Namen en nummers

14 januari 2024

80 jaar bevrijding Brabant: tijdelijk holocaustmonument in ‘s-Hertogenbosch

In de Tweede Wereldoorlog werden uit ’s-Hertogenbosch ruim 240 Joodse stadsgenoten weggevoerd en vermoord evenals 13 Sinti van het woonwagenkamp De Sieb. Stichting Verhalis wil hen op een bijzondere manier te herdenken. Als parochie Maria doen wij mee met dit mooie initiatief.

Iedereen kan meedoen door de naam van een slachtoffer te ‘adopteren’, op zoek te gaan naar informatie over die persoon en voor hem/haar een naambordje te maken op een houten plankje. Op 1 september legt iedereen zijn naambordje op een grote plattegrond van de stad. Op deze manier worden de stadsgenoten van toen op een symbolische manier weer thuisgebracht. Concreet: we zoeken 253 mensen die een naambordje willen maken. Wie mee wil doen kan zich opgeven via verhalis.nl. Om een plankje voor het naambordje te krijgen kun je mailen naar pastoor@parochiemaria.nl. Wij zullen ook een of meer gelegenheden bieden om samen aan de bordjes te werken.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 5 februari om 19.30 uur is in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4 te 's-Hertogenbosch een eerste informatiebijeenkomst over het tijdelijk Holocaustmonument in ’s-Hertogenbosch. Aanmelden kan via info@verhalis.nl.

Tijdens deze bijeenkomst vertelt Stichting Verhalis over de plannen voor de herdenking die ze samen met de inwoners van de stad organiseert op 1 september 2024 op de Citadel in 's-Hertogenbosch. We herdenken die dag ook alle andere Holocaustslachtoffers uit de provincie.

Samenwerking

Stichting Verhalis werkt bij deze herdenking samen met een aantal belangrijke organisaties uit de stad. De startavond vindt plaats bij Erfgoed 's-Hertogenbosch. Zij zullen de deelnemers ook helpen met onderzoek naar de levensverhalen van de Holocaustslachtoffers. Hiervoor organiseert Verhalis binnenkort een workshop, samen met het BHIC en prof. Arnoud-Jan Bijsterveld van de Universiteit van Tilburg. Het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) stelt op 1 september haar terrein beschikbaar op de Citadel voor de herdenking. Verder werkt Verhalis samen met de stichting Struikelstenen 's-Hertogenbosch, Huis73, de joodse gemeenschap en parochie Maria. Dansgezelschap Panama Pictures zal een korte performance maken voor de herdenking.

Meer nieuws

Catharina Academie: cursus Inleiding Systematische Theologie

Gelovig zoeken naar inzicht ‘Gelovig zoeken naar inzicht,’ is het […]

Geplaatst: 15 februari 2024

Vastenactie

Met Aswoensdag is de Veertigdagentijd weer begonnen. Een tijd van […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Praat mee over de toekomst van onze Kerk!

Je bent op 2 maart uitgenodigd in het Sint-Janscentrum in […]

Geplaatst: 14 februari 2024

Eigentijdse Passiemuziek

Op Zondag 3 maart zingt het Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. […]

Geplaatst: 14 februari 2024