Pater Titus in de krant (AD / BD)

21 augustus 2023

Vorige week werd pater Titus geïnterviewd door Chris van Mersbergen van het Algemeen Dagblad in het kader van een groter onderzoek naar het verschijnsel van ‘omgekeerde missie’. Pater Titus is maar één van de vele voorbeelden van buitenlandse priesters – vaak uit the global South – die in Nederland komen werken. Vaak gaat dat goed, maar soms zijn er ook serieuze problemen en hobbels. Inmiddels blijken er 132 ‘buitenlandse’ pastoors en kapelaans in ons land actief met ongeveer dertig verschillende nationaliteiten.

Het AD wilde graag met een echte reversed missionary spreken. En wie beter dan onze eigen pater Titus. In een drie pagina tellende bijdrage spreekt hij over zijn beeld van Nederland voor hij arriveerde (“Ik zag Ajax vaak voetballen op tv, en het leek me gewoon een mooi land”), over zijn teleurstelling over Neerlands lege kerken (“Dat hier zó weinig mensen naar de kerk zouden gaan, dat had ik niet verwacht”), over de formaliteiten voor hij hier aan het werk kon (“Frustrerend, ik wilde aan het werk”) en over de luxe in het rijke Westen (“Mensen hebben hier gewoon veel te veel luxe, jullie zijn gaan denken dat dat allemaal vanzelfsprekend is en zijn het geloof vergeten”).

Titus werd geïnterviewd en gefotografeerd – samen met enkele medebroeders van zijn orde en Mariaparochianen – in zijn gemeenschap in Handel en tijdens de eucharistieviering in de Lucaskerk op donderdagavond. Ook sprak de journalist nog met parochiaan Frank Bosman, die wijst op het geringe aantal nieuwe priesters in Nederland (“Het aantal Nederlanders dat per jaar tot priester wordt gewijd is echt op één hand te tellen”), op de uitdagingen voor de reversed missionaries (“Wat belangrijk is, zijn twee dingen: taal en cultuur”) en op het feit dat ze een ‘reality check’ zijn voor de Nederlandse samenleving (“Wij denken misschien dat we in een geseculariseerde wereld leven, maar de kerk is wereldwijd nog springlevend”).

Een andere kerkganger, in het artikel naamloos gebleven, beschouwt de missionarissen als “hoopvol”: “Geloven gaat toch ook helemaal niet over huidskleur of nationaliteit? Zolang ik de priester maar kan verstaan, maakt het voor mij niet uit. Ik ben blij dat Titus er is.”

Klik hier voor het volledige artikel (maar liefst 3 pagina's; alleen in te zien bij lidmaatschap of aanmelding).

Meer nieuws

Maria-expositie 'Op weg' in de Sint Cathrien

Oktober activiteiten rond Maria De parochie Maria besteedt in de […]

Geplaatst: 18 september 2023

Open Monumentendagen

Zaterdag 9 september Sint Cathrien - 's-Hertogenbosch 10.00-17.00 uur Dit […]

Geplaatst: 6 september 2023

Bossche Bedevaart naar Uden

15 augustus 2023, Maria Tenhemelopneming Op 15 augustus pakten we […]

Geplaatst: 19 augustus 2023

Atheïsme - uitdaging of bedreiging?

Leven zonder God? Theïsme en atheïsme: een filosofische discussie. Drie […]

Geplaatst: 6 augustus 2023