In september en oktober kwamen wij in het Parochiecentrum in Rosmalen bijeen voor drie avonden over atheïsme, met als ondertitel uitdaging of bedreiging? Diaken en filosoof René de Weerd verzorgde de inleidingen en leidde het gesprek.
Het waren boeiende avonden, waar zoveel belangstelling voor was, dat we op de tweede avond door gebrek aan ruimte en hoge temperatuur moesten uitwijken naar de Lambertuskerk. De belangstellenden waren afkomstig uit alle geledingen van de parochie Maria en zelfs van (ver) daarbuiten. Elke bijeenkomst was er een inleiding met daarna gelegenheid tot onderling gesprek, die tot geanimeerde uitwisselingen leidden.
De eerste avond werden we meegenomen in de begrippen atheïsme, theïsme en agnosticisme en in ontstaan en geschiedenis van atheïsme. Hoewel een Griekse term, kreeg het pas bij de opkomst van de Verlichting zijn huidige vorm, die door het ontstane rationalisme in onze tijd geleid heeft tot een bijna volstrekt geïndividualiseerde en geseculariseerde Westerse wereld waar het zogenaamde negatief atheïsme, het passief ontkennen van het bestaan van God, steeds meer de overhand krijgt.
Op de tweede avond passeerden filosofen en hun geschriften op het gebied van atheïsme en theïsme de revue en hun onderlinge discussie, waar de bewijslast ligt bij de theïsten (zij die geloven in een God). Wat zijn je fundamentele aannames, ontken je überhaupt het bestaan van God of alleen die van een almachtige God, hoe zie jij de schepping en de morele orde? Dit waren vragen die aan bod kwamen.
Tijdens de derde avond zochten we aan de hand van de analyse van Tsjechisch priester filosoof Tomas Halik (1948) naar nieuwe of andere antwoorden van de Kerk van vandaag en waar deze in deze tijd zou moeten staan. Het begrip kenosis (ontlediging) nam hierbij een centrale plaats in. Halik wijst ons een weg en kan wellicht onderwerp worden van een volgende reeks avonden?
Met dank aan René kwam de avond ten einde met gezelligheid onder het genot van een hapje en een drankje.