Bedevaart

15 juli 2023

Voor het raam van het Parochiecentrum hangt een grote wereldkaart, met erop niet zozeer vakantiebestemmingen, maar bedevaartsplaatsen dichtbij en ver weg. Het mooie van een bedevaart vind ik de combinatie tussen gebed en gezelligheid en dat in combinatie met op weg zijn. Een bedevaart verbindt.

Als Parochie Maria zijn we bijna aan onze naamgeefster verplicht om op bedevaart te gaan en Maria (of wellicht Jozef, of Birgitta, of...) op te zoeken. Plaatsen genoeg.

Speurend naar het verleden van onze kerken kwam ik een Bossche bedevaart tegen die 299 jaar geleden begon. In 1724 werd in de parochie Sint Cathrien de Broederschap der Udense Processie opgericht. Doel was het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Linde, waarvan de kapel door de kruisheren beheerd werd. En die waren na de inname van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik gevlucht en via via in Uden terechtgekomen.

In 1794 kwam er een processieverbod, maar in 1851 werd de slapende broederschap weer wakker. Jaarlijks trokken de bedevaartsgangers vanaf de Sint Cathrien op 15 augustus, Maria Tenhemelopneming, naar Uden. Met het begin van de Tweede Wereldoorlog stopte de bedevaart.

Een mooie geschiedenis, maar wat let ons om volgend jaar - met een bedevaart op 15 augustus - te vieren dat 300 jaar geleden de jaarlijkses processie naar Uden begon. En dit jaar kunnen we op verkenning. Houd 15 augustus daarom maar alvast vrij.

Aan het programma wordt nog gewerkt. In ieder geval is vanuit Museum Krona al toegezegd dat we het Wonderkruis, dat dateert uit de 15e eeuw en uit de Sint Cathrien komt mogen zien. Ik ben benieuwd!

pastoor Paul Janssen

 

Meer columns

Morgenster

Maria is de patrones van onze parochie, met haar voorspraak […]

Geplaatst: 29 september 2023

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023