Bedevaart

15 juli 2023

Voor het raam van het Parochiecentrum hangt een grote wereldkaart, met erop niet zozeer vakantiebestemmingen, maar bedevaartsplaatsen dichtbij en ver weg. Het mooie van een bedevaart vind ik de combinatie tussen gebed en gezelligheid en dat in combinatie met op weg zijn. Een bedevaart verbindt.

Als Parochie Maria zijn we bijna aan onze naamgeefster verplicht om op bedevaart te gaan en Maria (of wellicht Jozef, of Birgitta, of...) op te zoeken. Plaatsen genoeg.

Speurend naar het verleden van onze kerken kwam ik een Bossche bedevaart tegen die 299 jaar geleden begon. In 1724 werd in de parochie Sint Cathrien de Broederschap der Udense Processie opgericht. Doel was het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Linde, waarvan de kapel door de kruisheren beheerd werd. En die waren na de inname van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik gevlucht en via via in Uden terechtgekomen.

In 1794 kwam er een processieverbod, maar in 1851 werd de slapende broederschap weer wakker. Jaarlijks trokken de bedevaartsgangers vanaf de Sint Cathrien op 15 augustus, Maria Tenhemelopneming, naar Uden. Met het begin van de Tweede Wereldoorlog stopte de bedevaart.

Een mooie geschiedenis, maar wat let ons om volgend jaar - met een bedevaart op 15 augustus - te vieren dat 300 jaar geleden de jaarlijkses processie naar Uden begon. En dit jaar kunnen we op verkenning. Houd 15 augustus daarom maar alvast vrij.

Aan het programma wordt nog gewerkt. In ieder geval is vanuit Museum Krona al toegezegd dat we het Wonderkruis, dat dateert uit de 15e eeuw en uit de Sint Cathrien komt mogen zien. Ik ben benieuwd!

pastoor Paul Janssen

 

Meer columns

Lieve mensen

Als je ziek bent, ben je opeens voor een heleboel […]

Geplaatst: 12 juli 2024

Groenkracht

In deze tijd van het jaar zie je overal ontplofte […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Alles is economie

De vakantie staat voor de deur. Steeds meer mensen stellen […]

Geplaatst: 5 juli 2024

Productieve stilte

Het woord stilte kan worden herleid tot de Hebreeuwse term […]

Geplaatst: 21 juni 2024

Bidden onderweg

Na een mooie - maar eerlijk is eerlijk - nogal […]

Geplaatst: 14 juni 2024

Aanbidding

De aanbidding van het Allerheiligste is een echt Rooms-katholieke devotionele […]

Geplaatst: 31 mei 2024

Heilige Drie-eenheid

Het mysterie van de Allerheiligste Drie-eenheid is een fundamentele geloofsleer […]

Geplaatst: 26 mei 2024