Sint Cathrien dag

9 november 2023

Zaterdag 25 november 2023

Op 25 november wordt de naamdag van de patrones van de Kruiskerk wederom gevierd. Deze traditie, die vorig jaar in ere is hersteld, heeft nu als doel Oost en West te verbinden; om christenen en niet- christenen te laten proeven van de rijkdom van geloven en van de culturele en historische aspecten die daaruit zijn ontstaan.

Op Sint Cathriendag vieren deze christenen hun gemeenschappelijke deler: hun ‘eenheid in diversiteit’. Want of het nu om de Bossche, Nederlandse, Armeense, Oekraïense, Poolse of Servische identiteit gaat, de Sint Cathrien herbergt ze allemaal.

De Servische orthodoxe kerk begint (10.30 uur) met een liturgie, waarna de Kring vrienden van ’s-Hertogenbosch (13.00 uur) hun boek over ‘Vijf eeuwen Sint Cathrien in ’s-Hertogenbosch’ zal presenteren. Met ruim 400 pagina’s pogen zij een zo volledig mogelijk beeld te geven van de geschiedenis van deze kerk. De presentatie wordt gevolgd dooreen orgelconcert op Vollebregt’s Opus Magnum, natuurlijk door huisorganist Willem Hörmann (14.15 uur).

John Vermulst zal vanuit het Bossche Klokkenluidersgilde verhalen over de klokken in de St. Cathrien en over de parochiaan Gobel Moer (14.30 uur). Hij en zijn nazaten behoorden ooit tot Nederlands’ grootste klokkengieters.

Een unieke expositie van de geschiedenis van de heilige Catharina en haar kerk is met bijzondere medewerking van de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch zeker de moeite waard. Ondertussen heten de gemeenschappen en buurtwerk Bij Katrien u gastvrij welkom.

De Oecumenische vesperviering (17.00 uur) mag als hoogtepunt worden gezien van de dag. Samen zullen de gemeenschappen het gebed uitdragen en vieren als één ‘Community in Christ’.

Vrouwenschola Voces Caelestes (18.00 uur) zal de kracht van vrouwen bezingen: Caecilia, Wiborada van Sankt Gallen, Hildegard von Bingen en Beatrijs van Nazareth.

Een welkom aan iedereen die zich wil laven aan het christendom en (cultuur-)historie!

Meer nieuws

Update project van pater Titus in zijn geboortedorp Akputu

Zo gaat het met de kinderen in Akputu in Nigeria, […]

Geplaatst: 11 juli 2024

Nieuwe cursussen bij de Caharina Academie

Zaterdag 29 juni werd de tweede cursus van de Catharina […]

Geplaatst: 4 juli 2024

300 jaar Bedevaart Den Bosch - Uden, 15 augustus

300 jaar bedevaart Onze Lieve Vrouw ter Linde Dit jaar […]

Geplaatst: 4 juli 2024

Nieuwe ronde Alpha gepland in Empel: najaar 2024

Alpha afgerond in Rosmalen We kijken samen dankbaar terug op […]

Geplaatst: 3 juli 2024