Carnaval

27 februari 2022

Met Carnaval nemen we enkele dagen wat meer afstand van de ernst in de wereld. Het zijn ontspannen dagen voor Aswoensdag.

Het komende weekend zal hier in het teken staan van ‘Vastenavond’. Daarna komt een tijd gekenmerkt door soberheid en strengheid. Daarom willen mensen voor het begin van die tijd nog eens goed uit de band springen.  Aparte kleren worden uit de kast gehaald en het zal, zeker voor de jongeren, een feest zijn. Je kunt niet thuis blijven zitten. De kriebels er op uit te gaan kun je niet tegen houden.

De liturgie van komende zondag houdt er ook rekening mee. In het evangelie spreekt Jezus over de innerlijke goedheid van de mens. “Waar het hart vol van is, daar vloeit de mond van over’’. Jezus nodigt ons uit zo naar elkaar te kijken, dat we groeien in fijngevoeligheid. We kijken vaak naar de maskers, die we dan dragen om goed over te komen. Met als oproep: “Maskers af, laat zien wie je bent”. Dat mag dan gelden voor Aswoensdag en de daaropvolgende weken, om met Pasen als herboren in het leven te staan. Maar nu eerst Carnaval.

Het is fijn om een mooi masker op te zetten en even de sleur van alle dagen te vergeten. Geniet er van met volle teugen want zonder humor is het leven niet alleen saai, maar worden de scherpe kanten onverdraaglijk.

Carnaval vieren heeft natuurlijk een link met de veertigdagentijd. Het zou een mooie opstap kunnen zijn om mensen erop te wijzen dat Carnaval en Aswoensdag twee kanten van dezelfde medaille zijn. Als je Carnaval echt wil vieren, hoor je ook op Aswoensdag een askruisje te halen.

Alaaaaaaaaf!

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024

Kenosis

Kenosis is een onbekend Grieks woord dat ‘ontlediging’ betekent. Het […]

Geplaatst: 8 maart 2024

Op zoek naar de bron van je leven

Druk, druk, druk. Dat zijn de woorden van deze tijd. […]

Geplaatst: 29 februari 2024

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024