De kerk opgefleurd door de bloemsiergroep van de Laurentius
De kerk moet een uitnodigende plek zijn, maar wordt dat niet zomaar. Een mooi bloemenstuk doet dan wonderen. De dames van de Laurentius bloemenschikgroep zorgen samen al tientallen jaren voor die extra verwelkomende sfeer.
Zo oud als de kerk zelf
Het gebruik om de kerk te versieren met bloemen, blijkt zo oud als de Laurentiuskerk zelf. Dat vertelt een van de twee coördinatrices van de bloemschikclub Annemarie Peters. Toen waren er wat nonnen die dat initiatief op zich namen, en later hebben ze die verantwoordelijkheden verdeeld over de vrijwilligers van de groep die ontstond. Sindsdien worden het altaar en de Mariakapel altijd prachtig aangekleed met mooie bloemstukken.
Vroeger kwam de bloemsiergroep ter sprake bij de communievoorbereiding, waardoor nieuwe leden geïnteresseerd raakten en zich erbij aansloten. Een aantal van hen hadden cursussen gevolgd of les gekregen van een bloemist, maar dat is geen vereiste voor een nieuw lid. “Inmiddels hebben de leden gedurende tientallen jaren een heel eigen creativiteit ontwikkeld. En zo hebben ze het soms zelf ook gewoon geleerd, toen ze bij de groep begonnen.” Een nieuw lid begint vaak door te kijken, en door van anderen te leren.
Een heel hechte club
Momenteel bestaat de groep bloemschiksters uit negen vrouwen. De meeste van hen zijn tachtigplussers en zijn al minstens twintig jaar lid van de groep, soms zelfs nog veel langer. Als je al zo lang samen een groep vormt, gaat het allang niet meer over het bloemschikken alleen. “We verliezen steeds meer leden, omdat ze komen te overlijden of niet fit genoeg meer zijn om te komen. Maar omdat we dus al zo lang samen zijn, zijn we ook echt een vriendengroep geworden: we kennen elkaars reilen en zeilen en bekommeren ons daar ook om. We mogen dan misschien slinken, maar er stapt nooit iemand op omdat ze geen zin of tijd meer heeft. De bloemsiergroep is voor veel van ons ook een sociaal vangnet.”
Eren met bloemen
Annemarie vindt het mooie aan bloemschikken dat je met bloemen ook gebeurtenissen of mensen kan eren. “Zo pakken wij vaak uit met de kerkelijke feesten zoals kerstmis, Pasen en Pinksteren als er oude pastores vertrekken, of worden de nieuwe met mooie bloemstukken in de viering verwelkomd.”
Maar het mooiste voorbeeld is misschien wel dat van Riek Braks. Tot vlak voor haar dood vorig jaar was zij decennialang coördinatrice van de bloemsiergroep. Bij haar uitvaart hadden alle leden van de club haar kist van top tot teen versierd met de mooiste bloemen en groen uit haar eigen tuin.. “We wisten natuurlijk wel wat ze mooi vond: we hadden haar stijl jarenlang gezien. Maar toen we ook van haar dochters hoorden dat zij het er prachtig uit vonden zien, was dat toch een mooi compliment,” herinnert Annemarie zich. “Maar daar ben je dan ook een bloemsiergroep voor. Niet alleen vanwege de bloemen, maar ook omdat je er zo op die manier voor elkaar bent en kan zijn.”