Namen en nummers - Meeleven met Bossche oorlogsslachtoffers

25 april 2024

Workshop naambordjes maken in Sint Cathrien

In de Tweede Wereldoorlog werden uit ’s-Hertogenbosch ruim 240 Joodse stadsgenoten weggevoerd en vermoord evenals 13 Sinti van het woonwagenkamp De Sieb. Stichting Verhalis wil hen op een bijzondere manier te herdenken. Stichting Verhalis en de parochie Maria organiseren op zaterdag 4 mei, de dag van Dodenherdenking, een workshop "Naambordjes maken voor de Holocaust slachtoffers 's-Hertogenbosch'. Deze is van 13.00 tot 15.00 uur in de Sint Cathrien. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via info@verhalis.nl. Maar zo binnenlopen mag ook.

Iedereen, jong en oud, kan meedoen door de naam van een slachtoffer te ‘adopteren’, op zoek te gaan naar informatie over die persoon en voor hem/haar een naambordje te maken op een houten plankje.

Herdenking op 1 september

Op 1 september worden de naambordjes op een grote plattegrond van de stad gelegd in de Citadel van 's-Hertogenbosch. Dit is tevens de provinciale herdenking. Op deze manier brengen we de stadsgenoten van toen op een symbolische manier weer thuis. Concreet: we zoeken 253 mensen die een naambordje willen maken. Op 4 mei kun je een naambordje maken in de Sint Cathrien. Maar je kunt ook een plankje ophalen (mail naar pastoor@parochiemaria.nl om we een af te halen, of loop op 4 mei even binnen) en het op een eigen moment beschilderen. Wie een naam wil adopteren en achtergrondinformatie wil opzoeken om die op de website mee wil doen kan zich opgeven via verhalis.nl. Om een plankje voor het naambordje te krijgen kun je mailen naar pastoor@parochiemaria.nl. Meer informatie vind je op de website van Verhalis.

Impressie

Het filmpje geeft een impressie van wat de bedoeling is van de herdenking op 1 september. De workshop 'Naambordjes maken' is hier een voorbereiding op. De workshop is geschikt voor jong en oud.

 

 

Meer nieuws

Expositie "Vertel me wie je bent"

De Sint Cathrien is vanaf 16 mei t/m zondag 26 […]

Geplaatst: 15 mei 2024

"Ik zoek God": 3 bijeenkomsten over Nietzsche

Eeuwenlang hebben we de zin van ons leven afhankelijk gemaakt […]

Geplaatst: 1 mei 2024

4 en 5 mei: Stilstaan bij vrijheid in Rosmalen

4 mei herdenk je! De herdenking van alle oorlogsslachtoffers is […]

Geplaatst: 25 april 2024

Relikwie H. Bernadette in Bossche Sint Jan

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous […]

Geplaatst: 9 april 2024