Een hart

19 mei 2023

Van mijn petekind heb ik een hart gekregen. Het werd met heel veel trots en egards aan mij gepresenteerd. Nou is mijn petekind 2 jaar oud, dus het hart is van het betere grove plakwerk op een door iemand anders geknipt hart uit een kartonnen doos. Maar alle kleuren papiersnippers die er in een straal van 30 meter te vinden waren, zijn op het hart beland.
En het was speciaal voor mij gemaakt, want, zo sprak de tweejarige: “als je van iemand houdt, dan geef je een hart”. Eigenlijk zei hij “geef je je hart”. U begrijpt dat ik blij, ontroerd, vereerd was, meteen onder de lijm zat, en dat allemaal tegelijk.

Hoe waar is het wat dit letterlijk nog kleine mensje zei en deed. Als je van iemand houdt, dan geeft je iets van je hart. In de meimaand - we weten het allemaal - stellen we Maria als voorbeeld voor ons volgelingen van Jezus centraal. We kijken extra hoe zij zich heeft opengesteld voor God en hoe liefdevol zij Jezus ontvangen heeft. Eerst droeg zij Hem onder haar hart om later, toen Jezus volwassen was Hem een stukje van haar hart mee te geven waar Hij ook heen ging om Zijn boodschap te vertellen.

Nu, in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren, moeten wij het zonder Jezus stellen, en wachten wij nog op de gave van de Geest die ook wij met Pinksteren weer mogen ontvangen. We zijn een klein beetje verweest zouden we kunnen zeggen. Maar toch niet helemaal, want Jezus heeft ons een stukje van zijn hart gegeven, door ons te leren bidden zoals Hij dat doet: het Onze Vader. Ook hebben we geleerd hoe wij heel dicht met Jezus verbonden kunnen zijn: in het breken en delen van het brood en de wijn om Hem te gedenken. Ook daar is Jezus met hart en zelfs ziel bij ons aanwezig.

En natuurlijk Maria, bij alle grote gebeurtenissen was zij steeds aanwezig: geboorte, dood, het lege graf, de Hemelvaart en Pinksteren. Steeds bewaarde zij in haar hart wat er gebeurde en gezegd werd. Dat mogen wij ook doen. De mooie en minder mooie kanten van het leven mogen een plekje in ons hart, ze horen bij ons.

Als wij iets willen door geven, dan kunnen we een stukje van ons hart mee geven. Om te laten zien dat het belangrijk is, dat het er toe doet.

Misschien moeten wij allemaal wel af en toe met veel lijm een hart voor iemand plakken.

pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Gewoon na de viering even koffie drinken

Afgelopen zondag had ik na een mooie Pinsterfeestviering in de […]

Geplaatst: 2 juni 2023

Pinksteren

Het hoogfeest van Pinksteren, is zoals bij velen bekend, het […]

Geplaatst: 26 mei 2023

Met beleid

Onze parochie heeft een beleidsplan getiteld 'Maria gaat de stad […]

Geplaatst: 12 mei 2023

Maria, jij bent er...

In het Parochiecentrum staat een heel rijtje met Mariabeelden, allemaal […]

Geplaatst: 5 mei 2023

De eerste heilige Communie

Het sacrament van de eucharistie De Eerste Heilige Communie is […]

Geplaatst: 27 april 2023

Retraite

“Vroeger was alles beter, behalve de tandarts”. In dit boek […]

Geplaatst: 20 april 2023

Zalig Pasen gewenst

namens alle collega’s van het pastorale team! Ben ik niet […]

Geplaatst: 16 april 2023