Bedevaart

15 juli 2023

Voor het raam van het Parochiecentrum hangt een grote wereldkaart, met erop niet zozeer vakantiebestemmingen, maar bedevaartsplaatsen dichtbij en ver weg. Het mooie van een bedevaart vind ik de combinatie tussen gebed en gezelligheid en dat in combinatie met op weg zijn. Een bedevaart verbindt.

Als Parochie Maria zijn we bijna aan onze naamgeefster verplicht om op bedevaart te gaan en Maria (of wellicht Jozef, of Birgitta, of...) op te zoeken. Plaatsen genoeg.

Speurend naar het verleden van onze kerken kwam ik een Bossche bedevaart tegen die 299 jaar geleden begon. In 1724 werd in de parochie Sint Cathrien de Broederschap der Udense Processie opgericht. Doel was het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Linde, waarvan de kapel door de kruisheren beheerd werd. En die waren na de inname van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik gevlucht en via via in Uden terechtgekomen.

In 1794 kwam er een processieverbod, maar in 1851 werd de slapende broederschap weer wakker. Jaarlijks trokken de bedevaartsgangers vanaf de Sint Cathrien op 15 augustus, Maria Tenhemelopneming, naar Uden. Met het begin van de Tweede Wereldoorlog stopte de bedevaart.

Een mooie geschiedenis, maar wat let ons om volgend jaar - met een bedevaart op 15 augustus - te vieren dat 300 jaar geleden de jaarlijkses processie naar Uden begon. En dit jaar kunnen we op verkenning. Houd 15 augustus daarom maar alvast vrij.

Aan het programma wordt nog gewerkt. In ieder geval is vanuit Museum Krona al toegezegd dat we het Wonderkruis, dat dateert uit de 15e eeuw en uit de Sint Cathrien komt mogen zien. Ik ben benieuwd!

pastoor Paul Janssen

 

Meer columns

Droom de wereld open

Dat is de titel van een muzikaal verhaal over het […]

Geplaatst: 23 februari 2024

Wie waren er nog meer?

Het is niet te ontkennen, de carnaval is voorbij. De […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Carnaval

Carnaval. Veel mensen zullen de komende dagen uit hun dak […]

Geplaatst: 7 februari 2024

Maria Lichtmis - opdracht van de Heer in de tempel

De opdracht van de Heer in de tempel wordt ook […]

Geplaatst: 2 februari 2024

Namen en nummers

Een tijd geleden kwam ik op het spoor van het […]

Geplaatst: 19 januari 2024

Brabander vliegt uit

Komende zondag staat in het teken van een beroemde Brabander: […]

Geplaatst: 12 januari 2024

Drie? Koningen?

We weten niet beter of er volgden drie koningen een […]

Geplaatst: 5 januari 2024