'Vrientenviering' in de Sint Cathrien

19 oktober 2023

Ruimte waar het licht kan komen

Je kent vast Henny Vrienten, ooit de leadzanger van de band Doe Maar. Minder bekend is dat hij ook liturgische gezangen heeft geschreven, de 'Vrientenviering', met als titel 'Ruimte waar het licht kan komen'. Het Janskoor uit Utrecht zal deze op zaterdag 4 november tijdens de eucharistieviering van 17.15 uur in de Sint Cathrien in zijn geheel uitvoeren. Heel bijzonder om mee te maken!

Henny Vrienten componeerde zijn mis in 2008 voor de Janskerkgemeente in Utrecht. Met deze compositie verwezenlijkte hij een droom voor zichzelf en voor leden van de gemeente die de teksten aanleverden. De teksten verbeelden een taal die andere, eigentijdse dimensies aanreikt voor geloven. Bij deze teksten zijn elf composities gemaakt, die samen de muziek vormen voor een complete liturgie. De muziek neemt je mee in de cadans van een kalme golfslag; af en aan, zonder onderbreking gaat de cadans voort. Zo ontstaat er een intense, meditatieve sfeer die ruimte brengt voor het Licht in hoofd en hart. De totstandkoming van de muziek noemde Henny Vrienten ooit “het naar binnen toe componeren”; het moest verstilling brengen, muziek die je raakt en bemoedigt.

De mis is dus op het lijf geschreven voor het Janskoor uit Utrecht. Het staat onder leiding van Hans Leeuwenhage. Organist is de in 's-Hertogenbosch geboren Laurens de Man.

Meer nieuws

Herenkoor Sint Lambertus bestaat 200 jaar

Op zondag 26 mei viert het Herenkoor van de Sint […]

Geplaatst: 20 mei 2024

De Cathrien-gemeenschap. Een oefening in toevalligheid

Voor het Kringblad,  het contactblad van Gebedskring rond het Sint-Janscentrum, […]

Geplaatst: 18 mei 2024

Expositie "Vertel me wie je bent"

De Sint Cathrien is vanaf 16 mei t/m zondag 26 […]

Geplaatst: 15 mei 2024

"Ik zoek God": 3 bijeenkomsten over Nietzsche

Eeuwenlang hebben we de zin van ons leven afhankelijk gemaakt […]

Geplaatst: 1 mei 2024