Bernadette op visite

19 april 2024

Afgelopen woensdag, 16 april, was het de feestdag van de heilige Bernadette Soubirous, het meisje dat op 14-jarige leeftijd in Lourdes Maria zag verschijnen: “Ik zag een dame in het wit gekleed: zij droeg een wit kleed en een witte sluier, een blauwe gordel en een gele roos op elke voet.” Door die bijzondere ontmoeting werd Lourdes een plek waar miljoenen mensen uit de hele wereld samenkomen.

16 april is haar sterfdag, dit jaar 145 jaar geleden. De kerk viert doorgaans de sterfdag van heiligen als hun geboortedag in de hemel. Daarom toch een feestdag. Extra bijzonder is dat deze maand een relikwie van de heilige Bernadette rondreist door Nederland. Van 25 t/m 28 april zal de reliekschrijn in de Bossche Sint Jan zijn. Overal waar zij komt, trekt zij veel mensen. Lourdes leeft. Met enkele botjes van Bernadette reist ook een steen uit de rots van Lourdes en water uit de bron mee. Ik weet niet wat meer aantrekkingskracht heeft.

Relieken zijn bedoeld om het/de heilige dichtbij te brengen, tastbaar te maken. Soms zitten ze in een prachtige houder en worden ze gekust of aangeraakt. Toch heb ik tegelijk wat moeite met stukjes gebeente of huid die rondgaan. De heilige zelf – in dit geval Bernadette die ogenschijnlijk gaaf ligt opgebaard in Nevers –, is niet meer compleet. Minder moeite heb ik met bv. een stukje van kleding als relikwie.

Wat dit betreft hoeft u niet naar Nevers en zelfs niet naar de Sint Jan en ook niet alleen deze maand. In onze parochie Maria is Bernadette Soubirous altijd aanwezig. In de Laurentiuskerk staat haar beeld. En er is ook een relikwie van haar. Geen beentje, maar een stukje van haar kleding. Dat wij die in ons bezit hebben is niet helemaal toevallig. Ze zijn afkomstig uit de Bernadettekerk in Maliskamp. In onze Mariaparochie mag Bernadette zich zeer welkom voelen.

Pastoor Paul Janssen

Meer columns

Mariamaand

U weet het allemaal als parochiaan: onze parochie draagt de […]

Geplaatst: 11 mei 2024

Via Maria naar Jezus

In de pastorie in Handel, waar ik woon, wordt de […]

Geplaatst: 25 april 2024

Springend en jubelend in de tempel

In de Bijbel zijn er veel mensen die niet bij […]

Geplaatst: 12 april 2024

Twijfel

‘Ik geloof dat ik geloof’: zo luidt de titel van […]

Geplaatst: 5 april 2024

Jezus is verrezen!

Het is Pasen. We vieren de verrijzenis van Jezus. Christus […]

Geplaatst: 29 maart 2024

Van dichtbij

Het lijdensaltaar in de Sint Cathrien fascineert mij telkens als […]

Geplaatst: 22 maart 2024

Met Jezus mee

In het Mariabedevaartsplaatsje Kevelaer, net over de grens in Duitsland, […]

Geplaatst: 15 maart 2024