Kinderkoor Eigenwijs 60 jaar!

11 mei 2023

Reden voor een feestje!

Dit jaar viert kinderkoor Eigenwijs van de Lambertus- en de Laurentiuskerk het zestigjarig bestaan! Reden genoeg voor een feestje en aanleiding om op 17 juni om 16.00 uur in de Laurentiuskerk een concert te geven samen met Marcel en Lydia. Lees hieronder meer over de geschiedenis van dit mooie kinderkoor en hun hoogtepunten.

Hoe het begon

Zo’n 60 jaar geleden ontstond de wijk Molenhoek, op hetzelfde moment dat de Laurentiusparochie zich vormde. Die feestelijke gelegenheid was voor het toenmalige schoolhoofd van de Laurentiusschool, Harrie Vingerhoets, een reden om een kinderkoor te starten. Er waren meteen al twintig koorleden, ondanks het feit dat er alleen maar een eerste klas was. De repetities vonden plaats op school en op zondag werd een van de drie vieringen bijgestaan door het koor. Dat gebeurde nog niet in een echt kerkgebouw. Het begon in het Wapen van Rosmalen en later in twee keten van Heijmans. Ook de huidige fysiotherapiepraktijk en gymzaal hebben nog dienstgedaan als kerk.

Pas daarna volgde de Laurentiuskerk zelf, in 1972. Omdat gezinsvieringen toen nog niet werden gehouden, zong het kinderkoor in reguliere zondagsvieringen met de boekjes van Heeswijk. Eén van de leerlingen, Pieter Vos, begeleidde het koor op een harmonium, een klein orgel waar nog ouderwets met de voeten lucht door geblazen moest worden.

In 1977 werd in de Bernadettekerk ook een kinderkoor gestart door parochiaan Gré Harbers. Later nam Wim Stevenaar het stokje van hem over. Toen in het jaar 2000 de Bernadettekerk gesloten werd, ging een deel van de kinderen over naar het kinderkoor van de Laurentiuskerk. Daar was het dirigeerstokje overgegaan van Suzanne Kratzborn naar Ine van den Heuvel. Een naam had het koor nog steeds niet. ‘Kinderkoor’ was voldoende. Maar nu heeft het de vlotte naam ‘Eigenwijs’.

Musical bij 50-jarig bestaan

In 2004 werd Judith van Erp, jarenlang zelf lid van het kinderkoor in de Lambertuskerk Kleinnoot, de dirigente van Eigenwijs. Een jaar later nam zij ook het dirigeerstokje bij Kleinnoot over. In 2013 kwamen er twee jubilea aan. Kleinnoot zou veertig jaar bestaan en Eigenwijs vijftig jaar. Dus ontstond het idee om beide koren samen de musical WarChild op te laten voeren in Perron-3. Dat was een hele uitdaging, maar het resultaat mocht er zijn en de kinderen waren supertrots! Voor Judith was dit na tien jaar ook haar afscheidsmoment. Amber Zwanenberg nam het dirigeerstokje over, als voormalig trouw lid van koor Kleinnoot. Na het intensieve jaar van de musical viel het ledenaantal van Kleinnoot echter zover terug dat het ingevoegd moest worden bij Eigenwijs.

Eén koor in Rosmalen

Vanaf dat moment hopte Eigenwijs met enige regelmaat naar de Lambertuskerk om ook daar bij gezinsvieringen te zingen. De Laurentiuskerk bleef wel hun thuisbasis. Het dirigeerstokje wisselde van Amber via Annemarieke Visser naar de huidige dirigente, Lieke Aerts, die afstudeerde bij de muziekopleiding in Tilburg. Samen met pianiste Diana van Mil ging Lieke met het koor een lastige periode tegemoet, door de komst van corona in februari van 2020. Met online repetities werd het gebrek aan samenkomsten gedeeltelijk opgevangen en ook werden liedjes opgenomen alsof het koor in een echte studio stond. Dat vonden de meeste kinderen heel stoer en het was mooi dat de online vieringen zo toch met muziek van het eigen kinderkoor gehouden konden worden.

60-jarig jubileum

En nu is dan het jaar van het volgende jubileum aangebroken! In november was Eigenwijs al te horen bij ‘Thuis in het nieuws’ en in juni volgt hun echte jubileummaand. Iets om naar uit te kijken, want het koor geeft een concert op 17 juni en de kinderen gaan mee met de ontdekkingsreis van het bisdom. De meeste kinderen van het koor zijn lid geworden in het jaar van hun eerste communie. Maar wanneer ze ook bij het koor gekomen zijn, alle kinderen houden van zingen!

Zing je ook graag?

Kom gerust een keer meedoen bij een repetitie. Iedere vrijdag van 18.30 tot 19.15 uur in de Laurentiuskerk, verwelkomen we kinderen met passie voor zingen.

We wensen Eigenwijs nog heel veel mooie en muzikale jaren toe met enthousiaste kinderen!

Meer nieuws

Informatiebijeenkomst Lucaskerk

In de Lucaskerk was op zondag 21 mei 2023 om […]

Geplaatst: 21 mei 2023

Open Kerkendag 2023 - 2e Pinksterdag

De Parochie Maria doet mee aan de Open Kerkendag op […]

Geplaatst: 21 mei 2023

Jazz-viering Pinksteren

Zondag 28 mei 2023, 12.00 uur, Kerkplein voor de Protestantse […]

Geplaatst: 21 mei 2023

Hemelvaart - één gezamenlijke viering

Op donderdag 18 mei 2023,  Hemelvaartsdag, was er een inspirerende […]

Geplaatst: 19 mei 2023