Bewaren

3 november 2023

De herfst is nu echt begonnen! Het is de tijd van inmaken, wecken en bewaren van groente en fruit zodat we de winter door kunnen. Stoofperen, appelmoes, jam, chutneys, noem het maar op. Met een beetje zoeken kom je in de kringloop mooie boeken met recepten en ideeën tegen. Ook het internet staat er vol mee!

Het is naast de tijd van inmaken en bewaren ook de tijd van het afronden van het kerkelijk jaar en het beschouwen. We zijn bijna aan Christus Koning toe met als opmaat Allerheiligen en Allerzielen wat we deze week met elkaar hebben gevierd. Het is de tijd van stilstaan bij wie we in ons hart bewaren, de levenden en de doden.

Met de levenden gaan we Sint Nicolaas tegemoet. Met onze dierbare overledenen hebben we onze band herbevestigd door hun naam te noemen, een lichtje bij hen te ontsteken, door hen te herdenken.

Ook de mensen die ons zijn voorgegaan en die wij heilig zijn gaan noemen zetten we deze tijd in het licht. Natuurlijk hebben we dat met Allerheiligen gedaan. Maar nu de dagen korter zijn kunnen we hun licht weer beschouwen als bakens. Bakens op weg naar kerstmis, maar vooral ook bakens die ons kunnen inspireren ons geloof een levend geloof te laten zijn en hen als voorbeeld te nemen hoe dat praktisch in te vullen. Sint Maarten is zo een baken wat we op 11 november tegenkomen.

Het herdenken van de heiligen, het herdenken van onze dierbaren, geeft ons de gelegenheid om het Licht van Pasen en het zonnelicht van de zomer te bewaren in onze gedachten. Het geeft ons gelegenheid dat Licht in praktijk te brengen. Handen en voeten te geven. Zo iemand als Sint Maarten bijvoorbeeld kan ons daarbij inspireren. Niet alleen omdat hij zijn jas heeft gedeeld. Maar ook omdat hij zijn eten deelde, omdat hij zijn salaris deelde, omdat hij om zich heen keek en zag waar hij een ander kon helpen. En hij bewaarde in zijn hart wat goed deed. Hij bewaarde het goede, zodat hij het kon delen.

Bewaren: een mooie gedachte om komende week eens over na te denken. Wat bewaar ik van mijn dierbaren die ik mis? Wat bewaar ik aan goede voorbeelden, om af en toe zelf iets mee te doen? Wat bewaar ik van het Licht (met een hoofdletter) om later van te leven of om door te geven? Wat bewaar ik?

pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024

Present!

Gisteravond was er weer een hele zinvolle avond waarbij we […]

Geplaatst: 19 mei 2024

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Bernadette op visite

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de […]

Geplaatst: 19 april 2024