Kinderkoor Eigenwijs 60 jaar!

7 juni 2023

Reden voor een feestje!

Dit jaar viert kinderkoor Eigenwijs van de Lambertus- en de Laurentiuskerk het zestigjarig bestaan! Reden genoeg voor een feestje en aanleiding om op 17 juni om 16.00 uur in de Laurentiuskerk een concert te geven samen met Marcel en Lydia. Lees hieronder meer over de geschiedenis van dit mooie kinderkoor en hun hoogtepunten.

Hoe het begon

Zo’n 60 jaar geleden ontstond de wijk Molenhoek. Toentertijd betekende dat ook het ontstaan van een nieuwe parochie. Deze nieuwe parochie, de Laurentiusparochie, was voor Harrie Vingerhoets aanleiding om een kinderkoor te starten. Harrie Vingerhoets, destijds hoofd van de Laurentiusschool, begon met leerlingen uit de eerste klas (hogere leerjaren waren er nog niet) en had meteen al 20 koorleden. Repeteren gebeurde op school. Op zondag werd één van de drie vieringen in de ‘kerk’ opgeluisterd, eerst een paar keer in het Wapen van Rosmalen, later in twee keten van Heijmans en na enkele jaren in het gebouw waar nu een fysiotherapeut en een gymzaal zit. Daarna volgde pas de Laurentiuskerk die in 1972 werd gebouwd. Eén van de leerlingen, Pieter Vos, begeleidde het koor op een harmonium, een klein orgel waar nog ouderwets met de voeten lucht door geblazen moest worden.

Door de jaren heen zong het koor zo bij vele vieringen, deed de vleugel zijn intrede als instrument om bij te zingen, kwamen er kinderen bij van het kinderkoor uit de Bernadettekerk toen deze kerk gesloten werd en vierden ze hun 50-jarig jubileum met de uitvoering van de musical War Child.

Eén koor in Rosmalen

In 2013 stopte kinderkoor Kleinnoot dat in de Lambertuskerk zong en vanaf dat moment hopte Eigenwijs met enige regelmaat naar de Lambertuskerk om ook daar bij gezinsvieringen te zingen. De Laurentiuskerk bleef wel hun thuisbasis. Het dirigeerstokje wisselde enkele keren tot naar de huidige dirigente, Lieke Aerts, afgestudeerd bij de muziekopleiding in Tilburg. Samen met pianiste Diana van Mil ging Lieke met het koor een lastige periode tegemoet met de komst van corona in februari van 2020. Met online repetities werd dit gedeeltelijk opgevangen en ook werden liedjes opgenomen alsof ze in een echte studio stonden. Dat vonden de meeste kinderen wel heel stoer en het was mooi dat de online vieringen zo toch met muziek van het eigen kinderkoor gehouden konden worden.

60-jarig jubileum

En nu is dan het jaar van het volgende jubileum aangebroken! In november was Eigenwijs al te horen bij ‘Thuis in het nieuws’ en in juni volgt hun echte jubileummaand. Iets om naar uit te kijken, want het koor geeft een concert op zaterdag 17 juni om 16.00 uur in de Laurentiuskerk, samen met het bekende zangduo Marcel & Lydia. Iedereen is daar van harte welkom. Entree is 4 euro per persoon. Reserveren is niet nodig. De vijftien koorleden van Eigenwijs hopen te kunnen zingen voor een groot publiek. Graag tot dan!

Zing je ook graag?

De meeste kinderen van het koor zijn lid geworden in het jaar van hun eerste communie. Maar wanneer ze ook bij het koor gekomen zijn, alle kinderen houden van zingen! Kom gerust een keer meedoen bij een repetitie. Iedere vrijdag van 18.30 tot 19.15 uur in de Laurentiuskerk, verwelkomen we kinderen met passie voor zingen.

We wensen Eigenwijs nog heel veel mooie en muzikale jaren toe met enthousiaste kinderen!

Meer nieuws

Herenkoor Sint Lambertus bestaat 200 jaar

Op zondag 26 mei viert het Herenkoor van de Sint […]

Geplaatst: 20 mei 2024

De Cathrien-gemeenschap. Een oefening in toevalligheid

Voor het Kringblad,  het contactblad van Gebedskring rond het Sint-Janscentrum, […]

Geplaatst: 18 mei 2024

Expositie "Vertel me wie je bent"

De Sint Cathrien is vanaf 16 mei t/m zondag 26 […]

Geplaatst: 15 mei 2024

"Ik zoek God": 3 bijeenkomsten over Nietzsche

Eeuwenlang hebben we de zin van ons leven afhankelijk gemaakt […]

Geplaatst: 1 mei 2024