Beroemde katholieken

7 juli 2023

Als we in de zomer op vakantie zijn, of uitstapjes maken in Nederland of het buitenland, dan zien we vaak aan oude gebouwen een bordje hangen met: ‘hier woonde Die-en-Die, beroemd schilder/schrijver/wetenschapper/politicus etc.”. We zijn dan tegen een beroemde Nederlander of buitenlander uit de geschiedenis aangelopen. In Los Angeles, Amerika bijvoorbeeld, kun je met een bus langs de huizen gereden worden van bekende filmsterren, popsterren of megarijke bekende mensen; in Hilversum is het iets bescheidener, maar kun je met zo'n tour een BN-er in het wild spotten.

In onze eigen parochie valt er ook wel wat, vooral historisch, aan BK-ers te spotten, 'Bekende Katholieken'. Zo hebbben wij als parochie een speciale band met één van de Martelaren van Gorcum bijvoorbeeld. Leonard van Veghel, is geboren en getogen in Den Bosch. Hij is gedoopt in de Sint Jan, maar woonde in de Postelstraat, vlak bij de Sint Cathrien. Zijn ouders en zijn zus zijn er begraven. Komend weekend herdenken wij in onze wereldkerk dat hij, en een aantal priestercollega’s als martelaren voor hun geloof zijn gestorven in de 16de eeuw. Leonardus heeft een prachtig drieluik in de Sint Cathrien, en beter nog hij staat prominent op een enorm schilderij in de Vaticaanse musea in Rome. Zijn verhaal is niet tot onze parochie beperkt, hij is een BK-er.

Nog een Bossche jongeman heeft het tot wereldwijde BK-er geschopt: Joseph Dobbe. Deze Joseph is in de 19de eeuw geboren, doorliep het seminarie in Sint Michelsgestel en trad in bij de Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria (CICM). Deze congregatie had zich ten doel gesteld om te missioneren in werelddelen waar dat nog niet zo veel was gebeurd. Hun blik viel op China en Mongolië. Onze Dobbe heeft hard gewerkt in Mongolië, legde irrigatiewerken aan voor de landbouw, stichtte scholen, bouwde kerken en ziekenhuizen. Niet iedereen was even blij met die rare mensen uit het westen en hun ideeën over een Christelijke God. Bij een opstand kwam onze priester Joseph Dobbe om het leven. Ook hij werd bekend in de Katholieke Kerk van Oost naar West, hij werd een BK-er. Zij gedenkteken hangt in de Sint Cathrien.

Een BK-vrouw is de heilige Birgitta van Zweden, zij is weliswaar nooit in Rosmalen geweest, maar vanuit haar gedachtengoed werd er op wat we nu Landgoed Coudewater noemen een dubbelklooster gesticht van Birgittinessen en Birgittijnen. Nog steeds staat daar een beeld van haar, en vieren we haar gedachtenis, omdat zij verbonden is met onze parochie.

En zo zijn er nog wel wat BK-ers te noemen die een link hebben met onze parochie, en daarmee met ons. Misschien moeten wij ook wat meer bordjes ophangen door onze parochie, dat als vakantiegangers en toeristen ons komen bezoeken wij onze verhalen en BK-ers goed kunnen belichten.

pastoraal werker Johanneke Bosman

Meer columns

Morgenster

Maria is de patrones van onze parochie, met haar voorspraak […]

Geplaatst: 29 september 2023

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023