Carnaval

27 februari 2022

Met Carnaval nemen we enkele dagen wat meer afstand van de ernst in de wereld. Het zijn ontspannen dagen voor Aswoensdag.

Het komende weekend zal hier in het teken staan van ‘Vastenavond’. Daarna komt een tijd gekenmerkt door soberheid en strengheid. Daarom willen mensen voor het begin van die tijd nog eens goed uit de band springen.  Aparte kleren worden uit de kast gehaald en het zal, zeker voor de jongeren, een feest zijn. Je kunt niet thuis blijven zitten. De kriebels er op uit te gaan kun je niet tegen houden.

De liturgie van komende zondag houdt er ook rekening mee. In het evangelie spreekt Jezus over de innerlijke goedheid van de mens. “Waar het hart vol van is, daar vloeit de mond van over’’. Jezus nodigt ons uit zo naar elkaar te kijken, dat we groeien in fijngevoeligheid. We kijken vaak naar de maskers, die we dan dragen om goed over te komen. Met als oproep: “Maskers af, laat zien wie je bent”. Dat mag dan gelden voor Aswoensdag en de daaropvolgende weken, om met Pasen als herboren in het leven te staan. Maar nu eerst Carnaval.

Het is fijn om een mooi masker op te zetten en even de sleur van alle dagen te vergeten. Geniet er van met volle teugen want zonder humor is het leven niet alleen saai, maar worden de scherpe kanten onverdraaglijk.

Carnaval vieren heeft natuurlijk een link met de veertigdagentijd. Het zou een mooie opstap kunnen zijn om mensen erop te wijzen dat Carnaval en Aswoensdag twee kanten van dezelfde medaille zijn. Als je Carnaval echt wil vieren, hoor je ook op Aswoensdag een askruisje te halen.

Alaaaaaaaaf!

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Groenkracht

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024