Relikwie H. Bernadette in Bossche Sint Jan

9 april 2024

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt deze maand vanuit Lourdes naar Nederland en doet dan veertien bijzondere kerken en bedevaartplekken aan. De schrijn is van donderdag 25 t/m zondag 28 april in de Sint-Janskathedraal.

Bernadette Soubirous

Bernadette Soubirous (1844-1879) spreekt bij gelovige mensen zeer tot de verbeelding. Zij was het destijds 14-jarige meisje dat in 1858 in een grot in Lourdes in Zuid-Frankrijk achttien keer een verschijning van een ‘mooie dame’ zag. De Kerk heeft later bepaald dat het niet anders kan dan dat zij Maria moet hebben gezien. Na de verschijningen ontwikkelde Lourdes zich tot een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen ter wereld, die jaarlijks door miljoenen pelgrims wordt bezocht.

Vanuit Nederland gaan er elk jaar enkele duizenden mensen op bedevaart naar Lourdes. Velen van hen maken onderweg een tussenstop in Nevers in de Bourgognestreek, waar het lichaam van de Heilige Bernadette ligt opgebaard. Na de verschijningen trad zij in het klooster bij de Zusters van Liefde van Nevers. Tot aan haar overlijden in 1879 woonde ze in het Moederhuis van die congregatie in Nevers.

Reliek

Bij gelegenheid van haar zalig- en heiligverklaring werd het graf van Bernadette geopend en bleek haar lichaam nog helemaal intact. Sindsdien ligt zij in een glazen schrijn opgebaard in de kapel van het klooster Saint-Gildard in Nevers. In het kader van het zaligverklaringsproces werden enkele stukjes van haar lichaam weggenomen, die nu in een reliekschrijn in Lourdes worden bewaard. Een deel daarvan kom in een aparte schrijn in april naar Nederland.

Relieken zijn overblijfselen van heiligen. De verering van relieken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het geloof van christenen. Het brengt de herinnering aan de betreffende heilige dichterbij en daarmee ook zijn of haar geloof in Christus. Voor gelovigen nodigt het nabij weten van heiligen uit om hun voorbeeld na te volgen en hun voorspraak bij God in te roepen. Met de rondgang van de reliek van Bernadette door Nederland wordt ook de boodschap van Lourdes opnieuw onder de aandacht gebracht als plaats waar mensen kracht en troost kunnen vinden.

Jongerenprogramma

Jong Bisdom Den Bosch organiseert op donderdag 25 april een activiteit voor jongeren r om de Heilige Bernadette te leren kennen en om samen te komen. Om 18.00 uur is er een gezamenlijke maaltijd, daarna sluit de groep aan bij de Pontificale Eucharistieviering ter ontvangst van het reliek. Na afloop wordt in de Sint Jan de film "Je m’appelle Bernadette" getoond. Aansluitend is er gelegenheid om over de film en het bijzondere leven van Bernadette na te praten. Alle jongeren uit ons bisdom zijn van harte welkom om aan te sluiten. Aanmelden kan via: aanmelding@bisdomdenbosch.nl.

Dag voor gezinnen

Op de laatste dag van het bezoek van de reliek aan Nederland (zondag 28 april) is er een speciale dag voor gezinnen met een speurtocht langs personages die met Lourdes en Bernadette te maken hebben. Een leuke manier om kennis te maken met het 14-jarige meisje dat in Lourdes Maria ontmoette. Aanmelden kan via: aanmelding@bisdomdenbosch.nl. Meer informatie: mail naar: familiepastoraat@bisdomdenbosch.nl. Lees hier de flyer: Bernadette van Lourdes 28 april flyer

Programma Sint Jan

Donderdag 25 april
18.00 uur Maaltijd voor jongeren
19.00 uur Pontificale Eucharistieviering ter ere van de H. Bernadette met ontvangst reliek door Mgr. Gerard de Korte.
20.30 uur Film: Je m’appelle Bernadette (op groot scherm in de kathedraal)

Vrijdag 26 april
08.15 uur Lauden
08.30 uur H. Mis
12.00 uur Kruisweg van Lourdes
12.30 uur H. Mis
14.30 uur Film: Je m’appelle Bernadette (op groot scherm in de kathedraal)
16.30 uur Rozenkrans

Zaterdag 27 april (Koningsdag)
08.15 uur Lauden
08.30 uur H. Mis
11.00 uur aanbidding van het Allerheiligste en sacrament van boete en verzoening
12.00 uur Rozenkransgebed
12.30 uur gezongen H. Mis
14.00 uur Film: Je m’appelle Bernadette (op groot scherm in de kathedraal)
16.00 uur Vespers

Zondag 28 april
10.00 uur Hoogmis
12.00 uur Eucharistieviering met Kinderwoorddienst in de Sint-Janskathedraal
13.15 uur Start gezinsprogramma in de tuin van de kathedraal (zijde Hinthamerstraat)
16.00 uur Mariaviering met lichtprocessie: ‘een uurtje Lourdes’

Meer nieuws

Herenkoor Sint Lambertus bestaat 200 jaar

Op zondag 26 mei viert het Herenkoor van de Sint […]

Geplaatst: 20 mei 2024

De Cathrien-gemeenschap. Een oefening in toevalligheid

Voor het Kringblad,  het contactblad van Gebedskring rond het Sint-Janscentrum, […]

Geplaatst: 18 mei 2024

Expositie "Vertel me wie je bent"

De Sint Cathrien is vanaf 16 mei t/m zondag 26 […]

Geplaatst: 15 mei 2024

"Ik zoek God": 3 bijeenkomsten over Nietzsche

Eeuwenlang hebben we de zin van ons leven afhankelijk gemaakt […]

Geplaatst: 1 mei 2024