pastor Piet de Jong

Meer columns

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024