Zondag 23 juni: Gildedag in Rosmalen

13 juni 2024

Na 16 jaar weer een Gildedag in Rosmalen

Het St. Catharina – St. Jorisgilde Rosmalen organiseert op zondag 23 juni een gildedag waarbij de dertien gilden van gildekring ‘Hoge Schuts’ in optocht door het centrum van Rosmalen zullen lopen met slaande trom, bazuingeschal en wapperende vendels.

Feestelijke eucharistieviering

Traditiegetrouw zal in de ochtend om half tien een gildemis gehouden worden in de Lambertuskerk. Deze gildemis zal voorgegaan worden de kersverse nieuwe gildeheer Pastoor Paul Janssen. Koor Cantara neemt de muzikale bijdrage voor de rekening. De hoofdlieden, koningen, keizers en vaandrigs van de gilden uit Geffen, Nuland, Oss, Maren-Kessel, Dinther, Heeswijk, Nistelrode, Veghel, Berlicum, Vorstenbosch, Erp en Uden zullen aanwezig zijn tijdens deze Heilige Mis. Wanneer iedereen zijn plek heeft ingenomen zal de overheid van gildenkring Hoge Schuts de kerk binnentreden waarna het kringvaandel zal worden overhandigd. Aan het einde van de mis zal de Eed van Trouw worden afgelegd aan het kerkelijk gezag. De parochianen van de gemeenschap van Rosmalen zijn uiteraard van harte welkom om deze bijzondere mis bij te wonen.

Optocht gilden

Om half twaalf zal de optocht vertrekken vanaf het parkeerterrein aan de Torenstraat, langs de Lambertusterp, linksaf door de Schoolstraat en dan dwars door de Dorpsstraat over de Driesprong en dan via de Keizerstraat naar het Gildeplein waar een massale opmars zal zijn. Onder aanwezigheid van Wethouder Marianne van der Sloot zal het Wilhelmus ten gehore gebracht worden en er wordt afgesloten met een massale vendelgroet.

Wedstrijden

In de middag vervolgt dit evenement zich bij en rondom de gilde-accommodatie aan de Empelseweg (t.h.v. Intratuin). Daar zullen de wedstrijden plaatsvinden van het trommen, vendelen en bazuinblazen. Er zal tevens een jeu-des-boulestoernooi gespeeld worden door de gildebroeders en gildezusters. De koningen, jeugdkoningen en of prinsen en keizers zullen strijden om de dagtitels tijdens het schieten op de houten vogels. En wie van paarden houdt kan naar het standaardrijden komen kijken. Ook zal het historische ringsteken getoond worden dat altijd voor veel spektakel zorgt.

Prachtig schouwspel voor iedereen

Dit kleurrijke gilde evenement zal voor iedereen die van cultuur en historie houdt een prachtig schouwspel zijn. Kom dus gerust een kijkje nemen op zondag 23 juni. De entree is gratis en voor de jeugdige bezoekers is er een speelhoek waar gesprongen kan worden op een luchtkussen, er zullen spelletjes gespeeld worden en er kan geknutseld worden.

Meer nieuws

Update project van pater Titus in zijn geboortedorp Akputu

Zo gaat het met de kinderen in Akputu in Nigeria, […]

Geplaatst: 11 juli 2024

Nieuwe cursussen bij de Caharina Academie

Zaterdag 29 juni werd de tweede cursus van de Catharina […]

Geplaatst: 4 juli 2024

300 jaar Bedevaart Den Bosch - Uden, 15 augustus

300 jaar bedevaart Onze Lieve Vrouw ter Linde Dit jaar […]

Geplaatst: 4 juli 2024

Nieuwe ronde Alpha gepland in Empel: najaar 2024

Alpha afgerond in Rosmalen We kijken samen dankbaar terug op […]

Geplaatst: 3 juli 2024